fbpx

Támogassa adója 1%-val a Koraszülöttekért Országos Egyesületet | Adószámunk: 18283114-1-06

A koraszülés lehetséges okai

A koraszülés számos lehetséges okát ismerjük, de pontosan nem igazán megállapítható, hogy mi indította be a szülést.

Koraszülés

A szülések 7-8%-a történik idő előtt. Ennek számos oka lehetséges, bár a legtöbb esetben nem lehet egyértelműen megállapítani a kiváltó okokat.
Fontos, hogy úgy olvassuk ezt a cikket, hogy nagy valószínűséggel nem rajtunk múlott, nem mi okoztuk. Például nem sokan dohányoznak felelőtlenül a terhességük alatt, ennek ellenére, mivel ez kiváltó ok lehet, gondolom, mindenkinek feltették már ezt a kérdést is. Sajnálatos, hogy általában pont a nemdohányzó, egészséges életmódot folytató anyukák/kismamák olvassák az ehhez hasonló figyelemfelkeltő cikkeket.
Utólag már nem lehet változtatni semmin, de azért rakom fel mégis ezt a listát, hogy az esetleges későbbi terhességek során tudjuk, mire kell jobban odafigyelni majd.

Mi okozhat koraszülést?

A koraszülés anyai okai:

* Korábbi koraszülés, spontán és művi vetélések
Az egyik legjelentősebb kockázati tényező az anya kórelőzményében szereplő korábbi koraszülés vagy dokumentált fenyegető koraszülés. A koraszülés ismétlődési kockázata a szakirodalmi adatok szerint 25-50%! A korábbi vetélések, akár művi, akár spontán abortusz történt, szintén növelik a koraszülés kockázatát.
* Szociális helyzet, dohányzás
A koraszülések nagy része, közel 20%-a rossz szociális helyzetű terhes nőknél fordul elő. Ez szorosan összefügg azzal, hogy a rosszabb szociális helyzetű kismamák között jelentősen gyakoribb a dohányzó, akár napi egy doboz cigarettát is elszívó terhes nő.
Ez a sajnálatos, terhesség alatt különösen nehezen érthető szenvedély számos magzatot károsít, és jelentősen növeli a koraszülés esélyét.
* Az anyák tápláltsága
Az alultápláltság, a nem megfelelő táplálkozás, az alacsony anyai testsúly (kisebb, mint 50 kg) is okai lehetnek a koraszülésnek. A terhességhez kapcsolódó elhízástól sokan kórosan félnek, ez szintén szélsőséges diétához vezethet. Nem egyértelműen káros, de a mai tudomány álláspontja szerint nem javasolt a terhesség alatti vegetáriánus étrend sem, illetve nagyon szoros ellenőrzés mellett, szakértő dietetikus bevonásával fogadható csak el.
* Anyai életkor
Az anyai életkor is befolyással lehet a terhesség lefolyására. Túl fiatal, 16 évnél fiatalabb, és idősebb, 40 év feletti anyáknál gyakrabban fordul elő koraszülés.
* Fejlődési rendellenességek
A méh fejlődési rendellenességei, illetve a méhnyak záródási elégtelensége érthetően kockázati tényezők. Sokszor már korábban is ismert, de számos esetben csak a bekövetkezett koraszülés során derül ki, ilyen lehet például a méhüreg osztottsága.
* Méhen belüli eszközök
A méhen belüli eszközök – leggyakrabban spirál – mellett fogant és kiviselt terhesség is az esetek többségében koraszüléssel végződik.
* Fertőzések
A koraszülések hátterében igen gyakran valamilyen anyai fertőzés áll. Ez lehet az anyát is megbetegítő lázas betegség vagy a szülőcsatorna felől, a magzatburkokon keresztül kialakuló, úgynevezett chorioamnionitis, az amnionűr fertőzése. A kórokozó mikroorganizmusok leggyakrabban baktériumok (Streptococcus, Ureaplasma, Neisseria, Mycoplasma) vagy gombák (Candida), de lehetnek vírusok is (CMV, herpes). Terhesség alatt még a banálisnak tűnő hüvelyi gyulladásokat és húgyúti fertőzéseket is komolyabban kell kezelni, hiszen ezeknek kiemelkedő szerepük lehet az idő előtti burokrepedés kialakulásában.
* Anyai alapbetegség
Terhesség előtt már ismert vagy terhesség alatt kialakult belgyógyászati betegség elsősorban szív, vese vagy vérképzőszervi probléma a magzat fejlődését befolyásolhatja, a koraszülésben szerepe lehet. Az anyák pszichés állapota, pszichiátriai betegsége, komoly stressz, depresszió szintén ide sorolható.
* A lepénytapadás rendellenességei, vérzések
Jelentős kiváltó ok a méhlepény nem megfelelő helyen történt tapadása. Erre utalhatnak a terhesség során észlelt kisebb-nagyobb vérzések is. Az elől fekvő vagy túl mélyen tapadó lepény kóros, és könnyen vérzést okozhat. A lepény részleges leválása, majd az alvadt vérömlenyben kialakuló fertőzés koraszüléshez, a koraszülött súlyos betegségéhez vezető súlyos állapot. Gyakran igen hirtelen indul a vérzés, az anya és magzata életének megmentéséhez igen gyors beavatkozás, azonnali császármetszés szükséges.
* Toxémia
Ebbe a csoportba tartozik a terhességi mérgezés, szaknyelven a terhességi toxaemia is. Neve kissé megtévesztő, hiszen nem konkrét mérgezésről van szó, sőt ennek a magas vérnyomással, fehérjevizeléssel, jelentős folyadékgyülemmel járó állapotnak a pontos oka még nem ismert.
* Balesetek
Érthető, hogy bármilyen anyát ért hasi sérülés a terhességet idő előtt befejezheti. Sokszor derül fény jelentős szellemi vagy egyéb testi megterhelésre a koraszülés okainak felderítése közben.
* Fokozott méhfal-feszülés
A terhes méh túlfeszülése igen jelentős, kockázati tényező. Ez azt jelenti, hogy ilyen esetben minden második terhességben koraszülés következik be. A méh túlfeszülését okozhatja iker- vagy többes terhesség vagy polyhydramnion, azaz a magzatvíz kóros felszaporodása. Ezen terhességek esetén már a terhesgondozás során fel kell készülni a várható koraszülésre.

A koraszülés magzati okai

* Fejlődési rendellenességek
A magzati fejlődési rendellenességek egy része is koraszüléshez vezethet. Különösen azok, amik a magzatvíz körforgásának zavarát, ezáltal mennyiségének megváltozását okozzák. Ilyen fejlődési rendellenesség például a magzati nyelőcső veleszületett elzáródása. Ebben az esetben a méhen belül fejlődő magzat nem nyeli le a magzatvizet, az kórosan felszaporodik (az UH-vizsgálat során felismerhető jelenség!) és a méh túlfeszülését, a magzatburkok idő előtti megrepedését okozza.
* Indított koraszülés
Bármilyen a terhesség során észlelt anyára vagy magzatra veszélyes rendellenesség, betegség esetén a szülészek döntenek a koraszülés beindításáról, idő előtti császármetszésről. Ezzel elsősorban az anya, másodsorban a kis újszülött egészségét védik.

A lista forrása: házipatika.com

megosztás:

Facebook
Pinterest
LinkedIn
további

Ajánlott írások

ARCKÉPCSARNOK

Meséljenek ők, akik nekünk ott az út elején a legtöbbet segítenek.