fbpx

Támogassa adója 1%-val a Koraszülöttekért Országos Egyesületet | Adószámunk: 18283114-1-06

EFCNI konferencia

Az EFCNI múlt hétvégén, 2015.01.-30.-02.01 között rendezte meg immáron 11. alkalommal az európai koraszülött babák szülői szervezeteinek találkozóját Németországban, Freisingben.

Az EFCNI (Európai Alapítvány az Újszülött Gyerekek Ellátásáért) az európai szülő szervezetekkel szorosan együttműködve azon dolgozik, hogy a szülők hangja is meghallgatásra találjon az európai döntéshozók körében.

A KORE első alkalommal vett részt ezen a találkozón, melynek célja hogy ezen szülői szervezetek megoszthassák egymással tapasztalataikat és hogy az újonc szülői csoportok segítségére legyenek, olyan témákban, mint adomány gyűjtés, melyet a korababák gondozására, ápolására, utógondozására lehet fordítani. Egyértelműen az EFCNI egyik legnagyobb célkitűzése, hogy a kora babák ellátása még család centrikusabbá váljon egész Európában. A szervezetek egymást segítve még gyorsabban és hatékonyabban elérhetik céljaikat.

A 3 napos eseményen a portugál, bolgár, francia és lett szülői szervezetek bemutatták, és lépésről lépésre stratégiailag elmagyarázták a tavalyi évben elért sikeres gyűjtőakciójuk eredményeit. Mindemellett az EFCNI is bemutatta a 2015-ös évre kitűzött céljait, illetve a Koraszülöttek Világnapi-i terveit. Nagyon örültünk, hogy a cél ebben az évben nagyon hasonló, mint a mi előzetes ötleteink.

Számunkra hatalmas élmény volt, hogy ezek a főleg érintett anyukákból álló szervezetek milyen szenvedéllyel, kitartással és ötletességgel érték el céljaikat. Példaként említhetjük a portugál XXS nevű szervezetet, akik kitartó hangyaszorgalommal elérték, hogy a Portugál Egészségügyi Minisztérium tanácsadói testületében helyet kapjanak.

Hatalmas megtiszteltetés volt találkozni Luc Zimmermannal Professzor úrral (Európai Gyermekgyógyászati Kutató Szövetség elnöke), aki nem győzte hangsúlyozni, mennyire fontos a szülői szervezetek hangja és munkája, amely lehetővé teszi a szülők egyre szorosabb bevonását a koraszülött babák gondozásába.

Egy örömhírt is bejelenthetünk. Az EFCNI Szülői Tanácsadói Testülete (Parents Advisory Board) beválasztotta tagjai közé Nagy Líviát, szervezetünk tagját. Lívia legfontosabb célkitűzése, hogy hallatva hangját a nyugati európai szülők között, előtérbe kerüljenek a kelet-európai országok koraszülött ellátásának és a korababák utógondozásának nehézségei. Norvégia, Svédország, Hollandia mind példás koraszülött ellátással rendelkeznek, hatalmas hangsúlyt fektetve a szülői jelenlétre az intenzív osztályokon. Ezen területen komoly kihívások előtt állnak még a régió szakmai képviselői.

Ezúton is szeretnénk az EFCNI-nek megköszönni, hogy lehetővé tették részvételünket ezen az igen hasznos és inspiráló találkozón.

megosztás:

Facebook
Pinterest
LinkedIn
további

Ajánlott írások

ARCKÉPCSARNOK

Meséljenek ők, akik nekünk ott az út elején a legtöbbet segítenek.