Támogassa adója 1%-val a Koraszülöttekért Országos Egyesületet | Adószámunk: 18283114-1-06

Az anyai test mint inkubátor

Egyesületünk segítségével született cikk a Kenguru módszerről.

Takács Eleonóra és férje három évig vártak kislányuk érkezésére. A várandósság teljesen problémamentes volt, legalábbis az első hat hónapban. A 26. hét környékén azonban hirtelen elkezdett szivárogni a magzatvíz, és mivel Eleonóráék és az orvosok versenyfutása az idővel sikertelennek bizonyult, Bogi alig több mint hat hónaposan meg is született. Testsúlya ekkor 760 gramm volt. „Amikor megtudtam, hogy meg kell indítani a szülést, mert Bogi veszélyben van, két érzés kavargott bennem: a kétségbeesés és az aggodalom – idézi fel Eleonóra. – Másra sem tudtam gondolni, mint arra, hogy minden igyekezetem ellenére anyaként kudarcot vallottam. Az én hibám, hogy a testem nem tudta tovább megtartani a kisbabámat. Épp ezért a szülés – az orvosok összes igyekezete ellenére – ijesztő volt és traumatikus. Utána Bogit természetesen azonnal inkubátorba tették.” A kórház pozitív hozzáállásának köszönhetően Eleonóra már a második napon kézbe vehette a csöppnyi kislányt, akit eleinte egy-egy órára tettek a mellkasára, de párhuzamosan a kislány fejlődésével nőtt az összebújva töltött idő is. „Bogit folyamatosan figyelték, függetlenül attól, hogy az inkubátorban feküdt-e vagy rajtam – folytatja Eleonóra a mesélést.

– Mivel a kórházban ismerték és támogatták a kengurumódszert, meg sem lepődtek azon, hogy az életfunkciói mérhetően jobbak voltak azokban az órákban, amikor fizikailag érintkezhetett velem. Közben bennem is hatalmas változások mentek végbe. A fáradtság és a feszültség ellenére összehasonlíthatatlanul könnyebb volt ott ülni vele a karomban, mint az inkubátor mellett. Hihetetlen megkönnyebbülés volt, hogy végre tehetek valamit érte, úgy éreztem, kaptam egy lehetőséget, hogy bebizonyítsam, jó anya vagyok. Mire hazamentünk a kórházból, az önvád helyét átvette a megnyugvás és a remény, hogy minden rendben lesz vele.”

A cikk ITT folytatódik.

megosztás:

Facebook
Pinterest
LinkedIn
további

Ajánlott írások

KORIP szülinapi családi piknik

KORIP szülinapi családi piknik 2021. 07. 25.

Nagyon szeretnénk végre veletek ünnepelni, beszélgetni, egyszerűen együtt lenni, ezért egy családi „batyus” pikniken ünnepelnénk meg a Koripok születésnapját a Pető András Pedagógiai Intézet ősfái között!

Segítsünk HOLNAP BUDAPESTEN!

A legtöbb ember számára nem ismert, hogy véradásukkal akár egy koraszülött számára is biztosíthatják a gyógyulás lehetőségét.

K O R E W i F i

…díjmentesen elérhető internet pedig segítségükre lehet abban, hogy informálódjanak, beszélgessenek és láthassák azokat, akik fontosan nekik…