Támogassa adója 1%-val a Koraszülöttekért Országos Egyesületet | Adószámunk: 18283114-1-06

A korai fejlesztés és gondozás törvényi háttere

Csak kevesen tudják, hogy a gyermekük fejlesztésére létezik állami normatíva, vagyis pénzbeli juttatás annak az adott intézménynek, szakembernek, aki azt a fejlesztő felkészítés, oktatást biztosítja.

Minden szülő a lehető legtöbbet és legjobbat teszi meg koraszülött, speciális nevelési igényű gyermekéért, hogy felzárkózzon a társadalmi normához. Ennek eszközeként a különböző fejlesztő hatású órákat, foglalkozásokat választják, az esetek nagy részében önerőből finanszírozva. Csak kevesen tudják, hogy a gyermekük fejlesztésére létezik állami normatíva, vagyis pénzbeli juttatás annak az adott intézménynek, szakembernek, aki azt a fejlesztő felkészítés, oktatást biztosítja. Ezek az órák nem túl nagy számban vehetők igénybe, de megismerkedhetnek ennek segítségével más terápiás lehetőségekkel, vizsgálati módszerekkel ,és nem utolsó sorban élnek a nekik járó jogaikkal.

A korai fejlesztés, foglalkozás, az alábbi módon valósítható meg
* legfeljebb három-öt gyermekből álló – csoportfoglalkozás
* egyéni fejlesztés keretében.

Egyéni foglalkozás esetén a gyermek
– nulla-három éves kora között legalább heti két órát,
– három-öt éves kora között legalább heti négy órát,

Csoportfoglalkozás esetén a gyermek
– nulla-három éves kora között legalább heti négy órát,
– három-öt éves kora között legalább heti hat órát kell biztosítani.

Ezeket a foglalkozásokat a gyermek otthonában is, a tanév átlagában számolva is meg lehet valósítani, amennyiben a gyermek állapota, egyéb más körülmények ezt indokolják (utazás nehézsége, szállíthatóság), valamint tanév közben is megkezdhető.

Ahhoz, hogy ezeket az órákat a szülők-a gyermek-igénybe tudják venni, részt kell venni a megyei szakértői bizottság vizsgálatán, melyet javasolhat intézmény-ha a gyermek óvodába jár már, de kérhet szülő is-ha a gyermek még nincs három éves. Ennek eredményeként kézhez kapnak egy szakértői javaslatot, melyben a gyermek státusza, javasolt terápiák, szakemberek, intézmények állnak. Ez csak a szülő aláírásával válik hitelessé. Amennyiben ezt aláírja, de mégsem ért egyet a javasolt terápiával, intézménnyel-óvoda vagy iskolaválasztás előtt- kérheti annak felülvizsgálatát ugyanannál a bizottságnál.

Ha a gyermek nem szállítható, vagy a közlekedés nem megoldott, kérheti az otthoni ellátást, ebben az esetben utazó gyógypedagógus, konduktor alkalmazásával is megoldhatóvá válik a fejlesztés. Amennyiben nem rendelkezik az említett szakemberekkel a bizottság, vagy egyéb okoknál fogva ez nem megoldható, ebben az esetben a gyermek lakóhelyéhez legközelebb eső speciális intézményben dolgozó szakember is megbízható a gondozással.

Ha a gyermek elérte az ötödik életévét, a bizottság felülvizsgálja az ő állapotát, mely vizsgálat célja, hogy fejlesztő felkészítésben vagy óvodai nevelésben kell-e őt részesíteni. Javaslatot tesz az intézmény megválasztására. (8. §)

Amennyiben nincs a gyermeknek megfelelő intézmény- óvoda, iskola- úgy a szakvéleményt megküldi a bizottság a gyermek lakhelye, vagy tartózkodási helye szerinti önkormányzat jegyzőjéhez, aki intézkedik afelől, hogy rendelkezésre álljon utazó gyógypedagógus, vagy más terapeuta.(közokt.törv 88. (1) bekezdés). Mindezt a fejlesztési tervben foglaltak szerint határozza meg. (14. §)

A fentiek alapján: némi könnyítést jelent azon a szülők számára, akiknek anyagi helyzetük nem engedheti meg a drágábbnál drágább magánórák megfizetését.

Az alábbi linken mindez eredeti formájában megtekinthető kicsit bővebben (a hozzáférés sajnos korlátozott).

Séfer Hajnal

megosztás:

Facebook
Pinterest
LinkedIn
további

Ajánlott írások

VI. KORE Családi Élménynap

Időpont: 2023. november 18. szombat, 10.00 – 19.00 óra | Helyszín: KÖLYÖKPARK Játszóház, Mammut 2. Bevásárlóközpont, III. emelet (1024 Bp., Lövőház u. 1-5.)

Szupervízió a „szakember szerviz”

Kiemelten fontosnak tartjuk, hogy rájuk is gondoljunk, hiszen nem mindennapi hivatás, amit ők végeznek.
Éppen ezért online, kiscsoportos szupervíziós lehetőséget szeretnênk nekik, nektek biztosítani.

KORASZÜLÖTT GYERMEKEK UTÓGONDOZÁSA

Koraszülött gyermekek esetében nem lehet elégszer hangsúlyozni a korai diagnosztizálás és a korai fejlesztés jelentőségét. Nem szabad abba a hibába esni, hogy a baba „rendben”