fbpx

Támogassa adója 1%-val a Koraszülöttekért Országos Egyesületet | Adószámunk: 18283114-1-06

A korai fejlesztés és gondozás törvényi háttere

Csak kevesen tudják, hogy a gyermekük fejlesztésére létezik állami normatíva, vagyis pénzbeli juttatás annak az adott intézménynek, szakembernek, aki azt a fejlesztő felkészítés, oktatást biztosítja.

Minden szülő a lehető legtöbbet és legjobbat teszi meg koraszülött, speciális nevelési igényű gyermekéért, hogy felzárkózzon a társadalmi normához. Ennek eszközeként a különböző fejlesztő hatású órákat, foglalkozásokat választják, az esetek nagy részében önerőből finanszírozva. Csak kevesen tudják, hogy a gyermekük fejlesztésére létezik állami normatíva, vagyis pénzbeli juttatás annak az adott intézménynek, szakembernek, aki azt a fejlesztő felkészítés, oktatást biztosítja. Ezek az órák nem túl nagy számban vehetők igénybe, de megismerkedhetnek ennek segítségével más terápiás lehetőségekkel, vizsgálati módszerekkel ,és nem utolsó sorban élnek a nekik járó jogaikkal.

A korai fejlesztés, foglalkozás, az alábbi módon valósítható meg
* legfeljebb három-öt gyermekből álló – csoportfoglalkozás
* egyéni fejlesztés keretében.

Egyéni foglalkozás esetén a gyermek
– nulla-három éves kora között legalább heti két órát,
– három-öt éves kora között legalább heti négy órát,

Csoportfoglalkozás esetén a gyermek
– nulla-három éves kora között legalább heti négy órát,
– három-öt éves kora között legalább heti hat órát kell biztosítani.

Ezeket a foglalkozásokat a gyermek otthonában is, a tanév átlagában számolva is meg lehet valósítani, amennyiben a gyermek állapota, egyéb más körülmények ezt indokolják (utazás nehézsége, szállíthatóság), valamint tanév közben is megkezdhető.

Ahhoz, hogy ezeket az órákat a szülők-a gyermek-igénybe tudják venni, részt kell venni a megyei szakértői bizottság vizsgálatán, melyet javasolhat intézmény-ha a gyermek óvodába jár már, de kérhet szülő is-ha a gyermek még nincs három éves. Ennek eredményeként kézhez kapnak egy szakértői javaslatot, melyben a gyermek státusza, javasolt terápiák, szakemberek, intézmények állnak. Ez csak a szülő aláírásával válik hitelessé. Amennyiben ezt aláírja, de mégsem ért egyet a javasolt terápiával, intézménnyel-óvoda vagy iskolaválasztás előtt- kérheti annak felülvizsgálatát ugyanannál a bizottságnál.

Ha a gyermek nem szállítható, vagy a közlekedés nem megoldott, kérheti az otthoni ellátást, ebben az esetben utazó gyógypedagógus, konduktor alkalmazásával is megoldhatóvá válik a fejlesztés. Amennyiben nem rendelkezik az említett szakemberekkel a bizottság, vagy egyéb okoknál fogva ez nem megoldható, ebben az esetben a gyermek lakóhelyéhez legközelebb eső speciális intézményben dolgozó szakember is megbízható a gondozással.

Ha a gyermek elérte az ötödik életévét, a bizottság felülvizsgálja az ő állapotát, mely vizsgálat célja, hogy fejlesztő felkészítésben vagy óvodai nevelésben kell-e őt részesíteni. Javaslatot tesz az intézmény megválasztására. (8. §)

Amennyiben nincs a gyermeknek megfelelő intézmény- óvoda, iskola- úgy a szakvéleményt megküldi a bizottság a gyermek lakhelye, vagy tartózkodási helye szerinti önkormányzat jegyzőjéhez, aki intézkedik afelől, hogy rendelkezésre álljon utazó gyógypedagógus, vagy más terapeuta.(közokt.törv 88. (1) bekezdés). Mindezt a fejlesztési tervben foglaltak szerint határozza meg. (14. §)

A fentiek alapján: némi könnyítést jelent azon a szülők számára, akiknek anyagi helyzetük nem engedheti meg a drágábbnál drágább magánórák megfizetését.

Az alábbi linken mindez eredeti formájában megtekinthető kicsit bővebben (a hozzáférés sajnos korlátozott).

Séfer Hajnal

megosztás:

Facebook
Pinterest
LinkedIn
további

Ajánlott írások

ARCKÉPCSARNOK

Meséljenek ők, akik nekünk ott az út elején a legtöbbet segítenek.