fbpx

Támogassa adója 1%-val a Koraszülöttekért Országos Egyesületet | Adószámunk: 18283114-1-06

Gyermekápolási táppénz

A gyermekápolási táppénzre jogosultság feltételei megegyeznek a táppénz általános jogosultsági feltételeivel vagyis, a gyermekápolási táppénzre ugyanazok a biztosítottak jogosultak, akik saját keresőképtelenségük esetén táppénzben részesülhetnek.

Gyermekápolási táppénzre jogosultak

A gyermekápolási táppénzre jogosultság feltételei megegyeznek a táppénz általános jogosultsági feltételeivel vagyis, a gyermekápolási táppénzre ugyanazok a biztosítottak jogosultak, akik saját keresőképtelenségük esetén táppénzben részesülhetnek.

A gyermekápolási táppénzre jogosultságnak három alapfeltétele van:

1. a fennálló vagy a megbetegedést közvetlenül megelőzően fennállott biztosítási jogviszony,
2. a keresőképtelen személy 3 %-os pénzbeli egészségbiztosítási járulék fizetésére kötelezett,
3. az orvos által megállapított és igazolt keresőképtelenség.

 

A gyermekápolási táppénz tekintetében keresőképtelennek minősül:

· az anya, aki kórházi ápolás alatt álló egy évesnél fiatalabb gyermekét szoptatja,
· a szülő, a nevelőszülő és a helyettes szülő, aki 12 évesnél fiatalabb beteg gyermekét ápolja.

A gyermekápolási táppénz tekintetében szülőnek minősül:

A gyermekápolási táppénzt a beteg gyermek ápolása címén a szülők bármelyike igénybe veheti, és jogosult lehet a mostohaanya, mostohaapa, nevelőanya, nevelőapa, ha a táppénz egyéb jogosultsági feltételeivel rendelkezik. Élettársi kapcsolatban élők esetén az élettárs nem jogosult gyermekápolási táppénzre.

Közös háztartásban élő gyermek után járó ellátások

Ha a szülők közös háztartásában élő gyermekük után az egyik szülő már gyermekgondozási díjban, vagy gyermekgondozási segélyben, vagy gyermeknevelési támogatásban részesül, akkor ugyanazon gyermek után a másik szülő gyermekápolási táppénzre már nem lehet jogosult. Ennek oka, hogy egy gyermekre csak egy jogcímen lehet egészségbiztosítási ellátást igénybe venni.

A másik szülő gyermekápolási táppénzre oly módon szerezhet jogosultságot, ha az ellátások nem ugyanazon gyermek után járnak.

Nyomtatványok ugyanazok, amik a táppénznél szükségesek, azaz:

· Orvosi igazolás a keresőképtelen állományba vételről
· Kórház által kiállított igazolás
· Orvosi igazolás
· Foglalkoztatói igazolás táppénz megállapításhoz
· Jövedelemigazolás az egészségbiztosítási ellátás megállapításához
· Igazolvány a biztosítási jogviszonyról és egészségbiztosítási ellátásokról
· Igénybejelentés a vállalkozó táppénz, terhességi gyermekágyi segély, baleseti táppénz igényléséhez

Letölthető nyomtatványok az OEP honlapján (ugyanitt található hozzájuk kitöltési útmutató is).
Figyelem: pótlapok is szükségesek!

Szükséges egy 4 oldalas nyomtatvány beutaló az OOSZI-hez táppénz utólagos igazolásához (Budapesten Országos Orvos Szakértői Intézet, Vajda P. u. 10/b). Ezt kell kitöltenie a házi gyerekorvosnak a gyerek nevére. Fontos, hogy a 3. oldalon, ahol azt kell megjelölni, hogy mikorra igényel táppénzt, azt kell írni, hogy szüléstől (pontos dátumot kell beirni) – és azt, hogy folyamatosan. A kitöltött papírral kell elmenni az OOSZI-hez, akik engedélyezik a dolgot, a lepecsételt nyomtatvánnyal vissza a gyerekorvoshoz, aki utólag kiállítja a táppénzes papírokat visszamenőleg, a jövőben pedig folyamatosan táppénzen tart.

Azoknak, akiknek 1500 gramm alatti babájuk született, lehetősége van a TGYÁS lejárta után gyermekápolási táppénzt igényelni (előtte is, csak szerintem úgy bonyolultabb).

Mivel az ilyen kis súlyú babák eleve tartósan betegnek számítanak, a tartós betegségről szóló igazolással felfegyverkezve kell elmenni a körzeti gyerekorvoshoz, aki táppénzre veszi az anyukát. 1 éves kor alatt a táppénz ideje korlátlan, 1 és 2 éves kor között pedig 84 nap vehető igénybe. Ez után a 84 nap után még mindig lehet igényelni a GYED-et.

Ezt az utat azoknak érdemes főleg végigjárni, akiknek a táppénze magasabb, mint amennyi na GYED lenne, így a 168 napos TGYÁS lejárta után is magasabb összeget kaphatnak.

megosztás:

Facebook
Pinterest
LinkedIn
további

Ajánlott írások

ARCKÉPCSARNOK

Meséljenek ők, akik nekünk ott az út elején a legtöbbet segítenek.