fbpx

Támogassa adója 1%-val a Koraszülöttekért Országos Egyesületet | Adószámunk: 18283114-1-06

Szent János Kórház Koraszülött és Patológiás Újszülött részleg

Segíts Gyorsan Alapítványunkra beérkező adományok felhasználásával igyekszünk a magasabb szintű ellátáshoz megfelelő technikai feltételeket, kultúrált, otthonos környezetet teremteni.

Fővárosi Önkormányzat Szent János Kórháza és Észak-Buda Egyesített Kórházai, Gyermekosztály, Koraszülött és Patológiás Újszülött részleg

A Szent János Kórházban, mint Buda vezető intézményében fennállása óta működik a Gyermekosztály keretein belül Koraszülött részleg.

Gyermekosztály keretein belül Koraszülött részlegAz utóbbi években a Szülészeti Osztályon III-as típusú Neonatalis Intenzív Centrum is kialakításra került, ahol elsősorban az igen kis súlyú, gépi lélegeztetést igénylő koraszülöttek ellátása történik.

Beosztását tekintve egységünk II-es típusú Neonatalis Intenzív Centrum, ami tartós gépi lélegeztetést nem igénylő, betöltött 32. terhességi hét felett született koraszülöttek és beteg újszülöttek ellátására jogosult. Méhen belüli, szülés alatt és után kialakult kórállapotok (fertőzések, sárgaság, fejlődési rendellenesség, táplálási probléma,..) kezelése történik.

Részlegünk a Gyermekosztály épületén belül külön szárnyban található. A belső folyosóról három, csak betegek számára kialakított kórterem, valamint négy, összesen hat ággyal működő baba-mama szoba nyílik.

Gyermekosztály keretein belül Koraszülött részlegEgy időben 14 beteg elhelyezésére van lehetőségünk, amihez mind a tárgyi, mind a személyi feltételek adottak. Műszakonként két nővér, munkaidőben két neonatológus orvos, ügyeletben az ügyeletes orvos látja el a feladatokat.

A betegeket kórházunk Szülészeti Osztályairól, PIC részlegéről, a Szent Imre Kórházból, budapesti Neonatalis Intenzív Centrumokból, valamint szükség esetén vidéki intézményekből fogadjuk.

Az ellátáshoz szükség esetén szakmai segítséget adhatnak az osztályhoz tartozó társszakmák (szemészet, fejlődésneurológiai, kardiológia, pulmonológia, endokrinológia, orthopédia, fül-orr-gégészet, gyermeksebészet, gastroenterológia, radiológia) is. A kórház Psychiátriai Osztályával közösen létrehozott „Együtt” program keretén belül az édesanya psychiátriai betegsége vagy a szülés előtt, illetve után kialakult depresszió kezelésének ideje alatt biztosítjuk a gyermek ellátását, az anya-gyermek kapcsolat fenntartása érdekében akár közös elhelyezéssel és felügyelettel.

A baba-mama szobás elhelyezés jelenleg térítésmentes, napi háromszori étkezés biztosításával.Betegeink benntartózkodásának időtartamát a terhességi hetek száma, a születési súly, betegségek és a táplálhatóság határozzák meg.
Részlegünkön a szülők gyermeküket napi rendszerességgel, a délelőtti szoros osztályos munkarend miatt leginkább a délutáni etetési időpontokban látogathatják. A koraszülöttek védelme érdekében a rokonok, barátok kórtermi látogatására nem tudunk lehetőséget biztosítani. A várható hazaadás előtt 1-2 héttel az édesanyák beköltözését javasoljuk (baba-mama szoba), részben az összeszokás, részben az újszülöttel kapcsolatos ellátási feladatok betanítása végett. A baba-mama szobás elhelyezés jelenleg térítésmentes, napi háromszori étkezés biztosításával.

Hazabocsátási feltételek, hogy az újszülött/koraszülött jó általános állapot mellett cumiból jól etethető legyen, súlyfejlődése meginduljon, súlya haladja meg a 2000gr-ot, az édesanya biztonságosnak érezze a hazamenetelt, az otthoni körülmények adottak legyenek az újszülött fogadására.

Hazaadás után koraszülötteink utógondozását (gyermekgyógyászat, szemészet, fejlődésneurológiai, ultrahang) Koraszülött Szakambulancia keretében végezzük.

Segíts Gyorsan Alapítványunkra beérkező adományok felhasználásával igyekszünk a magasabb szintű ellátáshoz megfelelő technikai feltételeket, kultúrált, otthonos környezetet teremteni.

Segíts Gyorsan Alapítvány
Budapest 1125 Diós árok 1-3
Számlaszám: 10200885-32619092 K&H Bank
Adószám: 18052882-1-43

Dr. Madarasi Anna PhD, Gyermekosztály Osztályvezető Főorvos
Koraszülött részleg orvosai:
Dr. Sárdi Márta neonatológus főorvos, Dr. Tory Vera szakorvos
Telefonszám: 458-4500/4304

megosztás:

Facebook
Pinterest
LinkedIn
további

Ajánlott írások

ARCKÉPCSARNOK

Meséljenek ők, akik nekünk ott az út elején a legtöbbet segítenek.