fbpx

Támogassa adója 1%-val a Koraszülöttekért Országos Egyesületet | Adószámunk: 18283114-1-06

10 kérés a PIC-en dolgozó szakemberekhez, amíg gyermekem ők gondozzák

10 kérés, amiről szeretném, ha tudna a PIC-en dolgozó szakember csapat, amíg gyermekem a gondjukra van bízva.

1. Jelen szeretnék lenni. Kérem, ne mondják, hogy menjek haza és pihenjek! Ha azt mondom, hogy itt kell lennem, akkor valóban itt a helyem. A szívem alszik abban az inkubátorban, a kezeim üresek, és a fejem csak akkor tiszta, ha a babám mellett vagyok.

2. `Gyászolok’. Nem így terveztem, és nem erről álmodtam. Gyermekem korai érkezésével minden reményem szertefoszlott, hogy egy egészséges gyermeket természetes úton hozhassak a világra. Kérem, legyenek megértőek és türelmesek, amíg megpróbálom feldolgozni, hogy mindez mit is jelent; amíg elsiratom a problémamentes terhesség és szülés feletti veszteséget. Azt reméltem, boldog édesanya leszek, de most tele vagyok aggodalommal. Majd túljutok rajta, de most még nem állok készen, kérem, értsék meg.

3. Elvesztem. Nem voltam felkészülve arra, hogy a PIC lesz az a hely, ahol először lehetek együtt újra gyermekemmel. Látni a gyermekem küzdelmét a legnehezebb dolog, amivel szülőként szembe kell néznem. Ez az érzelmi hullámvasút nagyon megvisel. Kérem, legyenek mellettem, amikor szükségem van Önökre. Lehet, hogy nem tudják mit is mondjanak, de ez így jól is van. A tudat, hogy szükség esetén számíthatok a támogatásukra, segít átvészelni a nehéz napokat.

4. Szeretnék a kisbabám körül dolgozó csapat része lenni. Lehet, hogy nem vagyok szakmabeli, és lehet, hogy ez az első koraszülésem, de az én gyermekem fekszik az inkubátorban, és részt szeretnék venni a gondozásában, valamint részese kívánok lenni az őt érintő mindennapos döntésekben. Kérem, tartsák ezt tiszteletben, és a kisbabámat ne csak a páciensüknek tekintsék, hanem egy gyermeknek, akit mindenek felett szeretek!

5. Kész vagyok tanulni. Lehet, hogy nem vagyok egészen tisztában azzal, ami éppen történik.. Ha ilyen helyzet adódna, kérem tanítson. Kész vagyok tanulni, mert szükségem van rá. Kérem, szánja rá az időt és segítsen abban, hogy tisztán lássam és értsem kisbabám minden rezdülését és szükségletét, hogy bátran képviselhessem az érdekeit. Erre a tudásra a PIC-ről való kikerülésünk után is nagy szükségem lesz.

6. Engedjék, hogy szülő legyek! Lehet, hogy az olyan apró dolgok, mint egy pelenkacsere, vagy a lázmérés nekem több ideig tart, de ha lehetőséget kapok arra, hogy elvégezhessem, sokkal jobban érzem majd magam. Szükségünk van erre, nekem és a kisbabámnak, hogy kötődhessünk egymáshoz. Szeretnék ezeknek a feladatoknak a részese lenni, mert ezek lesznek majd azok az emlékek, amelyek egy életre boldoggá tesznek. Lehet, hogy Önöknek ez apróság, de nekünk nagyon fontos. Alapvető fontosságúnak tartom, hogy gyermekemet kézbe vehessem és ’kenguruzhassunk’. Kérem, tegyék ezt lehetővé minden lehetséges alkalommal, mert ez igen fontos mind a kötődés erősödésének, mind a baba fejlődésének tekintetében.

7. Kérem, legyen következetes! Megértem, hogy a PIC-en belül rengetegen dolgoznak: különböző képesítésű és gondolkodásmódú nővérek, orvosok, terapeuták. Lehet, hogy nem tudok mindenkivel szoros kapcsolatot tartani, de amikor a kisbabám ellátásáról van szó, kérem, próbáljanak meg teljes egyetértésben nyilatkozni, hogy ne érezzem magam olyan elveszettnek és összezavarodottnak, amikor arról van szó, hogy mire számíthatunk és milyen célokért kell küzdjünk.

8. Bíznom kell Önökben. Én Önökre bíztam életem legdrágább kincsét. Tudom, hogy Önök is ’csak’ emberek, de tudnom kell hogy elkövetnek mindent, ami módjukban áll, azért, hogy a kisbabám jól legyen, megnőjön és túljusson az akadályokon.. Kérem, bánjanak úgy a gyermekemmel, mintha az a sajátjuk lenne, és én örökre hálás leszek Önöknek azért a szeretetért és törődésért, amit a munkájuk során tanúsítanak.

9. Reménykedem. Nem akarok statisztikai adatokat hallani, mert megrémítenek. Minden reménybe vetett hitemet szétzúzzák. Megértem, hogy tisztában kell lennem az esetleges negatív dolgokról, de kérem, emlékezzenek arra, hogy a jókról is értesülnöm kell! Kérem, hogy amikor rossz hírt kell közölniük, próbáljanak meg lelkileg támogatni valami jó hírrel is.

10. Köszönöm. Köszönök mindent, amit tesznek. Köszönök minden egyes napot, amit a gyermekre áldoznak. A PIC egy kemény hely, és egy szülő sem akar az ajtaja mögött ragadni. De én örülök, hogy létezik, hogy Önök itt vannak, és minden nap küzdenek azért, hogy ne csak életben maradjon a kisbabám, hanem, hogy gyarapodjon, és mihamarabb együtt lehessünk – otthon.

megosztás:

Facebook
Pinterest
LinkedIn
további

Ajánlott írások

ARCKÉPCSARNOK

Meséljenek ők, akik nekünk ott az út elején a legtöbbet segítenek.