Támogassa adója 1%-val a Koraszülöttekért Országos Egyesületet | Adószámunk: 18283114-1-06

Hazaadás

Nagyon fontos már a hazaadás utáni hetekben felvenni a kapcsolatot a koraifejlesztő központtal és gyógytornásszal.

Mikor végre az orvos mosolyogva mondja nekünk, „-Kedves szülők rövidesen hazavihetik a gyermeket!”, az ember szíve majd kiugrik a helyéről.

Utána lázas gondolkodás, készülődés… meg van e minden?

Miket kell még beszereznünk? Légzésfigyelőt mindenképp, babamérleget is. A légzésfigyelő az apnoek miatt, az én kislányom nagyon sokat bajlódott ezzel, akár napi 15-20 riasztás is volt a kórházban. Emiatt féltem, otthon mi történik, ha megismétlődik mindez? Ezért a hazaadás előtt elvégeztem egy újraélesztő tanfolyamot.

A babamérleg az anyatejjel táplálkozó babáknál az első időszakban nagyon fontos. A kislányom tápszeres baba, de mindenképp szerettem volna ellenőrizi a gyarapodását az extrém kis születési súlya miatt.

Tájékozódtam mire kell figyelnünk.

A korababák alvási szokásai eltérnek egy érett újszülöttétől, pontosan azért, mert ők az éjszakai gondoskodáshoz vannak szokva: fények, mozgás, hangok (az intenzív osztály légköre).

A koraszülött babánk nagyon igényli a szülő testi közelségét, nem csak az anyáét, az apáét is. Azok a koraszülöttek, akik nagyon éretlenek, vagy nagyon betegek voltak, még inkább igénylik fejlődésük során a gyakori szülői érintést, a bőrkontaktust.

Még az intenzív osztályon belénk ivódott az állandó fertőtlenítés,kéz mosás. Ez, úgy gondolom, otthon sem elhanyagolható. Ezért mi fertőtlenítő kézmosó folyadékot szereztünk be és az első időben a bennünket meglátogatókat szájmaszkkal láttuk el. A járványos időszakokban egyáltalán nem fogadtunk vendégeket, de ezt természetesen a baba állapotától függően kell elbírálni.

Ami még megfigyelhető, hogy a koraszülöttek általában fázósabbak, ezért akár a szobában is kis pamut vékony sapkát igényelhetnek.

Nagyon fontos már a hazaadás utáni hetekben felvenni a kapcsolatot a koraifejlesztő központtal és gyógytornásszal. Annál hatékonyabb a fejlesztés, minél korábban sikerül elkezdeni.

Minden most haza készülődő babának és szüleiknek sok örömöt kevés izgalmat kivánok!

Földvári Nagy Zsuzsanna

megosztás:

Facebook
Pinterest
LinkedIn
további

Ajánlott írások

November 17-én, a Koraszülöttek Világnapján, újra A Padon, apa születik előadás Budapesten, a Marczibányi Téri Művelődési Központban! 

VI. KORE Családi Élménynap

Időpont: 2023. november 18. szombat, 10.00 – 19.00 óra | Helyszín: KÖLYÖKPARK Játszóház, Mammut 2. Bevásárlóközpont, III. emelet (1024 Bp., Lövőház u. 1-5.)

Szupervízió a „szakember szerviz”

Kiemelten fontosnak tartjuk, hogy rájuk is gondoljunk, hiszen nem mindennapi hivatás, amit ők végeznek.
Éppen ezért online, kiscsoportos szupervíziós lehetőséget szeretnênk nekik, nektek biztosítani.