Támogassa adója 1%-val a Koraszülöttekért Országos Egyesületet | Adószámunk: 18283114-1-06

Koraszülés – Mit tegyek?

Koraszülés – Miért?

Magyarországon száz újszülöttből kilenc túl korán (a betöltött 37. terhességi hét előtt) jön világra. Ez nem csak a gondozatlan, létminimum körül tengődő, dohányzó terhesek problémája! A koraszülöttek több mint fele jól gondozott terhességből, mégis derült égből villámcsapásként születik.

A cukorbetegség nem túl gyakori, mégis sokat tudunk róla. Influenzajárvány idején a csapból is az folyik (helyesen), hogyan ismerjük fel a tüneteket, mikor forduljunk orvoshoz. A koraszülés azonban az újszülöttek kilenc százalékát érinti. Ez minden évben körülbelül 8000 új eset! Költői kérdés, de hol van ehhez a gyakorisághoz képest a cukorbetegség vagy az influenza? Ráadásul ha ilyen gyakori a koraszülés, tudjuk-e, hogy mit tegyünk, ha jönnek a fájások, vagy elfolyik a magzatvíz? Mit kell tudnunk ahhoz, hogy ha mégis beüt a baj, a mamának és babának egyaránt a lehető legjobban alakuljon minden ?

A koraszülés mikortól milyen megnevezésű

Szülési időpont szempontjából a terhességet 5 szakaszra oszthatjuk: 0-24 hét: vetélés, 24-28 hét extrém koraszülés, 28-34 hét koraszülés, 34-37 hét: késői koraszülés, 37 betöltött héttől: érett szülés. Egy koraszülött babának az élete múlhat azon, hogy a koraszülés beindulását (fájások és/vagy idő előtti magzatburok repedés) követően milyen gyors és hatékony ellátásban részesül. Mik ezek a beavatkozások?

Magzat túlélési esélyei

CENTRUMBA kell kerülni! Ez olyan kiemelt szülészeti intézményt jelent, ahol van intenzív koraszülött osztály (PIC/NIC) is. A 34. hét előtt 3-as szintű osztály, a 34. héttől felfelé 2-es szintű szülészeti és koraszülött osztály az illetékes. Nem az az érdekes, hogy ki gondozta a kismama várandósságát, hanem az, hogy a baba és a mama is a lehető legjobb ellátást kapja! A korrekt terhesgondozásnak ki kell terjednie arra is, hogy hová kell menni, ha baj van! És ez nem a magánrendelő.

A FÁJÁSOK leállítása! Vannak olyan speciális gyógyszerek, amelyekkel a beindult fájástevékenység legalább 48 órára leállítható.

SZTEROID profilaxisban kell részesülnie minden kismamának, aki fenyegető vagy már beindult koraszülés miatt a 23. és a 35. terhességi hét között ellátásra jelentkezik! Nincs kivétel, mert a kivételek nagyon rosszul járnak. A szteroidot a mama kapja, de a baba profitál belőle. Ettől még a 24 hetes babáknak is nő az életben maradási esélye!

A koraszülés okairól és a koraszüléssel, koraszülöttekkel kapcsolatos egyéb információkért böngésszen a honlapon.

 

megosztás:

Facebook
Pinterest
LinkedIn
további

Ajánlott írások

Visszanéztünk 2020-ra

A PICi füzet megújult, és nyáron elfújhattunk az ötödik gyertyát a Korip szülinapi tortáján, illetve büszkén mondhattuk, hogy a kis csáposokból addigra legalább húszezer talált gazdára az inkubátorokban, köszönhetően csodálatos önkénteseinknek.

Több száz horgolt angyalkával lepték meg önkéntesek a miskolci kórház dolgozóit

A csapat eredetileg azt tervezte, hogy majd jövőre horgolnak az ünnepi figurából néhány tucatnyit két kórházi osztály dolgozóinak. Végül azonban másképp döntöttek: mindössze két és fél hét alatt több mint hatszáz angyalkát készített el tizennyolc önkéntes, hogy meglepjék karácsonyra a B.A.Z. Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház Velkey László Gyermekegészségügyi Központ munkatársait.

Gyermekjogok Világnapja

Ma van a Gyermekjogok Világnapja A SZÜLŐ ÉS A KISKORÚ GYERMEK JOGAI Az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény alapján egészségügyi ellátásuk során a gyermekeket