Támogassa adója 1%-val a Koraszülöttekért Országos Egyesületet | Adószámunk: 18283114-1-06

Varázslatos eszközök szájbéli hipotónia esetén

A szoptatás a csecsemőnek adható legjobb "fejlesztés", az idegrendszer fejlődését legjobban segítő táplálék, az anya és a gyerek egészségének, hangulatának legjobb rendben tartója

Mielőtt bármilyen eszközhöz nyúlnánk, jó tudni, hogy a legjobbat azzal tehetjük a hipotón babánk állkapcsának, nyelvének és ajkainak, ha szoptatjuk. Sajnos azonban épp a hipotónia miatt könnyen lehet, hogy az újszülött nem tud szopni. Ez azonban nem jelenti azt, hogy nem tud megtanulni szopni! A szoptatás a csecsemőnek adható legjobb “fejlesztés”, az idegrendszer fejlődését legjobban segítő táplálék, az anya és a gyerek egészségének, hangulatának legjobb rendben tartója – vagyis csupa olyan dolgot adhat, amire egy hátrányokkal induló babának az átlagosnál is nagyobb szüksége van, így mindenképpen érdemes kitartóbban próbálkozni vele. Kérjük szoptatási tanácsadó segítségét, próbáljuk ki a Szoptanítot, mozgassunk meg minden követ. (Pl. szülés után mindenképpen próbáljuk meg elérni, ha az állapota engedi, hogy minél hamarabb mellre tehessük a babát.)

A szoptatáson túl, amellett és annak híján (hiszen annyi minden közbejöhet, hiába az elszántság), de még az eszközök előtt kéznél van a kezünk: masszírozhatjuk naponta 3-4x a baba arcát (két ujjunkkal a fül mellől a szájak sarka felé, mutató- és hüvelykujjunkkal az orra alól indulva körben az ajkai körül, finoman kopogtassuk az állát), evés előtt a szájpadlását (középről oldalra haladva az ínyig, majd vissza középre és a másik oldalon le az ínyig) vagy az ínyét (határozott nyomással elölről hátra mindét oldalon, lenn és fenn).

És az eszközök:

Adhatunk neki különböző formájú “közönséges” rágókákat: ha oldalra tesszük a szájában, az ínye alá, ezzel rágásra ösztönözzük. Az íny, az ajkak masszírozására és rágcsálásra is nagyon jók a legtöbb bababoltban kapható “első fogkefe készletek” kezdő, szilikonos darabjai. Több gyártó is készít ilyet, a változatosság kedvéért különböző formájúakat is használhatunk felváltva. A hosszú nyelű rágcsálókkal ne hagyjuk a babát felügyelet nélkül!

"első fogkefe készletek"

Szintén több gyártótól elérhető és bababoltokban kapható a hálós etető rágóka. Egy nyeléről levehető, mosható hálós zacskóba tehetjük be az ételt, amit a baba veszélytelenül elnyammoghat, biztosan nem fullad meg a daraboktól. Tehetünk bele párolt zöldséget, gyümölcsöt, fogzás idején akár fagyasztva is. Ha a gyereknek tetszik, jó szolgálatot tehet, de ha nem elég erős ahhoz, hogy megtartsa a fogót (hipotón babáknál megeshet) vagy ha idegenkedik attól, hogy egy műanyag hálót rágcsáljon, sajnos nem fogjuk tudni használni.álós etető rágóka

Ha pépes ételeket adunk, próbáljuk meg legyűrni a reflexet, hogy a kanalat kissé megemelve lehúzzuk az ételt a baba felső ínyén/ajkán, inkább várjuk meg, míg maga leküzdi az ételt a kanálról. Ha be tudjuk szerezni, hasznos lehet egy ilyen érdes felületű, puha kanál, amiről nehezebb leszedni az ételt. Ha nem jutunk hozzá, a fenti “első fogkefét” is használhatjuk erre a célra. A lényeg, hogy a baba dolgozzon meg a falatokért, ne csak belapátoljuk az ételt a szájába.

megosztás:

Facebook
Pinterest
LinkedIn
további

Ajánlott írások

KORIP szülinapi családi piknik

KORIP szülinapi családi piknik 2021. 07. 25.

Nagyon szeretnénk végre veletek ünnepelni, beszélgetni, egyszerűen együtt lenni, ezért egy családi „batyus” pikniken ünnepelnénk meg a Koripok születésnapját a Pető András Pedagógiai Intézet ősfái között!