Támogassa adója 1%-val a Koraszülöttekért Országos Egyesületet | Adószámunk: 18283114-1-06

A koraszülés lehetséges okai

A koraszülés számos lehetséges okát ismerjük, de pontosan nem igazán megállapítható, hogy mi indította be a szülést.

Koraszülés

A szülések 7-8%-a történik idő előtt. Ennek számos oka lehetséges, bár a legtöbb esetben nem lehet egyértelműen megállapítani a kiváltó okokat.
Fontos, hogy úgy olvassuk ezt a cikket, hogy nagy valószínűséggel nem rajtunk múlott, nem mi okoztuk. Például nem sokan dohányoznak felelőtlenül a terhességük alatt, ennek ellenére, mivel ez kiváltó ok lehet, gondolom, mindenkinek feltették már ezt a kérdést is. Sajnálatos, hogy általában pont a nemdohányzó, egészséges életmódot folytató anyukák/kismamák olvassák az ehhez hasonló figyelemfelkeltő cikkeket.
Utólag már nem lehet változtatni semmin, de azért rakom fel mégis ezt a listát, hogy az esetleges későbbi terhességek során tudjuk, mire kell jobban odafigyelni majd.

Mi okozhat koraszülést?

A koraszülés anyai okai:

* Korábbi koraszülés, spontán és művi vetélések
Az egyik legjelentősebb kockázati tényező az anya kórelőzményében szereplő korábbi koraszülés vagy dokumentált fenyegető koraszülés. A koraszülés ismétlődési kockázata a szakirodalmi adatok szerint 25-50%! A korábbi vetélések, akár művi, akár spontán abortusz történt, szintén növelik a koraszülés kockázatát.
* Szociális helyzet, dohányzás
A koraszülések nagy része, közel 20%-a rossz szociális helyzetű terhes nőknél fordul elő. Ez szorosan összefügg azzal, hogy a rosszabb szociális helyzetű kismamák között jelentősen gyakoribb a dohányzó, akár napi egy doboz cigarettát is elszívó terhes nő.
Ez a sajnálatos, terhesség alatt különösen nehezen érthető szenvedély számos magzatot károsít, és jelentősen növeli a koraszülés esélyét.
* Az anyák tápláltsága
Az alultápláltság, a nem megfelelő táplálkozás, az alacsony anyai testsúly (kisebb, mint 50 kg) is okai lehetnek a koraszülésnek. A terhességhez kapcsolódó elhízástól sokan kórosan félnek, ez szintén szélsőséges diétához vezethet. Nem egyértelműen káros, de a mai tudomány álláspontja szerint nem javasolt a terhesség alatti vegetáriánus étrend sem, illetve nagyon szoros ellenőrzés mellett, szakértő dietetikus bevonásával fogadható csak el.
* Anyai életkor
Az anyai életkor is befolyással lehet a terhesség lefolyására. Túl fiatal, 16 évnél fiatalabb, és idősebb, 40 év feletti anyáknál gyakrabban fordul elő koraszülés.
* Fejlődési rendellenességek
A méh fejlődési rendellenességei, illetve a méhnyak záródási elégtelensége érthetően kockázati tényezők. Sokszor már korábban is ismert, de számos esetben csak a bekövetkezett koraszülés során derül ki, ilyen lehet például a méhüreg osztottsága.
* Méhen belüli eszközök
A méhen belüli eszközök – leggyakrabban spirál – mellett fogant és kiviselt terhesség is az esetek többségében koraszüléssel végződik.
* Fertőzések
A koraszülések hátterében igen gyakran valamilyen anyai fertőzés áll. Ez lehet az anyát is megbetegítő lázas betegség vagy a szülőcsatorna felől, a magzatburkokon keresztül kialakuló, úgynevezett chorioamnionitis, az amnionűr fertőzése. A kórokozó mikroorganizmusok leggyakrabban baktériumok (Streptococcus, Ureaplasma, Neisseria, Mycoplasma) vagy gombák (Candida), de lehetnek vírusok is (CMV, herpes). Terhesség alatt még a banálisnak tűnő hüvelyi gyulladásokat és húgyúti fertőzéseket is komolyabban kell kezelni, hiszen ezeknek kiemelkedő szerepük lehet az idő előtti burokrepedés kialakulásában.
* Anyai alapbetegség
Terhesség előtt már ismert vagy terhesség alatt kialakult belgyógyászati betegség elsősorban szív, vese vagy vérképzőszervi probléma a magzat fejlődését befolyásolhatja, a koraszülésben szerepe lehet. Az anyák pszichés állapota, pszichiátriai betegsége, komoly stressz, depresszió szintén ide sorolható.
* A lepénytapadás rendellenességei, vérzések
Jelentős kiváltó ok a méhlepény nem megfelelő helyen történt tapadása. Erre utalhatnak a terhesség során észlelt kisebb-nagyobb vérzések is. Az elől fekvő vagy túl mélyen tapadó lepény kóros, és könnyen vérzést okozhat. A lepény részleges leválása, majd az alvadt vérömlenyben kialakuló fertőzés koraszüléshez, a koraszülött súlyos betegségéhez vezető súlyos állapot. Gyakran igen hirtelen indul a vérzés, az anya és magzata életének megmentéséhez igen gyors beavatkozás, azonnali császármetszés szükséges.
* Toxémia
Ebbe a csoportba tartozik a terhességi mérgezés, szaknyelven a terhességi toxaemia is. Neve kissé megtévesztő, hiszen nem konkrét mérgezésről van szó, sőt ennek a magas vérnyomással, fehérjevizeléssel, jelentős folyadékgyülemmel járó állapotnak a pontos oka még nem ismert.
* Balesetek
Érthető, hogy bármilyen anyát ért hasi sérülés a terhességet idő előtt befejezheti. Sokszor derül fény jelentős szellemi vagy egyéb testi megterhelésre a koraszülés okainak felderítése közben.
* Fokozott méhfal-feszülés
A terhes méh túlfeszülése igen jelentős, kockázati tényező. Ez azt jelenti, hogy ilyen esetben minden második terhességben koraszülés következik be. A méh túlfeszülését okozhatja iker- vagy többes terhesség vagy polyhydramnion, azaz a magzatvíz kóros felszaporodása. Ezen terhességek esetén már a terhesgondozás során fel kell készülni a várható koraszülésre.

A koraszülés magzati okai

* Fejlődési rendellenességek
A magzati fejlődési rendellenességek egy része is koraszüléshez vezethet. Különösen azok, amik a magzatvíz körforgásának zavarát, ezáltal mennyiségének megváltozását okozzák. Ilyen fejlődési rendellenesség például a magzati nyelőcső veleszületett elzáródása. Ebben az esetben a méhen belül fejlődő magzat nem nyeli le a magzatvizet, az kórosan felszaporodik (az UH-vizsgálat során felismerhető jelenség!) és a méh túlfeszülését, a magzatburkok idő előtti megrepedését okozza.
* Indított koraszülés
Bármilyen a terhesség során észlelt anyára vagy magzatra veszélyes rendellenesség, betegség esetén a szülészek döntenek a koraszülés beindításáról, idő előtti császármetszésről. Ezzel elsősorban az anya, másodsorban a kis újszülött egészségét védik.

A lista forrása: házipatika.com

megosztás:

Facebook
Pinterest
LinkedIn
további

Ajánlott írások

Edina és Szabolcs

A koraszülés nem múlik egy nyomtalanul, nem feledteti mindig az egészségesen fejlődő gyermek. Léteznek koraszülött halmozottan sérült gyermekek. Mi folyamatosan szembesültünk vele, milyen egy egészségesen fejlődő gyermek és ezzel párhuzamosan egy sérült gyermek fejlődése.

Anita

Hiszem, hogy a hozzám hasonló helyzetben lévő anyukák kapják fentről az erőt. A rengeteg műtétet és terápiát, mindent, amit végigcsináltunk, amennyi kilométert megtettünk nem lehet és nem lehetett volna másképp megcsinálni. Sokan kérdezik: honnan ez a sok erő? Nem tudom a választ, de érzem, hogy kapom az energiát.