Támogassa adója 1%-val a Koraszülöttekért Országos Egyesületet | Adószámunk: 18283114-1-06

Mobil szemészeti szűrés és távdiagnosztika

A Csecsemő-Szem-Mentő program elvileg a Cerny Alapítvány ellátási területén, vagyis az ország körülbelül negyven százalékában érhető el. Ugyanakkor a gyakorlatban számos esetben kapnak segítséget az ellátási területen kívül eső intézmények is.

A koraszülöttek helyett az ellátás utazik, vagyis a szűrést, illetve a műtétet végző asszisztensek és orvosok, valamint a több tízmilliós vizsgálati műszer – így foglalható össze a Peter Cerny Alapítvány és a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának közös „Csecsemő-Szem-Mentő” programja, amelynek keretében eddig több mint ezer koraszülött baba szemét vizsgálták meg.

A speciális, megfelelő időben elvégzett szűréssel könnyen felismerhető a koraszülöttség miatti ideghártya-elváltozás, vagyis az úgynevezett retinopathia (Retinopathy of Prematurity, ROP), amely a gyermekkorban kialakuló vakság leggyakoribb oka. „Ha szűrővizsgálattal időben felfedezik az elváltozást, lézerkezeléssel gyakorlatilag száz százalékos eséllyel megakadályozható a vakság kialakulása. Ennek ellenére még mindig vannak olyan koraszülöttek, akik a ROP miatt vesztik el látásukat” – mondta Dr. Németh János, a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának igazgatója. A nagyon kis súllyal világra jött koraszülöttek száma ugyanis egyre nő, miközben a speciális szűréshez és lézeres korrekcióhoz értő szakember nem elérhető mindenhol.

„A program elindításának hátterében az a felismerés állt, hogy évente 150-200 koraszülöttet szállítottunk az ország különböző pontjairól a Semmelweis Egyetemre szemészeti vizsgálatra, majd műtétre. Bár a mentőautóink mozgó intenzív osztályként működnek, a menetzaj, a környezetváltozás nem tesz jót az amúgyis nagyon érzékeny koraszülötteknek. Ezért találtuk ki, hogy helyettük a vizsgálatot lebonyolító asszisztenseket, illetve szükség esetén a műtétet elvégző orvost szállítjuk” – emlékszik vissza Dr. Somogyvári Zsolt, a Peter Cerny Alapítvány szakmai vezetője.

Mindehhez egy 21 millió forintos speciális szemvizsgáló kamerát szerzett be a Peter Cerny Alapítvány. A kifejezetten a vizsgálat elvégzésére kiképzett neonatológus szakasszisztensek a készülékkel videót készítenek a koraszülött szemfenekéről. Az ebből kivágott képek elektronikus úton érkeznek az ország bármely pontjáról a Szemészeti Klinikára, ahol az ezzel foglalkozó szakorvos felállítja a diagnózist, sőt, a képet továbbküldve, akár másodvélemény is könnyen kérhető. Ha eszerint lézerkezelésre van szükség, akkor a koraszülötthöz szállítják az ehhez szükséges eszközt és a szakorvost is, s így történik meg a beavatkozás.

Az előírások szerint minden 1500-2000 gramm alatti súllyal, illetve a 32. terhességi hét előtt született kisbaba szemét rendszeresen meg kell vizsgálni, egészen addig, amíg a látóhártya teljes ereződése ki nem alakul – mondta Dr. Maka Erika, a Szemészeti Klinika programban résztvevő munkatársa. Az esetek egy részében szükségessé váló lézeres beavatkozás egy-másfél órás művelet, amelynek során a koraszülött másfél centiméter átmérőjű szemébe több ezer úgynevezett gócot kell elhelyezni a lézerrel, a még ki nem fejlődött látóhártyán.

Minden tizedik 27-28. hétre világra jött koraszülött esetében szükség van beavatkozásra a szem-ideghártya elváltozás, vagyis a retinopáthia miatt – ismertette az adatokat Dr. Szabó Miklós, a Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikájának adjunktusa. Az éretlenség fokával arányosan ez az arány egyre nő: a 24. hétre születettek körében már negyven százalékos. „Országosan elvileg a koraszülöttek 100 százalékához eljut a ROP szűrés, a gyakorlatban azonban ma még nem tudtuk elérni, hogy kivétel nélkül minden vizsgálatot az ebben a speciális szűrésben kellően jártas szakorvos értékeljen, továbbá, hogy kivétel nélkül minden egyes vizsgálat a megfelelő időpontokban, megfelelő műszerrel történjen meg” – vázolta az általános helyzetet.

A Csecsemő-Szem-Mentő program elvileg a Cerny Alapítvány ellátási területén, vagyis az ország körülbelül negyven százalékában érhető el. Ugyanakkor a gyakorlatban számos esetben kapnak segítséget az ellátási területen kívül eső intézmények is.

A cikket a http://mediasarok.sote.hu címről a SOTE sajtófőnökének jóváhagyásával oszthattuk meg.

megosztás:

Facebook
Pinterest
LinkedIn
további

Ajánlott írások

KORIP szülinapi családi piknik

KORIP szülinapi családi piknik 2021. 07. 25.

Nagyon szeretnénk végre veletek ünnepelni, beszélgetni, egyszerűen együtt lenni, ezért egy családi „batyus” pikniken ünnepelnénk meg a Koripok születésnapját a Pető András Pedagógiai Intézet ősfái között!