fbpx

Támogassa adója 1%-val a Koraszülöttekért Országos Egyesületet | Adószámunk: 18283114-1-06

Kis füzetben, nagy segítség

Letölthető információs kiadvány koraszülött babák szüleinek

A koraszülöttként világra jött gyermekek élete nem indul olyan zökkenőmentesen, mint ahogy az átlag gyerekeké. Különlegesek ők, akik különleges feladattal szembesülnek már életük első pillanatától. De nem csak őket, a szüleiket is nehéz feladat elé állítja a sors.

Segítünk a kezdetektől

A Koraszülöttekért Országos Egyesület egyik fő célja, hogy segítsünk azoknak a szülőknek, akiket korababákkal ajándékoz meg az élet. A magunk eszközeivel, és lehetőségeihez mérten, igyekszünk minél szélesebb körben információt nyújtani azoknak, akiknek szüksége lehet a tapasztalatainkra, és a tanácsinkra.

Nagyon örülünk, és büszkék vagyunk rá, hogy sikerült egy olyan átfogó, és hiánypótló kiadványt összeállítanunk, amelyben igyekeztünk minden kérdésre választ adni, ami csak felmerülhet a téma kapcsán.  Hálásak vagyunk azoknak az orvosoknak, szakértőknek, és önkénteseknek, akiknek a közreműködése szakmailag is hitelessé tette ezt az információs füzetet.

Ismerd meg! PICi füzet, amely évente 8000 korababa szüleinek segít

A PICi füzetben összegyűjtöttünk minden olyan témát, és tudást, amely a terhesség 37. hete előtt világra jött gyermekek ellátásában, fejlesztésében, vagy csupán életben tartásában segítséget nyújthat.

Szeretnénk most egy kis áttekintést adni arról, hogy milyen értékes információk szerezhetők meg ebből az ingyenesen elolvasható, és letölthető kiadványból.

Koraszülött tanácsadás szakértőktől, és sorstársaktól

A koraszülött babák egészen más gondoskodást, táplálást igényelnek, mint a társaik. A PICi füzet fókuszában tehát egyértelműen a koraszülött tanácsadás áll, amely kiterjed a baba ellátásától kezdve, a fejlődését szolgáló fejlesztési lehetőségeken keresztül, az igénybe vehető támogatásokig.

Igyekeztünk minden olyan kérdésre választ adni, amelyeket fel sem mernek tenni a szülők, vagy nem jutna eszükbe megkérdezni, de fontos tudniuk.

Az első időszak talán a legnehezebb az édesanya, és az édesapa számára, hiszen születésük után azonnal inkubátorba kerülnek a babák, amely biztosítja számukra az állandó ideális hőmérsékletet, és megfelelő páratartalmat. A rendszeres pelenkacsere, az etetés, és a babák testhelyzetének megváltoztatása is ebben a mesterséges méhben történik. Ezekben a feladatokban természetesen a szülők is részt vehetnek, amely nagy segítség az érzelmi kötődés megalapozásában, és pszichésen is jó hatással van rájuk. De nem tagadhatjuk, hogy azért nehéz időszak ez lelkileg mindenkinek.

Őszintén beszélünk mindenről

Nem titkoljuk, hogy egy koraszülés nem csak a gyermeknek, hanem a szülőknek is, de különösen az édesanyáknak jár megterhelő következményekkel. A kezdeti időszak aggódással teli napjaiban, és heteiben természetes, hogy a fókusz a kisbabán van, és hajlamosak vagyunk megfeledkezni magunkról. De előbb, vagy utóbb mindenkire rászakad az a hatalmas lelki teher, amelyet a folyamatos, vagy időszakos bizonytalanság, és őrlődés okoz.

A PICi füzetben nem csak a babákról beszélünk, hanem arról is, hogy a szülőknek is szüksége van segítségre, támogatásra. Az Egyesületünk önkéntesei is szívesen nyújtanak segítő kezet, vagy vállat, amin kisírhatják magukat a koraszülött gyermekek szülei, de muszáj beszélni arról is, hogy vannak esetek, amikor ez nem elég.

Nem szabad szégyenkezni a miatt, ha pszichológus, vagy pszichiáter szakember segítségére van szükség. A baba érdeke is az, hogy a szülők megfelelő mentális állapotban legyenek, mert csak így tudnak felelősséggel, és odaadóan gondoskodni róla. A megfelelő emberekkel folytatott mély, és őszinte beszélgetések segíthetnek abban, hogy a szülők megértsék, és bűntudat nélkül legyenek képesek átélni a koraszülés következtében rájuk törő intenzív érzelmeket. Segítenek feldolgozni, kezelni a helyzetet, és megerősíteni a lelket akkor, amikor az a legjobban kell.

Fejlesztési lehetőségek koraszülötteknek

A koraszülött babák fejlesztése fokozott odafigyelést, és speciális módszereket igényel. Fontos minden korababát nevelő szülő számára, hogy tisztában legyen a korai fejlesztés szerepével, és jelentőségével a gyermek későbbi fejlődésének megalapozásában.

A PICi füzetben arra is kitértünk, hogy milyen neurológusi nyomon követésben részesülnek a babák, illetve leírtuk, hogy hova fordulhatnak az érintettek díjmentesen korai fejlesztésért. A szakemberek által irányított fejlesztő foglalkozásokon a szülő is jelen van, illetve minden nap, otthoni környezetben is rendszeresen el kell végezni a meghatározott feladatokat. Ki kell tartani, és következetesnek lenni, még akkor is, ha nem tapasztalunk szemmel látható fejlődést egyik napról a másikra. Mint oly sok minden esetében, az időnek itt is kulcsszerep jut. Türelmesnek kell lennünk, ami talán a legnehezebb.

Koraszülött baba után járó anyagi támogatások

Az igényelhető támogatások köre szintén helyet kapott a PICi füzetben, hiszen alap esetben sem egyszerű dolog eligazodni földi halandónak a gyermekek után járó juttatások útvesztőjében.

Sorra vettük, és leírtuk az igénylés menetét, és a jogosultság feltételeit az anyasági támogatást, a csecsemőgondozási díjat (CSED), a gyermekgondozási díjat (GYED), a gyermekápolási táppénzt, a gyermekgondozást segítő ellátást (GYES), a sima és az emelt összegű családi pótlékot, az anyatej-, és tápszerellátást, a gyermekek otthongondozási díját (GYOD), a közgyógyellátást, a gyógyászati segédeszköz ellátást, az utazási kedvezményt, az utazási költségtérítéseket, pótszabadságokat, és a parkolókártyákat illetően. Ezen felül a gyógyszerekre, és a gyógyászati segédeszközökre érvényes vámmentességről, és a korai fejlesztéshez nyújtott állami normatíváról is szót ejtettünk.

Természetesen nem hagytuk ki azoknak a szervezeteknek a felsorolását sem, amelyek speciális esetekben, vagy kérdésekben megkereshetők, ha valakinek ennél részletesebb információkra van szüksége, vagy teljesen egyedi kérdése merül fel.

Segítünk, ahogy tudunk

Mivel egyesületünk alapító-, és segítő tagjai kivétel nélkül keresztülmentek ezen a nehéz kezdeti időszakon, pontosan tudjuk, milyen jó lett volna, ha vezet minket is valaki, vagy legalább támaszt nyújt ennek az embert próbáló útnak az első lépéseinél.

Ezt az űrt volt szándékunk betölteni ezzel a PICi füzettel, amely a visszajelzésekből úgy tűnik, sikerült. Hálásak érte az érintett szülők, mi pedig hálásak vagyunk a szeretetért, és az elismerő szavakért, amelyekkel méltatják a munkánkat, és annak az eredményeit.

Köszönjük, ha megosztod ezt a cikket, hogy még több érintett anyukához, apukához, és családtaghoz juthasson el a segítő karunk, amelyre támaszkodva nem kell többé sötétben tapogatózni semmilyen kérdésben, amely egy koraszülött baba érkezése kapcsán a kezdeti időszakban felmerülhet. Ha mégis van olyan kérdés, amelyre nem találjátok a választ, keressetek bennünket bizalommal! Segítséget kérni sosincs túl korán!

A PICi füzet ezen a linken elérhető bárki számára: https://picifuzet.hu/

megosztás:

Facebook
Pinterest
LinkedIn
további

Ajánlott írások

ARCKÉPCSARNOK

Meséljenek ők, akik nekünk ott az út elején a legtöbbet segítenek.