fbpx

Támogassa adója 1%-val a Koraszülöttekért Országos Egyesületet | Adószámunk: 18283114-1-06

Hogyan hat a koraszülöttek táplálkozási problémáira az anyák feszültsége?

A koraszülött gyermekek táplálása gyakran komoly kihívások elé állítja a szülőket. Az anyák gyakran találkoznak azzal a helyzettel, hogy a gyermekük szondatáplálással kezd, ami kétségeket ébreszthet bennük saját képességeiket illetően.

A válaszkész táplálás egy hatékony módszer a koraszülöttek etetési nehézségeinek kezelésére, ami segít a szülőknek jobban megérteni és reagálni a gyermek jelzéseire. A szülői támogatás, a családi segítség és a szakmai iránymutatás mind hozzájárulnak ahhoz, hogy egy koraszülött gyermek harmonikusan fejlődjön, és a szülő-gyermek kapcsolat erősebbé váljon. A válaszkész etetés gyakorlása nemcsak a mindennapi étkezési helyzeteket könnyíti meg, hanem hosszú távon is stabil alapokat biztosít a gyermek érzelmi fejlődéséhez.

A koraszülött gyermekek táplálása gyakran komoly kihívások elé állítja a szülőket. Az anyák gyakran találkoznak azzal a helyzettel, hogy a gyermekük szondatáplálással kezd, ami kétségeket ébreszthet bennük saját képességeiket illetően. Az anyák elbizonytalanodhatnak, ha a szoptatás nem azonnal lehetséges, pedig a kötődés nem kizárólag a szoptatás révén alakul ki. A válaszkész etetés, amely a gyermek jelzéseire való reagálást helyezi előtérbe, segít áthidalni ezt a kihívást.

A Koraszülöttekért Országos Egyesület (KORE) evésfókuszú ellátásáról szóló  podcast adásában  Tory Vera, gyermekgyógyász, neonatológus szakorvos, integrált szülő-csecsemő konzulens, az Észak-budai Szent János Centrumkórház Gyermek-, Koraszülött és Csecsemőosztályának osztályvezető főorvosa kiemelte, hogy a szoptatási problémák megoldása érdekében szakmai támogatás szükséges, amely segít az anyáknak abban, hogy megértsék, a sikeres táplálás és kötődés nemcsak a szoptatástól függ, hanem a gyermek igényeire való érzékeny válaszadástól is.

A válaszkész táplálás ugyanis nemcsak a koraszülött gyermekek fizikai szükségleteinek kielégítéséről szól, hanem az érzelmi igényeik megértéséről is. Lényege, hogy a szülők figyelnek a gyermek jelzéseire, igényeire, és ezek alapján reagálnak. Ez a folyamat erősíti a szülő-gyermek kapcsolatot, és hozzájárul a biztonságos kötődés kialakulásához, amely alapvető fontosságú a gyermek fejlődése szempontjából.

Az étkezés, mint élmény és tanulási folyamat

Az étkezés nem csupán a testi táplálásról szól, hanem egy tanulási és élményszerzési folyamat is, különösen a koraszülöttek számára. Siba Mónika, gyógypedagógus, logopédus, integrált szülő-csecsemő konzulens, képzésben lévő családterapeuta szerint az étkezések körüli pozitív légkör kulcsszerepet játszik a gyermekek fejlődésében, hiszen ezen keresztül tanulják meg az étkezési szokásokat és alakítják ki a táplálkozási mintázatokat.

Az etetések során szerzett tapasztalatok befolyásolják, hogyan viszonyulnak a gyermekek az étkezéshez későbbi életük során. Ha az étkezést stressz és kényszer jellemzi, akkor a gyermekek elutasíthatják az evést, ami hosszú távú táplálkozási problémákhoz vezethet.

Miért fontos a válaszkész táplálás?

A koraszülött gyermekek etetése gyakran jár együtt különféle kihívásokkal, és ezek az etetési helyzetek a szülők számára komoly stresszforrást jelentenek. Zsindely Katalin, klinikai szakpszichológus, kiképző család- és pszichoterapeuta, a Bethesda KIDSz vezetője kiemelte, hogy a koraszülötteknél a szülő-gyermek kapcsolat különösen érzékeny időszakban fejlődik. Ebben a folyamatban a válaszkész táplálás fontos szerepet játszik, hiszen lehetőséget nyújt arra, hogy a szülők jobban ráhangolódjanak gyermekük szükségleteire és jelzéseire. Ez segít abban, hogy az etetések ne kényszerként jelenjenek meg, hanem a kölcsönös figyelem és bizalom jegyében történjenek.

A koraszülött babáknál, különösen azoknál, akiknek az étkezése nem mindig zajlik zökkenőmentesen, a szülők gyakran alkalmazzák az alvaetetést mint megoldást. Ez a módszer azonban nem feltétlenül támogatja a gyermek megfelelő evésfejlődését, mivel ebben az állapotban a baba nem tudatosan vesz részt az étkezésben. Az alvaetetés során a gyermek nem tanulja meg összekapcsolni az étkezést a testi szükségleteivel, így később nehezebben alakulhat ki a megfelelő étkezési ritmus.

Ugyanakkor a rendszeres, erőltetett étkezés, amely akár az alvás megszakításával jár, a nyugodt alvásciklusokat zavarhatja meg, ez pedig hatással lehet a gyermek idegrendszeri fejlődésére. Éppen ezért fontos, hogy a szülők figyeljenek és bízzanak gyermekük éhség- és jóllakottságjelzéseire, mert így lehetőséget biztosítanak a nyugodt alvásra, amely a kielégítő táplálkozás mellett elengedhetetlen a harmonikus fejlődéshez.

A koraszülött gyermekek táplálása gyakran komoly kihívások elé állítja a szülőket. Az anyák gyakran találkoznak azzal a helyzettel, hogy a gyermekük szondatáplálással kezd, ami kétségeket ébreszthet bennük saját képességeiket illetően.

A szülők szerepe és az érzelmi támogatás

A koraszülött gyermekek különösen érzékenyek a környezetükre, és az első hónapokban nagyban támaszkodnak a szülői reakciókra, ezért a szülők érzelmi jelenléte kulcsfontosságú. Ezzel kapcsolatban Zsindely Katalin, klinikai szakpszichológus azt emelte ki, hogy az anyák saját érzelmi állapota kihat a gyermekre. Ha az anya szorong vagy túlságosan aggódik, az hatással lehet a gyermek nyugalmára és táplálkozási szokásaira is. Ezért rendkívül fontos, hogy az anyák időben kérjenek segítséget, ha úgy érzik, nem tudnak megfelelően ráhangolódni a gyermekükre, mert ez a szorongás megnehezítheti a válaszkész táplálás kialakítását.

Az érzelmi támogatás része az is, hogy a szülők elfogadják: minden gyermek más ritmusban fejlődik. Nem létezik egyetlen helyes módszer vagy menetrend, amely minden családra alkalmazható. Tory Vera szerint a szülők feladata, hogy megtalálják azt az egyedi táplálási módot, amely a legjobban illik az adott családhoz, és ezt követően építsék ki a saját rendszerüket.

A korai etetési nehézségek és az anyatejes táplálás jelentősége

Bár az anyatejes táplálás a legideálisabb, a koraszülöttek gyakran szondatáplálással vagy más egyéb módszerekkel kezdik az életüket. Ennek következménye, hogy sok anya bizonytalanságot érez, ha nem tud szoptatni.

A szülők számára rendkívül fontos felismerni, hogy a szoptatás kudarca vagy elmaradása nem von le semmit a szülői gondoskodás értékéből, amennyiben más módon reagálnak gyermekük igényeire. Zsindely Katalin kiemelte, hogy az érintések, a bőrkontaktus és a közös élmények mind-mind segíthetik a szoros kapcsolat kialakulását, függetlenül attól, hogy szoptatás történt-e.

A válaszkész etetés gyakorlata

A válaszkész táplálás lényege, hogy a szülők gyermekük ritmusához igazítják az etetési folyamatot, nem pedig egy szigorúan meghatározott ütemtervet követnek. A gyermek jelzéseinek figyelembevétele segít abban, hogy az etetés ne váljon stresszforrássá sem a szülő, sem a gyermek számára. Az anya és a gyermek közötti harmónia az, ami a sikeres táplálás alapja – hangsúlyozta Siba Mónika, gyógypedagógus és logopédus.

A koraszülöttek esetében a méréseknek különösen fontos szerepet tulajdonítanak. Ez az elvárás azonban gyakran okoz stresszt a szülők számára, különösen, ha az előírt mennyiségek és a gyermek által elfogyasztott étel között eltérés mutatkozik. Nagyon fontos, hogy a szülők ne a rövid távú adatokra fókuszáljanak, hanem inkább a hosszú távú fejlődést figyeljék. A gyakori méricskélés helyett elegendő, ha hetente egyszer ellenőrzik a gyermek súlyát, és a fejlődés ütemét nem a napi változások, hanem a hónapok során tapasztalt trendek alapján ítélik meg.

Hogyan hat a koraszülöttek táplálkozási problémáira az anyák feszültsége?

Ha az anyák túlságosan aggódnak az előírt mennyiségek miatt, az étkezési helyzetek stresszessé válnak. A szakértők szerint fontos, hogy az anyák bízzanak saját ösztöneikben és a gyermekük jelzéseiben, hiszen ez segít abban, hogy a táplálkozási helyzetek gördülékenyebbek legyenek.

A család támogatása

A podcast adás szakértői hangsúlyozták, hogy a szülők, különösen az anyák, nem maradhatnak egyedül a koraszülöttek táplálásával járó kihívásokkal. Tory Vera, neonatológus kiemelte, hogy a válaszkész táplálás során az anya érzelmi és fizikai kimerültsége jelentős mértékben befolyásolja a táplálási helyzetek sikerét. Zsindely Katalin klinikai szakpszichológus hozzátette, hogy a szülők szorongása könnyen átterjedhet a gyermekre, ami tovább nehezíti az etetési folyamatot, ezért rendkívül fontos, hogy a közvetlen környezet, a családtagok aktívan részt vegyenek a szülők támogatásában.

A megfelelő családi támogatás nemcsak érzelmi szinten nyújthat segítséget, hanem a gyakorlati teendőkben is. Egy-egy nehezebb etetési helyzetben, amikor az anyák túlterheltek, egy támogató közeg – akár a partner vagy a nagyszülők részvétele -, jelentős könnyebbséget hozhat. Zsindely Katalin felhívta a figyelmet arra is, hogy a szülőknek bátornak kell lenniük segítséget kérni a közvetlen környezetüktől és szakemberektől egyaránt, hiszen a gyermek egészséges fejlődéséhez elengedhetetlen, hogy a szülők is jól érezzék magukat.

A szülők nyugalma és érzelmi kiegyensúlyozottsága alapvető fontosságú a gyermek táplálkozásának sikeressége szempontjából. Ha a szülők nyugodtak és képesek stresszmentes környezetet teremteni, máris sokat tettek a harmonikus és sikeres etetési helyzetekért.

A családi szereplőktől érkező támogatás azért is fontos, mert a koraszülöttek táplálása hosszú távú kihívás lehet. Tory Vera hangsúlyozta, hogy a szülőknek nem szabad úgy érezniük, hogy a nehézségekkel egyedül kell szembenézniük. A környezet aktív támogatása, legyen az akár érzelmi vagy fizikai segítségnyújtás, hozzájárulhat a szülők lelki egyensúlyának megtartásához, ami közvetve a gyermek fejlődésére is pozitívan hat.

A válaszkész etetés hosszú távú előnyei

A válaszkész táplálás nemcsak a pillanatnyi nehézségeket enyhíti, hanem hosszú távon is kedvezően befolyásolja a gyermek érzelmi és testi gyarapodását. A folyamat során, a szülőkkel kialakuló bizalmi kapcsolat hozzájárul a gyermek érzelmi stabilitásához és biztonságérzetéhez, valamint megalapozza a gyermek későbbi magabiztos és kiegyensúlyozott fejlődését.

megosztás:

Facebook
Pinterest
LinkedIn
további

Ajánlott írások

Lila lesz a Müpa

Vegyél részt te is magánszemélyként vagy akár cégként a koraszülöttek világnapjához kapcsolódó kampányunkban.

Táplálási nehezítettség

Az etetési problémák kezelésekor kiemelten fontos a különböző szakmák együttműködése, az úgynevezett transzdiszciplináris megközelítés.