fbpx

Támogassa adója 1%-val a Koraszülöttekért Országos Egyesületet | Adószámunk: 18283114-1-06

NaturAqua PIC projekt – Budapest

Adományok koraszülötteknek a Naturaqua jóvoltából, Pic projecteke a legkiebbekért

A Naturaqua a PIC osztályokon kezelt koraszülöttek elkötelezett támogatója.

Sajtóközlemény – 2018. 08. 29.
Fókuszban a higiénia és a Szent János Kórház koraszülöttjei

A koraszülöttként világra jött kisbabák gyakran huzamosabb ideig kell, hogy kórházban maradjanak. A bent tartózkodásukat lerövidítheti, ha szüleik minél többet vannak velük, és az ott tartózkodásuk alatt is stresszmentes, kényelmes környezetben tölthetnek minél több közös pillanatot. A Szent János Kórház perinatális intenzív centrumában (PIC) augusztustól új fürdőszoba blokk segíti a PICi babák édesanyáinak helyzetét, hogy energiáikat a lehető legotthonosabb hangulatban tudják arra fordítani, ami a legfontosabb: a korababa gyors gyarapodása és gyógyulása. A családbarát kezdeményezés a Koraszülöttekért Országos Egyesület segítségével a NaturAqua jóvoltából valósulhatott meg.

A koramamák kórházi helyzetét könnyíti meg, ha nekik is otthonosabb körülményeket teremt a kórház, ahol gyakran heteket-hónapokat kell eltölteniük idő előtt született kisbabájukat látogatva. Minél többet vannak PICi babájukkal, annál több energiával, támogatással tudnak hozzájárulni korababájuk gyógyulásához, gyarapodásához – ebben segítenek a családbarát fejlesztések, hogy számukra is könnyebb legyen átvészelni a bent töltött időszakot. A Szent János Kórháznak évente körülbelül 300 súlyos beteg újszülött, illetve igen kis súlyú koraszülött gyógyításával foglalkozó osztályán kialakított új fürdőszoba blokknak köszönhetően még nagyobb biztonságban és otthonosabban, higiénikusabb körülmények között érezhetik magukat az idő előtt világra jött babák és a kismamák is.

A műemlékvédelmi épületben megvalósított beruházással Dr. Princzkel Erzsébet osztályvezető főorvos nagy álma vált valóra: „A fürdőhelyiséget a koraszülött osztályhoz közel, a koramamák kórtermében alakítottuk ki. Ezzel hozzájárulunk a higiéniás körülmények javulásához, hogy a kórteremben lévő kézmosót már dedikáltan a fejőgép tisztítására tudják használni, a tisztálkodási tevékenységekre pedig az új blokk szolgál. A fejés folyamata így elkülönül az anyák tisztálkodási tevékenységétől, így a PICi babákat veszélyeztető fertőzések elkerülhetőek. Az otthonosabb környezetben ellazultabb, újszülöttjükkel több minőségi időt eltöltő anyukák tejtermelése is könnyebben beindítható, növelhető. Az anyatej pedig maga a legegyszerűbb intervenció és az egyik legfontosabb gyógyszer a kisbabák számára.” – mondta a doktornő.

A mobil blokk kialakításához anyagi támogatást nyújtó NaturAqua a magyarországi koraszülött ellátás elkötelezett támogatója. Partnere, a KORE közreműködésével segít családbaráttá tenni a kórházi osztályokat, hogy a koraszülött csecsemők ápolása mellett szüleik nyugalmát is szavatolja.


Sajtóközlemény – 2018. 03. 27.
PICi babája közelében és kényelemben lehet minden koraszülő a Bókay kórházban

Idő előtt született gyermekek és koracsaládjaik kényelmét szolgálják a Bókay Klinikának adományozott, családbarát eszközök

Számít a gyógyulásban az is, hogy ki, de még az is, mi és hogyan vesz körül minket. A legkisebb, koraszülöttként világra jött babák esetében pedig hatványozottan fontos, hogy szüleik közelségében, és megfelelő körülmények között gyarapodhassanak. A perinatális intenzív centrumok (PIC-ek) apró lakói gyakran akár hetekig, hónapokig is rideg kórházi falak között kell, hogy maradjanak. Ennek az időszaknak a megkönnyítéséhez, otthonosabbá tételéhez járult hozzá a Koraszülöttekért Országos Egyesület (KORE) és a NaturAqua: márciusban a Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati (Bókay) Klinika koraszülött osztályát varázsolták családbarátabbá egy adományképpen átadott automata ajtóval és a kenguruzást segítő helyiség kialakításával.

A szülők, akik a koraszüléssel járó viszontagságok és a koraszülötteket érintő kockázatok miatt gyakran sokkos állapotban vannak, eddig egy törött, a 135 éves épülettel egyidős faajtón keresztül tudtak bemenni gyermekükhöz a Bókay klinikán. A márciusban átadott új, üvegből készült, automata ajtóval végre megszűnhet a koraszülők elzártságának és elválasztottságának érzése kisbabájuktól. Már a várakozási idő alatt is betekintést nyerhetnek a koraszülött osztály pillanataiba, így a kötődés már a legelső pillanatoktól gyorsabban és mélyebben alakulhat ki a PICi baba és szülője között. Sőt, az adományokból az üvegajtó mellett függönyözhető öltözőrész és kényelmes ülőhelyek kialakítására is sor kerülhet, ahol így a kenguruzásra is meghittebb, komfortosabb lehetőségek nyílnak a koramamák és korapapák számára.

A kenguru-módszer, melynek során a babát egy a célra speciálisan kialakított kendőbe helyezik, hogy mellkasán tarthassa őt a koraszülő, kiemelten fontos. Ezzel biztosítható ugyanis az egészen PICi újszülöttek és szüleik számára is a bőr-bőr kontakt, mely a kisbaba és a koraszülő számára is segíti a kötődés kialakulását. Még akkor is, ha amúgy az újszülött infúzióra van kötve és nagyrészt inkubátorban kell, hogy tartózkodjon. Plusz a méhen belüli időszakból megszokott testhőmérséklet, valamint a már jól ismert szívhang és a szülői hangok újra hallgatása is sokat segít a korababa fejlődésében. A kenguruzás további előnye, hogy megindítja a tejtermelést az édesanyánál – a legtöbb esetben még akkor is, ha a rideg kórházi környezet, vagy a baba túl korai érkezése, és a koraszüléssel járó megrázkódtatások és aggodalmak a tej elapadásához vezettek. A koraszülöttek esetében pedig a legegyszerűbb intervenció és legfontosabb gyógyszer maga az anyatej.

Az embert és az emberi kapcsolatokat egyaránt próbára tévő időszak ellenére is az intézkedésekkel már egy kicsivel könnyebbé vált a koracsaládok helyzete a Bókay PIC-en. Az üvegajtónak és a kenguruzási lehetőségek kialakításának köszönhetően kellemesebb és minőségibb időt, akár egyszerre több órát tölthet együtt a család, beleértve a korababát és mindkét szülőjét, elősegítve ezzel is a korai kötődést, oldva a szülőt ért sokkot és stresszt, ezek hatásaként pedig jelentősen megnő az esély a legPICibb babák gyorsabb és zökkenőmentesebb gyógyulására, gyarapodására is.

A NaturAqua a magyarországi koraszülött ellátás elkötelezett támogatója immár harmadik éve. Partnere, a KORE közreműködésével segít családbaráttá tenni a kórházi osztályokat, hogy a koraszülött csecsemők ápolása mellett szüleik nyugalmát is szavatolja.

 

 

Sajtóközlemény – 2017. 11. 20.
Egy nap a legPICibbekért: november 17-e koraszülöttek világnapja

A koraszülöttek világnapja alkalmából koraszülött központlátogatást, felújított intenzívosztály-átadást és játszóházas családi eseményt szervezett a KORE

Minden 10. magyar gyermek koraszülöttként látja meg a napvilágot. Erre a tényre, a sokakat érintő témára és a koraszülöttek, valamint az ő családjaik támogatásának fontosságára hívja fel a figyelmet a koraszülöttek világnapja. A világnap alkalmából a Koraszülöttekért Országos Egyesület (KORE) kórháziosztály-látogatást, családbarát koraszülött központ laktációs helyiség-átadást, valamint a koracsaládok kikapcsolódását, élmény- és tapasztalatcseréjét szolgáló játszóházas eseményt szervezett koraszülöttség-nagykövetek, perinatológusok, kórházigazgatók és támogatók, önkéntesek bevonásával. Emellett a lakosság figyelmének felhívása érdekében országszerte több épület is lila díszvilágítást kapott.

November 17-én pénteken fejeződött be a Semmelweis Egyetem I. sz. Nőgyógyászati és Szülészeti Klinika NIC részlegének, vagyis az ország legnagyobb betegszámú, és legsúlyosabb eseteket ellátó koraszülött intenzív osztályához tartozó helyiségének laktációs szobává alakítása, mely áttörés az osztály életében: a koraszülöttek édesanyjai a babájuk közelében fejhetnek, ami igazoltan – akár 25%-kal – növelheti az anyatejük mennyiségét. A koraszülött babák számára a legjobb prevenció és a legegyszerűbb gyógyszer az anyatej. A szoba hangulatában, színvilágában, dekorációjában is megnyugtató, reményt kínál és erőt ad amellett, hogy a fejést a megfelelő bútorzattal kényelmesebbé teszi.  A hazai koraszülött ellátás elkötelezett támogatója, a NaturAqua segítségével a KORE által szervezett adományt jelképező táblát átadó ünnepségen olyan gyermekek is részt vettek, akiket korábban ezen a részlegen kezeltek egészen PICi babaként.

Szintén pénteken a KORE szervezésével a Péterfy utcai kórház koraszülött központját is meglátogatták a koracsaládok, akik évekkel ezelőtt heteket-hónapokat töltötték korababájuk ápolásakor az osztályon. Emellett országszerte több Perinatális Intenzív Centrumot (PIC-et) is felkerestek az érintett családok, hogy megköszönjék a nővéreknek és orvosoknak a koraszülöttekért és családjaikért szívvel-lélekkel végzett áldozatos, türelmes munkájukat.

Pénteken sötétedéskor Magyarország ismert épületei a KORE közbejárásával lilába borultak: a lila színt, mely a koraszülötteket szimbolizálja, magára öltötte többek között ózdi, szentesi, százhalombattai építményeken kívül a budapesti Művészetek Palotája, a Budapesti Corvinus Egyetem C épülete és a Tüskecsarnok is. Szentendrén, Hatvanban és Szolnokon a Városházák váltottak lilára, míg Győrben a Jedlik Ányos híd, Debrecenben a Nagyerdei Víztorony, Miskolcon az Avasi kilátó, Pécsett pedig a TV torony kapott világnapi színt november 17-én.

Az aktivitások nem értek véget, szombaton a KORE az önkénteseket, koracsaládokat hívta meg egész napos eseményre: a Kölyökparkban így a felcseperedett koragyerekek önfeledt játéka mellett szüleiknek is lehetősége nyílt egy kis kikapcsolódásra a KORE önkéntes tagjainak szervezésében, valamint arra, hogy találkozzanak szülőtársaikkal, akik hasonló cipőben járnak vagy jártak, és megoszthassák egymással tapasztalataikat. A programon részt vett Kozma Orsi énekesnő és az ősszel negyedik életévüket betöltött ikerlányai is, akik a 34. hétre születtek meg. Jelen volt a játszóházban az ismert televíziós műsorvezető, Ada is, aki szintén érintett, hiszen idén 11 éves ikerfiai a vártnál hét héttel korábban jöttek világra, alig több mint másfél kilogrammos testtömeggel.

 

Sajtóközlemény – 2017. 10. 31.
Szebb perceket a nehéz pillanatokban is a PICi babáknak!

Még több koraszülött gyógyulhat családbarát körülmények között, átadták a soproni, a szombathelyi és a Budapest-Madarász utcai, megújított koraszülött központokat

Melegítőágyas nyitott inkubátorok, szoptatássegítő eszközök, felújított baba-mama szobák a legeslegkisebbekért. Hazánkban minden 10. csecsemő koraszülöttként jön világra; az ő ápolásukat és szüleik kényelmét, segítségét szolgálják azok a kellékek és helyiségek, amelyeket országszerte a koraszülött osztályoknak ad át a Koraszülöttek Országos Egyesülete (KORE) és a NaturAqua. Az elmúlt napokban Szombathely, Sopron, valamint Budapest Madarász utcai Perinatális Intenzív Centruma (PIC) vette át a támogatást jelképező táblát. Az ünnepségeken többek között a PIC-ek osztályvezetői és a KORE képviselői vettek részt.

A Soproni Erzsébet Oktató Kórház Csecsemő – Gyermekosztály – Koraszülött részlegében a melegítőággyal kombinált, nyitott inkubátor már az egészen kis súllyal született korababák gyarapodását is segíti. Az apró újszülöttek sok esetben még nem tudják tartani testhőmérsékletüket, az új melegítőrendszer a hőszabályozásuk megtámogatásával teszi lehetővé, hogy édesanyjuk mellett maradhassanak. Az eszköz a szülők és a baba közti közvetlenebb kapcsolatot teszi lehetővé, a szülők könnyebben tudnak segíteni a baba ellátásában – legyen az pelenkázás vagy mosdatás – és akár simogathatják, karjukba vehetik őket az inkubátoron belül. A frissen kapott, egyszer használatos steril köpenyek pedig lehetővé teszik a szülők számára, hogy gyorsan, és biztonságosan bejuthassanak a gyermekeikhez.

A budapesti Heim Pál Gyermekkórház Madarász utcai koraszülött központjának adott támogatás a részleg családbarát jellegének kialakításához járult hozzá. A PIC-en a nappali, a konyha és a fürdőszoba is modernebb formájával járul hozzá a korababák és szüleik komfortérzetének növeléséhez. Az adományok részét képezik többek között az új konyhaszekrény, a mikrohullámú sütő és a felújított redőnyök az együtt töltött idő kellemesebbé tétele, valamint az új ágyak, fotelok a biztonságos szoptatás megkönnyítése, a fürdőszobai eszközök pedig a higiénia fenntartása érdekében.

A korababák gyógyulását, szüleikkel szoros kapocs kialakítását legjobban segítő kenguruzás lehetőségét jelentik a szombathelyi  Markusovszky Egyetemi Oktatókórház Perinatalis Intenzív Centrumában elhelyezett székek, míg az anyatejes táplálás elősegítésében a mellszívók nyújtanak segítséget. A kisbabák komfortérzetét az ágysálak, takaró fészkek és ruhácskák, biztonságukat az apnoe-párnák növelik, míg az anyaszálláson televízió és mikrohullámú sütő nyújt otthonosabb érzést a PIC-en töltött napok, hetek vagy akár hónapok könnyebb átvészelésére.

„Magyarországon évente mintegy 8000 gyermek jön világra a terhesség 37. hetét megelőző időszakban. Ez az újszülöttek 10 százalékát jelenti, ami jelentősen meghaladja az uniós átlagot. A témában legnagyobb tapasztalattal rendelkező önkéntes szervezetünk, a KORE az évi közel tízezer családot érintő kihívás leküzdésében nyújt átfogó segítséget. Az egyesület kizárólag önkéntes felajánlásokat és vállalati adományokat felhasználva működik és járul hozzá a koraszülöttek és családjaik támogatásához a legkülönbözőbb módokon. A NaturAqua támogatása óriási segítséget jelent a korababáknak és hozzátartozóiknak, valamint a kórházaknak is a jobb ellátás érdekében – mostmár három újabb koraszülött központban egyaránt. Idén és jövőre is további PIC-eket teszünk családbarátabbá kollégáimmal és támogatóinkkal karöltve” – nyilatkozta Földvári-Nagy Zsuzsanna, a Koraszülöttekért Országos Egyesület elnöke az átadások kapcsán.

A NaturAqua a magyarországi koraszülött ellátás elkötelezett támogatója, partnere, a KORE közreműködésével segít családbaráttá tenni a kórházi osztályokat, hogy a koraszülött csecsemők ápolása mellett szüleik nyugalmát is szavatolja.

 

 

Sajtóközlemény – 2017. 09. 05.
Barátságosabb szoba a PICi babáknak és mamáknak Dél-Pesten is

Több meghitt pillanatot tölthetnek együtt a PICi babák és mamák a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet Neonatológiai Intenzív Centrumában, a felújított családi szobában

Nem mindegy, hol, milyen körülmények között gyógyulunk. A koraszülött babáknak is, de legfőképp családjuknak sokat számít, milyen környezetben lehetnek együtt azokban a napokban, vagy akár hetekben, hónapokban, amíg a koraszülött osztályon kell maradniuk. A Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet  Neonatológiai Intenzív Centruma a Koraszülöttekért Országos Egyesülettől (KORE) és a NaturAquától kapott adományból családbarát szobát alakíthatott ki, ahol modernebb, otthonosabb berendezés várja a korababákat és szüleiket, a baba-mama szobákban pedig új matracok és székek szolgálják az osztályon tartózkodó édesanyák kényelmét. A családbarát szoba átadási ünnepségén részt vett Dr. Schill Beáta neonatológus, a kengurumódszer egyik legfőbb hazai támogatója és meghonosítója, valamint a KORE képviselői, Mádai-Kovács Bernadett és Törtei Renáta.

Kényelmes, új és barátságos környezetet tud biztosítani most már az egészen pici betegeinek és szeretteiknek is a Jahn Ferenc Dél- pesti Kórház. Az intézmény eddig irodaként és kórlapok tárolására használta azt a helyiséget, amely a KORE és a NaturAqua hozzájárulásának köszönhetően ma már alkalmas arra, hogy a szülők meghitt órákat tölthessenek ott együtt kisbabájukkal a kórházi tartózkodásuk ideje alatt. Az anyagi támogatás fedezte a családi szobává varázsolt helyiség felújítását, festésének anyagköltségét és otthonos berendezését. A támogatás további részét az anyaszoba komfortjának fokozására, új ágymatracok és székek beszerzésére, valamint a kórtermekben lévő szoptatásra használt székek cseréjére fordította az osztály. Megszépül továbbá az osztály folyosója is, melyen a szülők a családi szobába juthatnak.

„Az édesapák sajnos sok esetben csak ablakon keresztül láthatják kisbabájukat mindaddig, amíg haza nem térhet a teljes család. Ezen a kényszerhelyzeten szerettünk volna javítani egy ún. elkülönítő, ha úgy tetszik, látogató szoba kialakításával azon korababák számára, akik már nem szorulnak légzéstámogatásra, infúzióra. Továbbá olyan csecsemők közérzetét is segíthetjük a családbarát szobánkkal, akik eddig heteken át a magasabb szintű koraszülött intenzív centrumokban gyógyultak, így tehát szüleikkel együtt már túl vannak egy hosszabb, stresszel teli időszakon. Ez a helyiség végre lehetőséget nyújt a meghittség, a családi idill érzetének megteremtésére, ahol korán érkezett újszülöttjével még a kórházi tartózkodás ideje alatt egyszerre tud együtt lenni mindkét szülő, így végre az apukák is részesei lehetnek a családi pillanatoknak” – mondta a kengurumódszer talán legfőbb magyarországi híve, meghonosítója, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet Neonatológiai Intenzív Centrumának jelenlegi neonatológusa, Dr. Schill Beáta.

„Jobban és gyorsabban gyógyulnak azok a babák, akik normális, igényes körülmények között, modern eszközökkel felszerelt helyen tölthetik a gyarapodásukhoz szükséges időt. Arról nem is beszélve, hogy szüleik is kiegyensúlyozottabbak, nyugodtabbak lesznek, ha kellemes környezetben őrizhetik kora- vagy újszülött babájuk álmát. Mondanunk sem kell, mennyit számít, milyen a szülők hangulata, hiszen olyan a babáé is, és ez persze fordítva is ugyanígy működik”- tette hozzá a téma kapcsán Földvári-Nagy Zsuzsanna, a Koraszülöttekért Országos Egyesület elnöke.

A NaturAqua a magyarországi koraszülött ellátás elkötelezett támogatója, partnere, a KORE közreműködésével segít családbaráttá tenni a kórházi osztályokat, hogy a koraszülött csecsemők ápolása mellett szüleik nyugalmát is szavatolja.

 

Semmelweis Egyetem II. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Perinatológiai Intenzív Centrum
Koraszülött osztály – Betegőrző monitorok átadása

„Életem egyik legmeghatóbb pillanata volt látni, ahogy újszülött ikreim első »kinti« találkozásukkor összeölelkeznek”

Több meghitt pillanatot tölthetnek együtt a PICi babák és mamák a Semmelweis Egyetem II. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Perinatológiai Intenzív Centrumában átadott új betegőrző monitorok segítségével

Állandó orvosi, ápolói ellátás és folyamatos központi monitorozás mellett, mégis családias környezetben erősödhetnek a koraszülött babák a Semmelweis Egyetem II. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Perinatológiai Intenzív Centrumában létrehozott koraszülött baba-mama szobákban. Ezen az osztályon a Koraszülöttek Országos Egyesülete (KORE) és a NaturAqua segítségével két olyan, betegőrző monitorokkal felszerelt szobát alakíthattak ki, ahol az édesanyák gyermekük mellett lehetnek a nap 24 órájában. A monitorokat 2017. július 29-én szombaton adták át, az ünnepségen jelen volt többek között Dr. Kocsis István osztályvezető, Dr. Czemmel Éva osztályvezető-helyettes,  Földvári-Nagy Zsuzsanna, a KORE elnöke, valamint Kozma Orsi énekesnő, aki maga is koraszülött ikrek édesanyja.

„Baba-mama szobák mar léteztek korábban is. Szerencsés vagyok, mert négy évvel ezelőtt, amikor én szültem, mi is egy ilyen szobába kerülhettünk. Koraikrek anyukájaként viszont borzasztó nehéz volt megélnem, hogy szülés után két napig egyáltalán nem láthattam az egyik babámat, Sárát. Légzési nehézségei miatt eleinte szinte minden rá volt kapcsolva, ami csak lehet, és külön tőlünk, egy másik teremben tartották. Csak miután levehették a gépekről, akkor hozták át. Életem egyik legmeghatóbb pillanata volt látni, ahogy első »kinti« találkozásukkor összeölelkeznek az ikreim. A monitorokkal a család és az együttlét élménye rögtön a szülés után megtapasztalható és a koraszülött osztályon töltött napok, hetek is életre szóló, szép élmények lehetnek” – nyilatkozta Kozma Orsi énekesnő, aki szintén érintett a koraszülöttség témájában, hiszen gyermekei a 34. héten születtek meg.

„Egyre kisebb súlyú és korábban világra jött babának tudjuk megadni a családközpontú ellátás lehetőségét, de eközben nem szabad csökkenteni a betegbiztonságot sem. A családias légkör megteremtésén túl az is fontos szempont, hogy a gyermekek a lehető legnagyobb biztonságban legyenek: életfunkcióikat folyamatosan figyelemmel kísérik az orvosok, a szülők pedig minden segítséget, tanácsot megkapnak a nővérektől a koraszülött baba gondozásához” – nyilatkozta Dr. Czemmel Éva osztályvezető-helyettes.

„A betegőrző monitorok azért elengedhetetlen kellékei a baba-mama szobáknak, mert a családias légkör megzavarása nélkül biztosítják a folyamatos felügyeletet. A monitorok segítségével nyomon követett paraméterek a nővérek és orvosok számára egy központi monitoron is láthatóvá válnak, így a szakemberek azonnal észlelhetnek bármilyen eltérést és időben segítséget tudnak nyújtani a koraszülött kisbabáknak” – tette hozzá Földvári-Nagy Zsuzsanna, a KORE elnöke.

A monitorok felszerelésével az egészségügyi személyzet őrző figyelme mellett már a nagyon korán, akár 1000 grammos születési súllyal világra jött koraszülöttek is biztonságosan édesanyjuk mellett tölthetik a nap 24 óráját és az anyukák egész nap maguk gondozhatják babájukat.

A NaturAqua a magyarországi koraszülött ellátás elkötelezett támogatója, partnere, a KORE közreműködésével segít családbaráttá tenni a kórházi osztályokat, hogy a koraszülött csecsemők ápolása mellett szüleik nyugalmát is szavatolja.

 

 

Magyar Honvédség Egészségügyi Központ – Szülészeti, nőgyógyászati osztály és Perinatális Intenzív Centrum (PIC)
Koraszülött osztály – Családbarát eszközök átadása

A legnagyobb főnök, a PICi baba 24 órás kiszolgálásban

Jobban integrálhatók a szülők a babák ellátásába már a koraszülött osztályon is a Honvéd kórházban átadott új, családbarát eszközöknek köszönhetően

Minden egyes külön töltött perc számít az újszülöttnek és családjának is, ha a gyermekáldás a tervezett 9 hónap helyett előbb történik meg. A nagyon apró és esetleg még kevésbé kifejlettebb szervű babáknak is állandó törődésre, szüleinek folyamatos jelenlétére van szüksége ahhoz, hogy gyarapodni, gyógyulni tudjon. Épp ezért egy nagy teljesítményű fejőgépet és egy mobil EKG-t adott át a Koraszülöttek Országos Egyesülete (KORE) és a NaturAqua a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ – Szülészeti, nőgyógyászati osztály és koraszülött központ számára, hogy lehetővé váljon az eddig lehetetlen és a szívbeteg, a korábban világra jött kisbabák is a szüleik mellett, a monitorok segítségével végig biztonságban legyenek. 

Az adományt jelképező táblát a KORE képviselője adta át Dr. Nádor Csabának, a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ – Szülészeti, nőgyógyászati osztály és Perinatális Intenzív Centrum (PIC) főorvosának és csapatának.

„Az ország első családbarát PIC-én évek óta a baba a főnök. Mi nem csak mondjuk, hogy 24 órán át tartó látogatási lehetőséget biztosítunk. Minden egészségügyi és nem egészségügyi dolgozó, a PICik családjai egyenrangú partnerként, mellérendelt viszonyban szolgálják a koraszülött csemetéket. Azért is tartjuk ezt kiemelten fontosnak, mert így, hogy alkalmuk van ténylegesen sok időt és minőségi perceket együtt eltölteni, a szemünk láttára alakulnak ki a családok. Folyamatosan azon vagyunk, hogy a szülőket a lehető leghamarabb és a legjobban integráljuk a babák ellátásába, amivel a családközpontú ellátás újabb lépcsőjét, a családintegrált ellátást célozzuk meg” – mondta az átadás kapcsán Nádor doktor úr.

Az egészséges életkezdethez a koraszülöttek esetén a legegyszerűbb intervenció és gyógyszer az anyatej. A kengurumódszer, vagyis a baba mellkason tartása és ezzel a már méhen belüli időszakból megszokott testhőmérséklet, valamint a már jól ismert szívhang és a szülői hangok újra hallgatása is sokat segít amellett, hogy az édesanya számára megindítja a tejtermelést. A kengurus pillanatok azonban nem minden koracsalád számára jelentenek megoldást, hiszen a még nem szopó korababák számára rendszeres fejéssel kell biztosítani az életmentő, növekedést és gyógyulást segítő anyatejet. Ebben lesz a koraanyukák segítségére a Honvéd kórház új fejőgépe.

A fejőgépet a baba-mama diád közelébe helyezve az anyatej mennyisége akár 25%-kal is megnő. Emellett a mobil EKG is megkönnyíti az együttlétet a koracsaládok számára. „A mi PIC-ünk az elmúlt években újabb profilként elkezdett foglalkozni a kardiológiai fejlődési rendellenességgel sújtott újszülöttekkel, koraszülöttekkel. Igyekszünk az ő esetükben is megoldani a szülőkkel való 24 órás együttlétet a PIC-ben, és ehhez az ágy melletti diagnosztikai eszközök, mint amilyen a mobil EKG, nagy segítséget jelentenek” – tette hozzá Dr. Nádor Csaba.

A fejőgép és a mobil EKG megvásárlásához anyagi támogatást nyújtó NaturAqua a magyarországi koraszülött ellátás elkötelezett támogatója. Partnere, a KORE közreműködésével segít családbaráttá tenni a kórházi osztályokat, hogy a koraszülött csecsemők ápolása mellett szüleik nyugalmát is szavatolja.

 

megosztás:

Facebook
Pinterest
LinkedIn
további

Ajánlott írások

ARCKÉPCSARNOK

Meséljenek ők, akik nekünk ott az út elején a legtöbbet segítenek.