Támogassa adója 1%-val a Koraszülöttekért Országos Egyesületet | Adószámunk: 18283114-1-06

Az összeomlás szélén a koraszülött-ellátás

Összeomlás szélén áll a fővárosi koraszülött-ellátás - jelentette ki az InfoRádió kérdésére a Semmelweis Egyetem II. számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának igazgatója.

Az összeomlás szélén van a koraszülött-ellátás Budapesten – mondta az InfoRádiónak a Semmelweis Egyetem II. számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának igazgatója. Pajor Attila professzor hozzátette: az műszerek modernizációjára nem tudtak pénzt fordítani az elmúlt két évben, csak az adományoknak köszönhető, hogy működőképes még az osztály. Az intézmény ötmillió forintot kapott a K & H Gyógyvarázs programjának részeként, amelyből két lélegeztetőgépet vesz – tette hozzá.

Az igazgató szerint Magyarországon népegészségügyi probléma a koraszülés, amely az európai átlagnál magasabb arányban fordul el. Ennek oka, hogy a párok későn vállalnak gyereket, emellett rizikófaktornak számít a túlsúlyosság, a dohányzás, a kábítószer-használat, valamint az alacsony társadalmi és rossz higiéniás feltételek – fejtette ki Pajor Attila.

A professzor közölte: 2006-ban 520 koraszülött gyereket látott el az osztály, egy évvel később pedig már 730-at, miközben a személyzet és az ágyak száma nem változott. Az emelkedés az egészségügyi reformból is adódott, hiszen olyan, súlyponti kórházakhoz került a feladat, amelyek nem voltak arra felkészülve, így a Semmelweis Egyetem II. számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájára kerültek a koraszülöttek. Az emelkedést az OEP is elismerte, de pénzt nem adott érte, azzal érvelve, hogy a klinika túllépte az egészségbiztosító által megszabott ellátási keretet – emelte ki Pajor Attila.

Az intézmény kiadásai jelenleg 20 százalékkal haladják meg a finanszírozást – hangsúlyozta a professzor. Hozzátette: a tervezett műtétekre 2-2,5 hónapot kell várni amiatt, hogy nagyon ne lépjék túl a teljesítményvolumen-korlátot.

Hanganyag: Torda Júlia, Forrás: infórádió.hu

megosztás:

Facebook
Pinterest
LinkedIn
további

Ajánlott írások

Edina és Szabolcs

A koraszülés nem múlik egy nyomtalanul, nem feledteti mindig az egészségesen fejlődő gyermek. Léteznek koraszülött halmozottan sérült gyermekek. Mi folyamatosan szembesültünk vele, milyen egy egészségesen fejlődő gyermek és ezzel párhuzamosan egy sérült gyermek fejlődése.

Anita

Hiszem, hogy a hozzám hasonló helyzetben lévő anyukák kapják fentről az erőt. A rengeteg műtétet és terápiát, mindent, amit végigcsináltunk, amennyi kilométert megtettünk nem lehet és nem lehetett volna másképp megcsinálni. Sokan kérdezik: honnan ez a sok erő? Nem tudom a választ, de érzem, hogy kapom az energiát.