Támogassa adója 1%-val a Koraszülöttekért Országos Egyesületet | Adószámunk: 18283114-1-06

Kutatás

Tisztelt Szülő!

Kérjük, olvassa el ezt a tájékoztatót, amelyben röviden leírjuk a vizsgálatot, melyhez részvételét szeretnénk kérni.

A SE I. sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika és az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar együttműködésében zajló kutatásba szeretnénk gyermekét és Önt bevonni. Előzetes vizsgálataink eredményei arra vezettek minket, hogy a koraszülött gyermekek és fiatalok neurokognitív problémáinak feltárásáról szóló kutatást indítsunk.

Elsősorban az igen kissúlyú (1500 gramm alatti) koraszülöttként született gyerekek megismerő funkcióinak vizsgálatával foglalkozunk.

A kutatás célja, ezeknek a gyermeknek orvosi, pszichológiai és életkörülményeinek felmérése alapján annak vizsgálata, hogy a gyermekek megismerő funkcióit mik jellemzik illetve ezek hogyan befolyásolják az iskolai helytállásukat.

Kutatásunkat abban a reményben végezzük, hogy hosszú távon gyakorlati hasznot jelent a gyermekek fejlődése szempontjából. A vizsgálatot a rutinvizsgálatok során már megismert pszichológus végzi, sem a szülő, sem a gyerek számára semmiféle kockázatot nem jelent.

A vizsgálat 9 éves korban a koraszülött gyermek követésének újabb állomása, körülbelül másfél órát vesz igénybe. A gyermek gondozójával rövid beszélgetést folytatunk.

A gyermekkel elvégzendő vizsgálatok:

· intelligencia teszt,

· négy olyan feladat, amely a homloklebeny működéséhez kapcsolódó értelmi funkciókat méri (szabály, illetve téri viszonylatok fejben tartása, gátlási kontroll, rugalmas gondolkodás, kategorizáció) játékos formában, amit a gyerekek szívesen, örömmel végeznek. A feladatok megoldása számítógép segítségével történik, aminek folyamán a szemmozgások rögzítésére is sor kerül (Éber állapotban, a képernyő előtt ülve, infravörös fénnyel működő videó alapú rendszer követi a szemmozgásokat. A fej rögzítése nem szükséges. Az infravörös fény, a vizsgálat esetében, a szemre nem ártalmas).

 

A felmérésből készülő tanulmányokban a vizsgálat résztvevői névtelenek maradnak. Az adatrögzítés során a vizsgált személyek kódot kapnak, a nevek nem szerepelnek együtt az adatokkal.

 

A vidékről érkezők számára a Klinika utazási kedvezményre jogosító igazolást állít ki.

A vizsgálattal kapcsolatban felmerült kérdése merül fel, forduljon hozzánk, szívesen válaszolunk.

 

Segítségét előre köszönjük!

 

Tisztelettel,

 

 

Dr. Beke Anna, PhD Nagy Anett

egyetemi docens klinikai szakpszichológus

anett.nagy@barczi.elte.hu

 

megosztás:

Facebook
Pinterest
LinkedIn
további

Ajánlott írások

Edina és Szabolcs

A koraszülés nem múlik egy nyomtalanul, nem feledteti mindig az egészségesen fejlődő gyermek. Léteznek koraszülött halmozottan sérült gyermekek. Mi folyamatosan szembesültünk vele, milyen egy egészségesen fejlődő gyermek és ezzel párhuzamosan egy sérült gyermek fejlődése.

Anita

Hiszem, hogy a hozzám hasonló helyzetben lévő anyukák kapják fentről az erőt. A rengeteg műtétet és terápiát, mindent, amit végigcsináltunk, amennyi kilométert megtettünk nem lehet és nem lehetett volna másképp megcsinálni. Sokan kérdezik: honnan ez a sok erő? Nem tudom a választ, de érzem, hogy kapom az energiát.