Az összeomlás szélén a koraszülött-ellátás

Összeomlás szélén áll a fővárosi koraszülött-ellátás – jelentette ki az InfoRádió kérdésére a Semmelweis Egyetem II. számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának igazgatója. Pajor Attila professzor hangsúlyozta: a klinika ma is minden ötödik beteget társadalombiztosítási finanszírozás nélkül lát el, a tervezett műtéteknél két és fél hónapos várakozási idő van, és nincs pénz a műszerekre. Az intézmény ötmillió forintot kapott a K & H Gyógyvarázs programjának részeként, amelyből két lélegeztetőgépet tud venni.

Az összeomlás szélén van a koraszülött-ellátás Budapesten – mondta az InfoRádiónak a Semmelweis Egyetem II. számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának igazgatója. Pajor Attila professzor hozzátette: az műszerek modernizációjára nem tudtak pénzt fordítani az elmúlt két évben, csak az adományoknak köszönhető, hogy működőképes még az osztály. Az intézmény ötmillió forintot kapott a K & H Gyógyvarázs programjának részeként, amelyből két lélegeztetőgépet vesz – tette hozzá.

Az igazgató szerint Magyarországon népegészségügyi probléma a koraszülés, amely az európai átlagnál magasabb arányban fordul el. Ennek oka, hogy a párok későn vállalnak gyereket, emellett rizikófaktornak számít a túlsúlyosság, a dohányzás, a kábítószer-használat, valamint az alacsony társadalmi és rossz higiéniás feltételek – fejtette ki Pajor Attila.

A professzor közölte: 2006-ban 520 koraszülött gyereket látott el az osztály, egy évvel később pedig már 730-at, miközben a személyzet és az ágyak száma nem változott. Az emelkedés az egészségügyi reformból is adódott, hiszen olyan, súlyponti kórházakhoz került a feladat, amelyek nem voltak arra felkészülve, így a Semmelweis Egyetem II. számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájára kerültek a koraszülöttek. Az emelkedést az OEP is elismerte, de pénzt nem adott érte, azzal érvelve, hogy a klinika túllépte az egészségbiztosító által megszabott ellátási keretet – emelte ki Pajor Attila.

Az intézmény kiadásai jelenleg 20 százalékkal haladják meg a finanszírozást – hangsúlyozta a professzor. Hozzátette: a tervezett műtétekre 2-2,5 hónapot kell várni amiatt, hogy nagyon ne lépjék túl a teljesítményvolumen-korlátot.

Hanganyag: Torda Júlia, Forrás: infórádió.hu

megosztás:

Facebook
Pinterest
LinkedIn
további

Ajánlott írások

A koraszülés mint veszteség

A koraszülés veszteségélménnyel jár. Perinatális veszteség ez, amely gyászmunkával jár. A gyötrő érzések intenzíven törhetnek elő annak ellenére, hogy gyakran még a közvetlen a környezeted

A KORIP® 10 jótékony hatása

A Korip® jótékony hatásai   Társként az első pillanattól a babával van és végig kíséri a kórházban töltött napokat. Bababarát alapanyagokból készül, így a picik