fbpx

Támogassa adója 1%-val a Koraszülöttekért Országos Egyesületet | Adószámunk: 18283114-1-06

NaturAqua PIC projekt – Debrecen

Adományok koraszülötteknek a Naturaqua jóvoltából, Pic projecteke a legkiebbekért

A Naturaqua a PIC osztályokon kezelt koraszülöttek elkötelezett támogatója.

Debreceni Egyetem Klinikai Központ – Gyermekklinika – Koraszülött Intenzív Centrum
A legPICibb babák és családjaik legnehezebb pillanataiban is kell a támogatás

A debreceni koraszülött központ többfunkciós szobája koraszülői felkészítésre is használható és szükség esetén kegyeleti helyiséggé is alakítható

Hazánkban minden 10. csecsemő koraszülöttként jön világra. Az aggodalmakkal és reményekkel teli, kórházban töltött időszakban igyekszik a koracsaládok helyzetén könnyíteni a Koraszülöttekért Országos Egyesület (KORE) és a NaturAqua egy többfunkciós szoba kialakításával a debreceni perinatális intenzív centrumban (PIC). A tágas helyiség térelválasztó redőnnyel kettéosztható, így akár egyidőben két külön funkciója is kihasználható koraszülött gondozással, mentorálással kapcsolatos foglalkozásokra. Mindemellett adódhatnak olyan szomorú alkalmak, amikor a legrosszabbra kell felkészülni. Ilyenkor a családtagok utolsó közös találkozására és az elbúcsúzásra ad megfelelő helyszínt a szoba.

A Debreceni Egyetem Klinikai Központjának Gyermekklinikáján található Koraszülött Intenzív Centrumban az egészséges korababák mellett olyan PICinyeket is kezelnek, akikre nagyobb kihívás vár, hogy behozzák a lemaradást időre született társaikhoz képest. Számos esetben olyan extrém, 1kg-os súly alatt született koraszülötteket gyógyítanak itt, akik szüleikkel együtt gyakran huzamosabb ideig kénytelenek kórházban maradni. A kétségekkel teli pillanatokban jelenthet segítséget az az újonnan átadott helyiség, amely többféle tevékenységre használható: a krízisből a koraszülők felépülését elősegítő mentorálásoktól, tréningektől az otthoni gondozási felkészítésen át bizonyos családi eseményekig.

Ha még bent kell tartózkodnia a koraszülöttnek, a szoba alkalmas helyszín a tápszeres gyermekek cumis etetésére, babák és mamák kényelmes találkozójára is. Az újdonsült anyukák koraszüléssel járó aggodalmai, gyakran kialakuló – és alaptalan! – bűntudata és az átélt stressz is mindenképpen plusz figyelmet igényel a koracsalád minden tagja és a velük foglalkozó szakemberek részéről egyaránt. „Anyacsoportokat, egyéni mentorálást, és úgynevezett szülősulit is lehet ebben a helyiségben tartani, ezek szerepe kiemelkedően fontos, hiszen nem szabad elfelejteni, hogy milyen krízisen mennek át az érintettek.” – ismertette a felhasználási lehetőségeket Dr. Kovács Tamás, a koraszülött intenzív osztály vezetője.

„Középen egy nagy térelválasztó redőnnyel osztottuk ketté azt a termet, amelyet mostantól többféle tevékenységre is tudnak használni a szülők. Amikor a baba készen áll a hazaadásra, a család itt össze tud ülni a kezelőorvossal, a főnővérrel, a jövendő háziorvossal és védőnővel, valamint a család mellé rendelt mentorral, hogy közösen beszéljék át az eddigi, kórházban töltött tapasztalatokat, valamint a szülők által ellátandó, jövőbeni teendőket. Részletesen ki tudnak térni az olyan otthoni ápolási feladatokra, mint a táplálás, az esetleges gyógyszerek, további szűrővizsgálatok, fejlesztések szükségessége, és számos más fontos információra és teendőre, ami a koraszülöttek speciális gondozásával kapcsolatos.” – mondta Heffner-Sarkar Sangita, a Koraszülöttekért Országos Egyesület projektvezetője, önkéntese.

Sajnos vannak olyan helyzetek, amikor a kisbabának túl nagy akadályokkal kell egészen korán megküzdenie, és végül nem tud felülkerekedni a korabetegségeken. Bárcsak soha ne történne ilyen – de mindenki igyekezete, erőfeszítése, fohászkodása és hozzáértése ellenére is előfordulhat az elkerülhetetlen. A családi tragédia közeledtekor, illetve bekövetkeztekor is szeretne segítséget nyújtani az érintetteknek a KORE és a NaturAqua az átadott helyiséggel. A meghittebb hangulatú, kényelmesen berendezett szobában elbújhatnak a koracsaládok egy kis időre a külvilágtól, hogy a körülményekhez képest méltó módon, közösen zárhassák le a legszomorúbb pillanatokat és kezdjék meg a gyászfolyamatot. „A terem egyik falán megtartott lélegeztetőgép-csatlakozók lehetőséget adnak arra, hogy a koraszülött gyermek mellett az utolsó időben a tágabb család is összegyűljön. A baba elvesztése után a szoba a következő órákra kegyeleti helyiséggé is átalakítható” – tette hozzá Dr. Horváth Zsolt neonatológus.

A NaturAqua a magyarországi koraszülött ellátás elkötelezett támogatója. Partnere, a KORE közreműködésével segít családbarátabbá tenni az ország mind a 29 koraszülött osztályát, hogy a koraszülött csecsemők ápolása mellett szüleik nyugalmát is szavatolja.

 

 

Sajtóközlemény 2018. 08. 18.
Otthonosabb környezetben a PICik közelében a debreceni gyermekklinikán is

 

Az új élet megszületése egy csodát és varázslatos időszakot hoz az érintett családokba. Az idő előtt született babák esetében azonban gyakran komoly aggodalom is társul az öröm mellé amiatt, hogy a korai érkezés veszélyeztetheti-e az újszülött egészségét, vagy legrosszabb esetben akár életét is. A koraszülött központok – a legkorszerűbb berendezésekkel és a legprofibb orvosokkal felkészülve – mindent megtesznek a koraszülöttek mielőbbi gyógyításáért, gyarapításáért. De akár hetekre, hónapokra is szükség lehet, hogy a korababát haza lehessen vinni. Szüleinek helyzetén igyekszik ezért egy picit enyhíteni a NaturAqua és a Koraszülöttekért Országos Egyesület (KORE) a kórházi szobák otthonosításával. Most a debreceni perinatális intenzív centrum (PIC) anyaszobáit alakították családbarátabbá, új bútorok, kiegészítők, konyhai, hálóhelyiségbe való és fürdőszobai eszközök segítségével.

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinikáján leggyakrabban agyvérzést átélt PICi babákat gyógyítanak, akik szüleikkel együtt gyakran huzamosabb időre kénytelenek kórházban maradni. Az otthonuktól távol lévő, koraszülöttükért izguló szülők nyugtalan pillanatain szeretne könnyíteni a NaturAqua, a koraszülött ellátás elkötelezett támogatója, és ehhez a KORE segítségével a rideg kórházi szobákat otthoni tárgyakkal varázsolta barátságosabbá. Így az intenzív osztályból kilépő, feszült koraszülők egy nyugodtabb környezetben pihenhetnek akkor is, ha csupán pár lépésnyi távolságra maradnak PICi babájuk inkubátorától.

„Szüleik támogatása legalább ugyanolyan fontos a koraszülötteknek, ha nem fontosabb, mint az orvosok szakértelme és a korszerű gyógyászati eszközök hatásai. A lehetőségekhez képest nyugodt és kiegyensúlyozott szülők tudják a legtöbb szeretetet és energiát adni a PICi babájuknak ahhoz, hogy az hamarabb erőre kapjon és készen álljon az életre. A nálunk lévő koraszülött babák már egészen korán komoly kihívások elé kell, hogy nézzenek, akár műtétsorozatokról, akár hosszú inkubátorban töltött hetekről van szó. Mindenkire szükség lehet ilyenkor, hogy a korababák győztesként jöjjenek ki a megpróbáltatásokból. Ha a szülők nem üres és zord falak között, hanem otthonos kuckóban töltődhetnek fel, jobban tudják lelkileg támogatni babájuk gyógyulását” – mondta Nagy Andrea, a Gyermekgyógyászati Klinika Koraszülött Intenzív Osztály főorvosa.

„Mivel a Klinika Koraszülött Intenzív Osztályán számos esetben országosan látnak el olyan koraszülött babákat, akik előtt a legrögösebb út áll, kiemelten fontosnak tartották mind az osztályon dolgozó szakemberek, mind a KORE és a NaturAqua, hogy az édesanyák ezt a nehéz időszakot a lehető legotthonosabb, megnyugtató környezetben tölthessék, gyermekük közelében. Négy fürdőszobával rendelkező szoba, és az azokat összekötő folyosó kapott új külsőt és több funkciót a koraszülöttek egyezményes lila színének bevonásával, kialakítva a meleg hangulatú helyiségeket és közösségi teret” – tette hozzá Heffner-Sarkar Sangita, a Koraszülöttekért Országos Egyesület önkéntese.

A támogatásból a nehezen berendezhető manzard szobákba vásárolt új, praktikus szekrényeknek és polcoknak köszönhetően az anyukáknak a bőröndjeikből van hova kipakolniuk. A minden szobába jutó új étkezőasztaloknak és székeknek hála már nem az ágyon, hanem kényelmesen, asztalnál ülve étkezhetnek. A heverők új huzatokat, ágytakarókat, díszpárnákat kaptak. Az ágyak mellé éjjeliszekrények, olvasólámpák, polcok és szőnyegek kerültek. A fürdőszobák új zuhanyfüggönyt kaptak, a közös használatú előtérbe új konyhai bútorelem, étkészlet és mikrohullámú sütő került. A sivár hangulatot oldják a felhelyezett falmatricák és a művirágok is – enyhítve a koraszülők feszültségét a kórház falain belül, a koraszülöttek intenzív kórházi ápolása alatt is.

A NaturAqua és közreműködő partnere, a KORE segít családbaráttá tenni hazánk összes, szám szerint 29 kórházi osztályát, hogy a koraszülött csecsemők ápolása mellett szüleik nyugalmát is szavatolja.

megosztás:

Facebook
Pinterest
LinkedIn
további

Ajánlott írások

ARCKÉPCSARNOK

Meséljenek ők, akik nekünk ott az út elején a legtöbbet segítenek.