Támogassa adója 1%-val a Koraszülöttekért Országos Egyesületet | Adószámunk: 18283114-1-06

Gyermekápolási táppénz

A gyermekápolási táppénzre jogosultság feltételei megegyeznek a táppénz általános jogosultsági feltételeivel vagyis, a gyermekápolási táppénzre ugyanazok a biztosítottak jogosultak, akik saját keresőképtelenségük esetén táppénzben részesülhetnek.

Gyermekápolási táppénzre jogosultak

A gyermekápolási táppénzre jogosultság feltételei megegyeznek a táppénz általános jogosultsági feltételeivel vagyis, a gyermekápolási táppénzre ugyanazok a biztosítottak jogosultak, akik saját keresőképtelenségük esetén táppénzben részesülhetnek.

A gyermekápolási táppénzre jogosultságnak három alapfeltétele van:

1. a fennálló vagy a megbetegedést közvetlenül megelőzően fennállott biztosítási jogviszony,
2. a keresőképtelen személy 3 %-os pénzbeli egészségbiztosítási járulék fizetésére kötelezett,
3. az orvos által megállapított és igazolt keresőképtelenség.

 

A gyermekápolási táppénz tekintetében keresőképtelennek minősül:

· az anya, aki kórházi ápolás alatt álló egy évesnél fiatalabb gyermekét szoptatja,
· a szülő, a nevelőszülő és a helyettes szülő, aki 12 évesnél fiatalabb beteg gyermekét ápolja.

A gyermekápolási táppénz tekintetében szülőnek minősül:

A gyermekápolási táppénzt a beteg gyermek ápolása címén a szülők bármelyike igénybe veheti, és jogosult lehet a mostohaanya, mostohaapa, nevelőanya, nevelőapa, ha a táppénz egyéb jogosultsági feltételeivel rendelkezik. Élettársi kapcsolatban élők esetén az élettárs nem jogosult gyermekápolási táppénzre.

Közös háztartásban élő gyermek után járó ellátások

Ha a szülők közös háztartásában élő gyermekük után az egyik szülő már gyermekgondozási díjban, vagy gyermekgondozási segélyben, vagy gyermeknevelési támogatásban részesül, akkor ugyanazon gyermek után a másik szülő gyermekápolási táppénzre már nem lehet jogosult. Ennek oka, hogy egy gyermekre csak egy jogcímen lehet egészségbiztosítási ellátást igénybe venni.

A másik szülő gyermekápolási táppénzre oly módon szerezhet jogosultságot, ha az ellátások nem ugyanazon gyermek után járnak.

Nyomtatványok ugyanazok, amik a táppénznél szükségesek, azaz:

· Orvosi igazolás a keresőképtelen állományba vételről
· Kórház által kiállított igazolás
· Orvosi igazolás
· Foglalkoztatói igazolás táppénz megállapításhoz
· Jövedelemigazolás az egészségbiztosítási ellátás megállapításához
· Igazolvány a biztosítási jogviszonyról és egészségbiztosítási ellátásokról
· Igénybejelentés a vállalkozó táppénz, terhességi gyermekágyi segély, baleseti táppénz igényléséhez

Letölthető nyomtatványok az OEP honlapján (ugyanitt található hozzájuk kitöltési útmutató is).
Figyelem: pótlapok is szükségesek!

Szükséges egy 4 oldalas nyomtatvány beutaló az OOSZI-hez táppénz utólagos igazolásához (Budapesten Országos Orvos Szakértői Intézet, Vajda P. u. 10/b). Ezt kell kitöltenie a házi gyerekorvosnak a gyerek nevére. Fontos, hogy a 3. oldalon, ahol azt kell megjelölni, hogy mikorra igényel táppénzt, azt kell írni, hogy szüléstől (pontos dátumot kell beirni) – és azt, hogy folyamatosan. A kitöltött papírral kell elmenni az OOSZI-hez, akik engedélyezik a dolgot, a lepecsételt nyomtatvánnyal vissza a gyerekorvoshoz, aki utólag kiállítja a táppénzes papírokat visszamenőleg, a jövőben pedig folyamatosan táppénzen tart.

Azoknak, akiknek 1500 gramm alatti babájuk született, lehetősége van a TGYÁS lejárta után gyermekápolási táppénzt igényelni (előtte is, csak szerintem úgy bonyolultabb).

Mivel az ilyen kis súlyú babák eleve tartósan betegnek számítanak, a tartós betegségről szóló igazolással felfegyverkezve kell elmenni a körzeti gyerekorvoshoz, aki táppénzre veszi az anyukát. 1 éves kor alatt a táppénz ideje korlátlan, 1 és 2 éves kor között pedig 84 nap vehető igénybe. Ez után a 84 nap után még mindig lehet igényelni a GYED-et.

Ezt az utat azoknak érdemes főleg végigjárni, akiknek a táppénze magasabb, mint amennyi na GYED lenne, így a 168 napos TGYÁS lejárta után is magasabb összeget kaphatnak.

megosztás:

Facebook
Pinterest
LinkedIn
további

Ajánlott írások

VI. KORE Családi Élménynap

Időpont: 2023. november 18. szombat, 10.00 – 19.00 óra | Helyszín: KÖLYÖKPARK Játszóház, Mammut 2. Bevásárlóközpont, III. emelet (1024 Bp., Lövőház u. 1-5.)

Szupervízió a „szakember szerviz”

Kiemelten fontosnak tartjuk, hogy rájuk is gondoljunk, hiszen nem mindennapi hivatás, amit ők végeznek.
Éppen ezért online, kiscsoportos szupervíziós lehetőséget szeretnênk nekik, nektek biztosítani.

KORASZÜLÖTT GYERMEKEK UTÓGONDOZÁSA

Koraszülött gyermekek esetében nem lehet elégszer hangsúlyozni a korai diagnosztizálás és a korai fejlesztés jelentőségét. Nem szabad abba a hibába esni, hogy a baba „rendben”