fbpx

Támogassa adója 1%-val a Koraszülöttekért Országos Egyesületet | Adószámunk: 18283114-1-06

Kutatás

Tisztelt Szülő!

Kérjük, olvassa el ezt a tájékoztatót, amelyben röviden leírjuk a vizsgálatot, melyhez részvételét szeretnénk kérni.

A SE I. sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika és az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar együttműködésében zajló kutatásba szeretnénk gyermekét és Önt bevonni. Előzetes vizsgálataink eredményei arra vezettek minket, hogy a koraszülött gyermekek és fiatalok neurokognitív problémáinak feltárásáról szóló kutatást indítsunk.

Elsősorban az igen kissúlyú (1500 gramm alatti) koraszülöttként született gyerekek megismerő funkcióinak vizsgálatával foglalkozunk.

A kutatás célja, ezeknek a gyermeknek orvosi, pszichológiai és életkörülményeinek felmérése alapján annak vizsgálata, hogy a gyermekek megismerő funkcióit mik jellemzik illetve ezek hogyan befolyásolják az iskolai helytállásukat.

Kutatásunkat abban a reményben végezzük, hogy hosszú távon gyakorlati hasznot jelent a gyermekek fejlődése szempontjából. A vizsgálatot a rutinvizsgálatok során már megismert pszichológus végzi, sem a szülő, sem a gyerek számára semmiféle kockázatot nem jelent.

A vizsgálat 9 éves korban a koraszülött gyermek követésének újabb állomása, körülbelül másfél órát vesz igénybe. A gyermek gondozójával rövid beszélgetést folytatunk.

A gyermekkel elvégzendő vizsgálatok:

· intelligencia teszt,

· négy olyan feladat, amely a homloklebeny működéséhez kapcsolódó értelmi funkciókat méri (szabály, illetve téri viszonylatok fejben tartása, gátlási kontroll, rugalmas gondolkodás, kategorizáció) játékos formában, amit a gyerekek szívesen, örömmel végeznek. A feladatok megoldása számítógép segítségével történik, aminek folyamán a szemmozgások rögzítésére is sor kerül (Éber állapotban, a képernyő előtt ülve, infravörös fénnyel működő videó alapú rendszer követi a szemmozgásokat. A fej rögzítése nem szükséges. Az infravörös fény, a vizsgálat esetében, a szemre nem ártalmas).

 

A felmérésből készülő tanulmányokban a vizsgálat résztvevői névtelenek maradnak. Az adatrögzítés során a vizsgált személyek kódot kapnak, a nevek nem szerepelnek együtt az adatokkal.

 

A vidékről érkezők számára a Klinika utazási kedvezményre jogosító igazolást állít ki.

A vizsgálattal kapcsolatban felmerült kérdése merül fel, forduljon hozzánk, szívesen válaszolunk.

 

Segítségét előre köszönjük!

 

Tisztelettel,

 

 

Dr. Beke Anna, PhD Nagy Anett

egyetemi docens klinikai szakpszichológus

anett.nagy@barczi.elte.hu

 

megosztás:

Facebook
Pinterest
LinkedIn
további

Ajánlott írások

ARCKÉPCSARNOK

Meséljenek ők, akik nekünk ott az út elején a legtöbbet segítenek.