fbpx

Támogassa adója 1%-val a Koraszülöttekért Országos Egyesületet | Adószámunk: 18283114-1-06

Varázslatos eszközök szájbéli hipotónia esetén

A szoptatás a csecsemőnek adható legjobb "fejlesztés", az idegrendszer fejlődését legjobban segítő táplálék, az anya és a gyerek egészségének, hangulatának legjobb rendben tartója

Mielőtt bármilyen eszközhöz nyúlnánk, jó tudni, hogy a legjobbat azzal tehetjük a hipotón babánk állkapcsának, nyelvének és ajkainak, ha szoptatjuk. Sajnos azonban épp a hipotónia miatt könnyen lehet, hogy az újszülött nem tud szopni. Ez azonban nem jelenti azt, hogy nem tud megtanulni szopni! A szoptatás a csecsemőnek adható legjobb „fejlesztés”, az idegrendszer fejlődését legjobban segítő táplálék, az anya és a gyerek egészségének, hangulatának legjobb rendben tartója – vagyis csupa olyan dolgot adhat, amire egy hátrányokkal induló babának az átlagosnál is nagyobb szüksége van, így mindenképpen érdemes kitartóbban próbálkozni vele. Kérjük szoptatási tanácsadó segítségét, próbáljuk ki a Szoptanítot, mozgassunk meg minden követ. (Pl. szülés után mindenképpen próbáljuk meg elérni, ha az állapota engedi, hogy minél hamarabb mellre tehessük a babát.)

A szoptatáson túl, amellett és annak híján (hiszen annyi minden közbejöhet, hiába az elszántság), de még az eszközök előtt kéznél van a kezünk: masszírozhatjuk naponta 3-4x a baba arcát (két ujjunkkal a fül mellől a szájak sarka felé, mutató- és hüvelykujjunkkal az orra alól indulva körben az ajkai körül, finoman kopogtassuk az állát), evés előtt a szájpadlását (középről oldalra haladva az ínyig, majd vissza középre és a másik oldalon le az ínyig) vagy az ínyét (határozott nyomással elölről hátra mindét oldalon, lenn és fenn).

És az eszközök:

Adhatunk neki különböző formájú „közönséges” rágókákat: ha oldalra tesszük a szájában, az ínye alá, ezzel rágásra ösztönözzük. Az íny, az ajkak masszírozására és rágcsálásra is nagyon jók a legtöbb bababoltban kapható „első fogkefe készletek” kezdő, szilikonos darabjai. Több gyártó is készít ilyet, a változatosság kedvéért különböző formájúakat is használhatunk felváltva. A hosszú nyelű rágcsálókkal ne hagyjuk a babát felügyelet nélkül!

"első fogkefe készletek"

Szintén több gyártótól elérhető és bababoltokban kapható a hálós etető rágóka. Egy nyeléről levehető, mosható hálós zacskóba tehetjük be az ételt, amit a baba veszélytelenül elnyammoghat, biztosan nem fullad meg a daraboktól. Tehetünk bele párolt zöldséget, gyümölcsöt, fogzás idején akár fagyasztva is. Ha a gyereknek tetszik, jó szolgálatot tehet, de ha nem elég erős ahhoz, hogy megtartsa a fogót (hipotón babáknál megeshet) vagy ha idegenkedik attól, hogy egy műanyag hálót rágcsáljon, sajnos nem fogjuk tudni használni.álós etető rágóka

Ha pépes ételeket adunk, próbáljuk meg legyűrni a reflexet, hogy a kanalat kissé megemelve lehúzzuk az ételt a baba felső ínyén/ajkán, inkább várjuk meg, míg maga leküzdi az ételt a kanálról. Ha be tudjuk szerezni, hasznos lehet egy ilyen érdes felületű, puha kanál, amiről nehezebb leszedni az ételt. Ha nem jutunk hozzá, a fenti „első fogkefét” is használhatjuk erre a célra. A lényeg, hogy a baba dolgozzon meg a falatokért, ne csak belapátoljuk az ételt a szájába.

megosztás:

Facebook
Pinterest
LinkedIn
további

Ajánlott írások

ARCKÉPCSARNOK

Meséljenek ők, akik nekünk ott az út elején a legtöbbet segítenek.