fbpx

Támogassa adója 1%-val a Koraszülöttekért Országos Egyesületet | Adószámunk: 18283114-1-06

Június 4: Koraszülöttek napja a SOTE II-n

„Csak embernek lenni semmi egyébnek, de annak egésznek épnek, Föld szülte földnek Isten lehelte szépnek." (Sík Sándor)

A II. sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika újfent megrendezi idén is a már hagyománnyá vált koraszülöttek napját. Lássuk a hívogatót, és egy rövid leírást a Klinikáról:

Koraszülöttek napja 2011. június 4. szombat

Helyszín: SE. II. sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika, 1082 Budapest, Üllői u. 78/a

(A tavalyi remekül sikerült programról rövid képes beszámoló is készült, itt található.)

A program kitalálásakor elsősorban a klinikáihoz kötődő koraszülötteket hívtuk meg, de természetesen szeretettel várunk másokat is, amennyiben a 334-2131 számon előre regisztrálnak. A létszám korlátozott, így aki tervezi eljövetelét, minél hamarabb jelentkezzen!”

Klinikánk a hazai szülészeti és koraszülött ellátás egyik vezető intézménye. A klinika vezetése rendkívül fontosnak tartja, hogy minél szélesebb nyilvánosságot kapjanak a koraszülöttek problémái, az örvendetesen javuló túlélésük mellett a késői nehézségek, egészségügyi, társadalmi és szociális problémáik.

A koraszülés és a koraszülöttség nem csak személyes teher, hanem társadalmi kihívás. Egy fejlett ország saját egészségügye iránti elkötelezettségének egyik legfontosabb ismérve a koraszülöttek túlélése, a csecsemőhalálozás, és a koraszülöttek fejlesztése. Ma Magyarországon a koraszülés népegészségügyi probléma, mind a mai napig a megszületett újszülöttek 8 – 10 százaléka idő előtt jön a világra. Ezt a számot csak fokozza a mesterséges terhességek számának emelkedése, és az először szülő édesanyák egyre idősödő korosztálya. Sajnos a koraszülöttség nem fejeződik be azzal, hogy az intenzív osztályokon megmentettük a korábban világra jött, kissúlyú betegeinket, még a sikeres fejlesztés sem jelent befejezést, mert ebből a populációból kerülnek ki azok a felnőttek, kiknél sokkal súlyosabb problémát jelent majd a magasvérnyomás betegség, az időskori cukorbetegség, és a veseproblémák.
Ezen ismeretek birtokában, úgy határoztunk, hogy minél szélesebb körben szeretnénk elindítani egy programot a koraszülések megelőzéséért, és a megszületett koraszülöttek fokozott védelméért. Nem olcsó dolog a koraszülések megelőzése és a koraszülöttek védelme, de kifizetődő. Nem csak pénz, hanem rengeteg törődés és odafigyelés, és társadalmi összefogás szükséges a célok megvalósításához.
Hagyomány teremtő kezdeményezésünkkel évek óta május végén, június elején a közvéleményhez fordulunk, és klinikánkon megrendezzük a „Koraszülöttek Napját”. Meghívtuk a volt koraszülötteket és szüleiket, – „Sok izgalmas percet, órát, napot éltünk végig együtt, amíg gyermeküket a megszületés után haza tudtuk bocsátani…”

Június 4-én szombaton színes majálist rendezünk számukra. Ismételten szeretnénk eljuttatni üzenetünket a politikusokhoz és minden jó szándékú emberhez, akik belátják, hogy ha a szülés, mint előre nem tervezhető esemény volumen korlát mentes, akkor a megszületett újszülöttek illetve koraszülöttek ellátása szintén független kell, hogy legyen minden kötöttségtől. Klinikánk az elmúlt több mint egy évben havonta 30 – 50 millió forint veszteséget szenved el, azért mert nem fizeti ki a társadalombiztosítás azt az ellátást, amit nyújtunk, és nyújtanunk kell, hogy testben és lélekben egészséges nemzedéket neveljünk. „

megosztás:

Facebook
Pinterest
LinkedIn
további

Ajánlott írások

ARCKÉPCSARNOK

Meséljenek ők, akik nekünk ott az út elején a legtöbbet segítenek.