fbpx

Támogassa adója 1%-val a Koraszülöttekért Országos Egyesületet | Adószámunk: 18283114-1-06

Ma van a Kenguru Módszer Világnapja

Testeden nyugodtabban alszik a babád, képes a valódi, mély alvásra. Mindez elengedhetetlen az idegrendszer éréséhez, fejlődéséhez.

KENGURUK A KORASZÜLÖTTEKÉRT, AVAGY A KENGURUMÓDSZER
TÖRTÉNETE
Ma van a Kenguru Módszer Világnapja

Köztudott tény, hogy a kengurumamák születésük után erszényükben hordozzák kicsinyeiket. Azért van ez így, mert fejlett méhlepény hiányában korlátozottak az utódok tápanyaggal való ellátottságának lehetőségei. Így néhány hetes vemhességi idő után a kicsinyeknek meg kell születniük, pedig még csak az életben maradáshoz elengedhetetlenül szükséges szerveik fejlődtek ki.
Innen leste el az ötletet a fejletlen koraszülött babák számára két kolumbiai gyermekorvos Rey és Martinez, 1978-ban. Az orvosokat a kórház technikai felszereléseinek hiányosságai késztették erre. A koraszülöttek nagyon magas halálozási rátájával szemben nem volt más eszköz a kezükben, így a módszer alkalmazásával a legnagyobb problémát jelentő kihűlést igyekeztek elkerülni. A módszer bevált: a csecsemő- halálozás 70%-ról 30%-ra csökkent, és rengeteg pozitív hatására derült fény.
Azóta számos tudományos kutatási eredmény igazolja, hogy azok a babák, akiket rend- szeresen megérintenek, megsimogatnak, megölelnek vagy kenguruztatnak, gyorsabban híznak, kevesebbet sírnak és kiegyensúlyozottabb vitális értékekkel bírnak. A kengurumódszer manapság a fejlett országok PIC-osztályain teljesen megszokottá, természetessé vált.

Mit is jelent a „kenguruzás”?
Lényege a baba és (elsősorban) az anya közti bőrkontaktus, melyben a szülő élő inkubátor- ként fogható fel azáltal, hogy meztelen mellkasára helyezi a babát.
A módszer 3 legfontosabb feltétele: édesanya, aki önként vállalja a részvételt, képzett ápoló- személyzet és támogató környezet.
A babák nem igényelnek több ruházatot annál, mintha inkubátorban lennének, tehát pelenka, sapka, esetleg zokni elegendő. Számodra egy elöl könnyen szétnyitható (háló)ing, blúz ajánlott.

Magyarországon jelenleg nagyon eltérő az egyes PIC-ek által biztosított lehetőség a kenguruzásra.

KÉRJÜK, MINDENKÉPP ÉRDEKLŐDJ A SZAKSZEMÉLYZETNÉL, HOGY AZ ADOTT OSZTÁLYON MILYEN LEHETŐSÉGEID VANNAK!

Hogyan csináld? – A kengurupozíció
A babát függőlegesen helyezd a mellkasodra. A feje legyen oldalra és kicsit felfelé fordítva, ez biztosítja a szabad légutakat. Ügyelj rá, hogy a pici feje ne billenhessen se előre, se hátra! A pocakja legyen a gyomorszájad magasságában, így elegendő helye lesz a hasi légzéshez, illetve a légzésed pozitívan befolyásolja az ő légvételét is. Ebben a pozícióban szoptatni is tudod gyermekedet.

Miért jó a babának?
Segíti a testhőmérsékletének szabályozását: a baba hőmérsékletének fenntartása tőled függ. Úgy szabályozod – természetesen módon – testhőmérsékletedet, ahogy az gyermeked számára a legmegfelelőbb.
Közelséged segíti a babát, hogy szabályozni tudja légzését, pulzusát (szívverését).
Testeden nyugodtabban alszik a babád, képes a valódi, mély alvásra. Mindez elengedhetetlen az idegrendszer éréséhez, fejlődéséhez.
A szoros testi kontaktus révén érzékszervi ingerek (egyensúlyi, hallási, tapintásos hatások) érik a babát.
Segíti a szoptatást: a kenguruzás a tejelválasztás leghatékonyabb ingere. Duplájára nő a szoptatás sikeressége, és a tej mennyisége is több
További előnyei: kevesebb kórházi fertőzés, a kórházi tartózkodás ideje lerövidül, az első életévben a kenguruzó babák kevesebbszer kerülnek vissza a kórházba különböző megbetegedésekkel.

Miért jó Neked?
Elősegíti a kötődést kialakulását és megerősödését.
Növeli önbizalmadat, ezért magabiztosabbá válsz.
Segíti a nehézségek feldolgozását.
Serkenti a tejtermelést.
Csökkenti a szorongást, és segít elkerülni a depressziót.

megosztás:

Facebook
Pinterest
LinkedIn
további

Ajánlott írások

ARCKÉPCSARNOK

Meséljenek ők, akik nekünk ott az út elején a legtöbbet segítenek.