Támogassa adója 1%-val a Koraszülöttekért Országos Egyesületet | Adószámunk: 18283114-1-06

SOTE I. sz. Női Klinika, NIC (3)

égül hadd mondjam el, hogy ha már úgy alakult az életünk, hogy meg kellett ismernünk, a koraszülött intenzív osztály életét, hálás vagyok az itt töltött hetekért, és köszönök mindenkinek mindent a kisfiam nevében is.

– 10 hetet töltöttünk itt, 8 hetet inkubátorban az intenzíven, majd 2 hetet a szomszédos szobában a POST-intenzíven, az utolsót már pólyában. Nyugodt szívvel mondhatom, hogy ennél jobb helyen nem lehet egy pici súllyal , korán született kisbaba.
– Az egész osztályt két docensasszony vezeti, több orvos (osztályos orvos, rezidens ), és ápolónő segítségével.
– Minden baba napra, szinte órára lebontott, személyre szabott kezelést kap. (rendkívüli módon dokumentálva).
– Többször belekukkantottunk, amikor az inkubátoron felejtették a papírokat, bár nem nagyon szabad, szóltak is érte, pedig mi csak a súlyárra voltunk kíváncsiak.
– Szülőket tárgyilagosan, mégis humánusan tájékoztatják a baba állapotáról, minden nap, kevés kivételtől eltekintve, kizárólag személyesen.

– A nővérek sohase mondhattak semmit, hogy vannak a babák, de mégis sokszor szívesen meséltek a fiamról, próbáltak nyugtatni. Elmondták, mit csinál, amikor fürdetik, tisztába teszik, és nekem mérhetetlen nyugalmat jelentett, hogy beszélgetnek a babákkal, simogatják őket, figyelnek a kényelmükre, még arra is, hasonló mintája legyen a lepedőjüknek és a takarójuknak.
– Az orvosok is közelebb kerültek hozzánk, pár hét elteltével. Ha kicsit ráértek, többet ott maradtak és beszélgettek velünk. Egyszer a Docens asszony a németországi élményeiről is mesélt, ahol világra hozta a fiát. Bár néha csak odajöttek, és annyit mondtak, hogy nem tudunk a babáról mit mondani, de ez a legjobb hír. Igazuk volt.
– Tudom sokaknak a napi kétszeri látogatás, igen kis időre, kevésnek tűnik, de ez csakis a babák érdekét szolgálja, még ha szülőként nehéz is. Azt gondolom hogy annyira sérülékeny babákat ápolnak itt, akik szinte a nap minden percében életveszélyben vannak, hogy ezek az intézkedések kellenek.
– Amikor Gergő már jól volt,de még az intenzíven volt, olyan is előfordult, hogy leültettek a sarokba és odahozták nekem a pici fiamat, bebugyolálva, sapkával a fején. Pár percre csak, de fantasztikus volt. Sőt egyszer még azt is megengedték, hogy megpróbáljam szoptatni.
– A Post-intenziven, mikor mentem az etetésre, sokszor az egyik nővérke vállán találtam Gergőt, már annyira éhes volt, hogy csak így tudták megnyugtatni, hogy bejárták vele az egész osztályt. Bár a szívem szakadt meg, mikor mondta a nővérke, hogy már nagyon anyahiánya van a babának, haza akar menni. Ha ezen múlott volna….
– Ja és nagy esemény volt, amikor kikerült pólyába, az orvosok, és a nővérek is jöttek megnézni a már pólyás babát. Szívükhöz nőtt a hetek alatt, ez nagyon látszott.
– Azóta is, ha visszajárunk kontrollra, mindig felmegyünk , bekopogunk az osztályra, szívesen fogadnak, emlékeznek ránk. Kikapják a kezemből Gergőt, és beviszik az osztályra, én megvárom az ajtóban, valahogy nem szívesen mennék be.
– Nagy megtiszteltetés volt, mikor az osztály dolgozói dedikálták nekünk, azt a könyvet, ami az ő életüket mutatta be. Azóta is félve őrizzük, hogy egyszer megmutathassuk a fiunknak:

– Végül hadd mondjam el, hogy ha már úgy alakult az életünk, hogy meg kellett ismernünk, a koraszülött intenzív osztály életét, hálás vagyok az itt töltött hetekért, és köszönök mindenkinek mindent a kisfiam nevében is.

 

Csákányosné Nagy Andrea

 

megosztás:

Facebook
Pinterest
LinkedIn
további

Ajánlott írások

VI. KORE Családi Élménynap

Időpont: 2023. november 18. szombat, 10.00 – 19.00 óra | Helyszín: KÖLYÖKPARK Játszóház, Mammut 2. Bevásárlóközpont, III. emelet (1024 Bp., Lövőház u. 1-5.)

Szupervízió a „szakember szerviz”

Kiemelten fontosnak tartjuk, hogy rájuk is gondoljunk, hiszen nem mindennapi hivatás, amit ők végeznek.
Éppen ezért online, kiscsoportos szupervíziós lehetőséget szeretnênk nekik, nektek biztosítani.

KORASZÜLÖTT GYERMEKEK UTÓGONDOZÁSA

Koraszülött gyermekek esetében nem lehet elégszer hangsúlyozni a korai diagnosztizálás és a korai fejlesztés jelentőségét. Nem szabad abba a hibába esni, hogy a baba „rendben”