fbpx

Támogassa adója 1%-val a Koraszülöttekért Országos Egyesületet | Adószámunk: 18283114-1-06

Magasabb összegű családi pótlék

A tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermekre tekintettel vagy személy részére járó magasabb összegű családi pótlék annak a hónapnak a végéig jár, ameddig a betegség, súlyos fogyatékosság fennállását - a külön jogszabályban előírtak szerint - igazolták.

Koraszülöttek esetében leggyakrabban az alábbi három esetben jár az emelt családi pótlék:

1. 1500 gramm születési súly alatt 3 éves korig különös betegség nélkül.
2. A központi vagy perifériás idegrendszer perinatálisan, illetve újszülöttkorban elszenvedett súlyos, maradványtünetekkel gyógyult károsodásai.
3. Bronchopulmonális dysplasia.

A MÁK honlapján leírtak szerint:

„A tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermek után járó magasabb összegű családi pótlék annak a hónapnak a végéig – de legfeljebb a gyermek tizennyolcadik életévének betöltéséig – jár, ameddig a betegség, súlyos fogyatékosság fennállását a külön jogszabályban előírtak szerint igazolták.

Tartósan beteg, súlyosan fogyatékos gyermek esetén a magasabb összegű családi pótlék igényléséhez csatolni kell a külön jogszabály (5/2003. (II. 19.) ESzCsM rendelet) szerinti igazolást is (Az igazolást a gyermekklinika, gyermek szakkórház, kórházi gyermekosztály, szakambulancia, szakrendelő vagy szakgondozó intézmény szakorvosa állítja ki.). A magasabb összegű családi pótlékban részesülőnek – illetve annak, aki után a magasabb összegű családi pótlék megállapításra került – a folyósító szerv a közforgalmú személyszállítási utazási kedvezményekről szóló 85/2007. (IV.25.) kormányrendelet szerinti utazási kedvezmény igénybevétele céljából a családi pótlékot megállapító határozat alapján hatósági bizonyítványt ad ki. Amennyiben Ön már részesül magasabb összegű családi pótlékban, az utazási kedvezményre jogosító hatósági bizonyítvány kiadását kérelmeznie kell a folyósító szervnél.”

A tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermekre tekintettel vagy személy részére járó magasabb összegű családi pótlék annak a hónapnak a végéig jár, ameddig a betegség, súlyos fogyatékosság fennállását – a külön jogszabályban előírtak szerint – igazolták.

(A SOTE II-es esetében ott a kórházban töltötték ki, de a szülőnek kellett a formanyomtatványért elmennie a Magyar Államkincstár budapesti kirendeltségének ügyfélszolgálati irodájába (Lőportár u. 3.), 3 példányban van rá szükség. A legtöbb kórházban tudnak segíteni ezügyben!)

Telefonszámok: 350-2523; 350-2481
Emailcím: info@allamkincstar.gov.hu

Családi pótlék leírása a MÁK honlapján

megosztás:

Facebook
Pinterest
LinkedIn
további

Ajánlott írások

ARCKÉPCSARNOK

Meséljenek ők, akik nekünk ott az út elején a legtöbbet segítenek.