fbpx

Támogassa adója 1%-val a Koraszülöttekért Országos Egyesületet | Adószámunk: 18283114-1-06

A ruhagyűjtés első évéről

A koraszülött ruha gyűjtés elmúlt éve mozgalmasan telt számunkra. Rengeteg segítőkész adományozóval és elhivatott dolgozóval ismerkedtünk meg, illetve mélyítettük eddigi kapcsolatainkat. A kezdeti döcögősebb indulást követően már mind az osztályok, mind az adományozók nagy része otthonosan használja a gyűjtés számára létrehozott online felületeket, kér segítséget, adja le igényeit, kommunikál velünk. Célunk, ez a gördülékeny, gyors kommunikáció, megvalósulni látszik.

Országszerte kapcsolatban vagyunk a koraszülött osztályokkal. Van ahol már a harmadik átadás is megtörtént és folyamatosan keresünk fel újabb helyeket, térünk vissza időről időre az átadások helyszínére. Hol személyesen, hol postai úton juttatjuk el a hozzánk beérkező adományokat. Számos személyes leadási lehetőség van ország szerte, melyről honlapunkon lehet tájékozódni, illetve a danna@koraszulott.com email címen. Központi postacímünkre folyamatosan várjuk az adományokat ( cím: email). Ezen kívül minden olyan alkalommal, mikor a KORE csapata megjelenik valamilyen rendezvényen, lehetőség van személyes találkozóra, leadásra is. Egyesületünk által szervezett novemberi rendezvényünkön (Koraszülöttek Világnapja) is sokan látogattak el hozzánk.

 

 

 

 

A tapasztalatok alapján leginkább mini méretű (44-50) rugdalózókra, bodykra, kis pamut sapkákra, lepedőkre (flanel, polár, pamut) van szükség. Ezen kívül puha (polár, wellsoft) takarókra. Ezek mellett folyamatosan igyekszünk küldeni az ún. inkubátor pólókat is az osztályoknak. Ez a speciális ruhadarab hivatott helyettesíteni a 42-44-es méretű, vagy még kisebb bodykat és egyúttal könnyebbséget jelent mind a dolgozóknak, mind a babáikkal már a "sima" koraszülött osztályon tartózkodó anyukáknak. Az inkubátor póló egyszerű használata révén a kicsiket könnyebben lehet öltöztetni, inkubátoron belül tisztázni, mosdatni. A szétnyitható forma az esetleg még csövekkel ellátott kicsiknél sem zavaró. Nyáron pedig kitűnő viselet a kicsiknek.

A hozzánk beérkező igények alapján mondhatjuk, hogy kötött-horgolt holmikra kevesebb helyen tartanak igényt, azok nehezebb tisztíthatósága, így rövidebb élettartama és az esetleges balesetveszélye miatt. Ezeket legnagyobb számban az ország koraszülött mentő szolgálatainak továbbítjuk, ahol viszont jól hasznosíthatóak.

A gyűjtés központi jellege sikeresnek bizonyult és több szempontból is hasznos. Hiszen nem minden osztály használja ugyan azokat a holmikat. Mind anyagban, mind méretben vannak – akár komoly- eltérések.Van, ahol inkubátoron belül nem öltöztetnek, van, ahol az osztály egyben újszülött intenzív ellátást is folytat, tehát nagyobb méretű (56-62) ruhákra is szükség lehet. Továbbra is igyekszünk a lehető legtöbb terhet levenni az osztályokon dolgozó szakemberek válláról. Az egyéni átadásokkal és az adományok válogatásával töltött értékes időt így a kicsiknek meghagyva, hiszen ők maximális figyelmet igényelnek. Továbbá így elkerülhető, hogy felesleges holmik kerüljenek a koraszülött osztályokra, ahol esetleg ezek későbbi tárolását, vagy elszállítását meg kell oldani. Alapanyagok tekintetében is eltérőek az osztályokról befutó igények. Legtöbb helyen takarókat polár, illetve wellsoft anyagból kérik, a lepedőket leginkább flanelből, mintás pamutból, de néhol ezt is vékonyabb polárból.

Inkubátorpólókat célszerű rugalmas pamut (póló) anyagból készíteni, ahogy a kis sapkákat is. Kötött holmik esetén a legfontosabb, hogy puha (pl baba akril, pamut) fonalból készüljön, lehetőleg szoros szemekkel, hogy a kicsi ujjacskák ne akadhassanak bele.

A hozzánk kerülő adományokat fényképes dokumentáció után nyomon követhetik a gyűjtés számára létrehozott facebook csoportunkban . Továbbá itt láthatóak az eddigi átadásokról készült, illetve használat közbeni képek. Az összesített igénylista, kötés- és szabásminták, leadási lehetőségek listája is.

Az adományok nagy része használt ruha, vagy újrahasznosított textília, de új dolgoknak is örülünk (és az osztályok is).

Várjuk nem csak ruhák, kész holmik, hanem alapanyagok, illetve varrni tudók felajánlásait is.

 

 

megosztás:

Facebook
Pinterest
LinkedIn
további

Ajánlott írások

ARCKÉPCSARNOK

Meséljenek ők, akik nekünk ott az út elején a legtöbbet segítenek.