fbpx

Támogassa adója 1%-val a Koraszülöttekért Országos Egyesületet | Adószámunk: 18283114-1-06

Koraszülés – Mit tegyek?

Koraszülés – Miért?

Magyarországon száz újszülöttből kilenc túl korán (a betöltött 37. terhességi hét előtt) jön világra. Ez nem csak a gondozatlan, létminimum körül tengődő, dohányzó terhesek problémája! A koraszülöttek több mint fele jól gondozott terhességből, mégis derült égből villámcsapásként születik.

A cukorbetegség nem túl gyakori, mégis sokat tudunk róla. Influenzajárvány idején a csapból is az folyik (helyesen), hogyan ismerjük fel a tüneteket, mikor forduljunk orvoshoz. A koraszülés azonban az újszülöttek kilenc százalékát érinti. Ez minden évben körülbelül 8000 új eset! Költői kérdés, de hol van ehhez a gyakorisághoz képest a cukorbetegség vagy az influenza? Ráadásul ha ilyen gyakori a koraszülés, tudjuk-e, hogy mit tegyünk, ha jönnek a fájások, vagy elfolyik a magzatvíz? Mit kell tudnunk ahhoz, hogy ha mégis beüt a baj, a mamának és babának egyaránt a lehető legjobban alakuljon minden ?

A koraszülés mikortól milyen megnevezésű

Szülési időpont szempontjából a terhességet 5 szakaszra oszthatjuk: 0-24 hét: vetélés, 24-28 hét extrém koraszülés, 28-34 hét koraszülés, 34-37 hét: késői koraszülés, 37 betöltött héttől: érett szülés. Egy koraszülött babának az élete múlhat azon, hogy a koraszülés beindulását (fájások és/vagy idő előtti magzatburok repedés) követően milyen gyors és hatékony ellátásban részesül. Mik ezek a beavatkozások?

Magzat túlélési esélyei

CENTRUMBA kell kerülni! Ez olyan kiemelt szülészeti intézményt jelent, ahol van intenzív koraszülött osztály (PIC/NIC) is. A 34. hét előtt 3-as szintű osztály, a 34. héttől felfelé 2-es szintű szülészeti és koraszülött osztály az illetékes. Nem az az érdekes, hogy ki gondozta a kismama várandósságát, hanem az, hogy a baba és a mama is a lehető legjobb ellátást kapja! A korrekt terhesgondozásnak ki kell terjednie arra is, hogy hová kell menni, ha baj van! És ez nem a magánrendelő.

A FÁJÁSOK leállítása! Vannak olyan speciális gyógyszerek, amelyekkel a beindult fájástevékenység legalább 48 órára leállítható.

SZTEROID profilaxisban kell részesülnie minden kismamának, aki fenyegető vagy már beindult koraszülés miatt a 23. és a 35. terhességi hét között ellátásra jelentkezik! Nincs kivétel, mert a kivételek nagyon rosszul járnak. A szteroidot a mama kapja, de a baba profitál belőle. Ettől még a 24 hetes babáknak is nő az életben maradási esélye!

A koraszülés okairól és a koraszüléssel, koraszülöttekkel kapcsolatos egyéb információkért böngésszen a honlapon.

 

megosztás:

Facebook
Pinterest
LinkedIn
további

Ajánlott írások

ARCKÉPCSARNOK

Meséljenek ők, akik nekünk ott az út elején a legtöbbet segítenek.