fbpx

Támogassa adója 1%-val a Koraszülöttekért Országos Egyesületet | Adószámunk: 18283114-1-06

KORE tavasz

Egyesületünk áprilisban Szegeden járt, a Metszéspontok II. szakmai konferencián. Nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy a szülői szemszög mögül kitekintve a szakmai oldallal is ismerkedjünk.

Nagyon vártuk dr. Szabó Miklós (Semmelweis Egyetem I.sz. Gyermekklinika, Újszülött Intenzív Osztály) „Mit tesznek az újszülött intenzív osztályok a koraszülöttek idegrendszeri épségének megóvására?” című előadását.

Örömmel hallgattuk, milyen törekvések készülődnek a családbarát PIC modell meghonosítására a SOTE intézményein belül is. Nagyon várjuk ezeket a fejlesztéseket!

Hallhattuk még Kereki Judit (OGYEI) előadását a 0-7 éves korú gyermekek alapellátásának színvonalát és hatékonyságát növelő TÁMOP 6.1.4. projektről. A projekt megvalósítási időszakának végére szeretnék elérni, hogy a mintegy 600.000, 7 éves kor alatti gyermek rendszeres és korszerű szűrővizsgálatokon vegyenek részt, a fejlődésükben veszélyeztetett esetek pedig a mostaninál hamarabb felismerésre kerüljenek. Ehhez korszerű módszertani anyagok fejlesztése szükséges, majd ezek alapján az alapellátást végző házi gyermekorvosok, vegyes praxisú háziorvosok és védőnők képzését szervezik meg. Cél, hogy az alapellátásban dolgozók kb. 70%-a részt vegyen az új, korszerű tananyagon alapuló képzésben.

Májusban pedig a ruhagyűjtési projektünk kapcsán látogatást tettünk a Peter Cerny Alapítványnál, és SOTE 1. sz. Gyermekklinika, Újszülött Intenzív Osztályán.

A Peter Cerny Alapítvány logisztikai segítséget is nyújt számunkra, hogy a nehezebben elérhető osztályokra is eljuthasson az adományozók segítsége.

A PIC meglátogatása még számunkra is felkavaró élmény, hiszen pár éve, mi is pont úgy álltunk, és kapaszkodtunk az inkubátorokba, mint a most az osztályon lévő gyermekek szülei.

Igyekeztünk pár bátorító szóval, fényképpel megnyugtatni az édesanyákat, hogy igen, van kiút, gyógyulás, remény az egészen apró babánknak is. A kezünk fertőtlenítésének és a védőruházatba bújásnak procedúrája még ennyi év után is rutinból ment. A fertőtlenítő illata az, ami nagyon sokáig megmarad az emlékezetünkben.

Damásdi Anna a ruhagyűjtés koordinátora feljegyezte az osztály igényeit, mintadarabokat mutattunk, méreteket egyeztettünk. A pontos igények megismerése hatékonyabbá teszi a munkánkat.

Továbbra is várjuk az alapanyagok felajánlását és varró önkéntesek segítségét.

Bővebb információ: danna@koraszulott.com

megosztás:

Facebook
Pinterest
LinkedIn
további

Ajánlott írások

ARCKÉPCSARNOK

Meséljenek ők, akik nekünk ott az út elején a legtöbbet segítenek.