fbpx

Támogassa adója 1%-val a Koraszülöttekért Országos Egyesületet | Adószámunk: 18283114-1-06

A házi gyermekorvosnál

Hogyan működik a házi gyermekorvosi látogatás egy koraszülött baba esetében?

4/2000. (II. 25.) EüM rendelet a háziorvosi, házi gyermekorvosi és fogorvosi tevékenységről:
”…. (7) Feladatait a háziorvos és a fogorvos a rendelőjében, indokolt esetben a beteg otthonában látja el.

Évtizedek óta praktizáló gyermekorvosként – egy délalföldi kisvárosban – kollegáimmal meglátogatunk minden újszülöttet és koraszülöttet otthonában a hazaadás utáni első napokban – egy régebbi rendeletnek megfelelően.

Már a várandós kismamával szeretek megismerkedni, mert így tudom a szülés várható időpontját, és segíteni tudok a felkészülésben néhány aprósággal, mint például egy lista, melyet én állítottam össze a születés körüli teendőkről:

milyen és mennyi babaruha szükséges, bababútorok, elengedhetetlen és kevésbé fontos luxus dolgok, apás szülés kellékei (mit tegyen a táskába a babának, mamának, stb.).

A leendő szülők megkapják előre a névjegykártyámat is, így telefonon tudnak értesíteni, ha a szülés hamarabb következik be.

Az első családlátogatásra a kórházból való távozástól számolva a 24.-48. óra után, általában a védőnővel közösen kerül sor:

§ röviden megfigyeljük az újszülött környezetét;

§ rákérdezünk a szülők és nagyszülők volt és jelenleg meglévő betegségeire;

§ minden alkalommal megvizsgálom az újszülöttet, az édesanyának, édesapának megmutatom, illetve megtapintatom velük a nagy és kis kutacsot, esetleges kulcscsonttörés gyógyulási területét, stb.;

§ ellátjuk tanáccsal a családot, illetve válaszolunk a védőnővel a feltett kérdésekre;

Beszélünk a legfontosabb dolgokról:

§ az anyatej fontosságáról;

§ szoptatásról, fejésről, anyatejgyűjtésről, tárolásról;

§ a szoptatás mikéntjéről, szopott mennyiségről.

 

Koraszülött baba esetén

Koraszülött baba táplálása

ha az anyatej kevés, megbeszéljük a női tej (=idegen anya teje, anyatej gyűjtőn keresztül, melyet a házi gyermekorvos ír ki havonta eü. rendeletre — kiírható max. mennyiség 750ml/nap.) ill. HA tápszer adását. Ha a koraszülött baba táplálása során szükséges a tápszer, úgy a HA tápszer esetén beszélünk a kornak, súlynak megfelelő mennyiségű tápszer elkészítéséről. Minden alkalommal frissen kell készíteni, a maradékot kiönteni. A tápszert is a gyermekorvos írja fel (adott esetben tehéntej-, szójafehérjementes tápszert támogatva).

Probléma szokott lenni koraszülött baba esetén, hogy a régi, hagyományos cumit (puha, hosszú) sokkal jobban szeretik, hisz általában ilyennel etették a kórházban, klinikán, melyekkel kevesebb munka és fáradtság árán jut a neki megfelelő adag „ételhez”. Azonban még az ilyen „könnyebb” cumik használata esetén is érdemes többször megállni az etetésben, megemelni őket, böfiztetni, és tovább etetni nagy-nagy türelemmel.

 

§ szükség esetén tea helyett forralt víz, melyet mindennap frissen kell elkészíteni. Kaphat a baba, ha szomjas, ha csuklik, ha ….

§ igény szerinti szoptatásról: természetesen ez csak a normál súllyal született csecsemő esetében lehetséges, koraszülött babáknál az első hónapokban az etetési ritmust be kell tartani.

§ kismama életmódjáról, étrendjéről: bő folyadékfogyasztás, fehérjedús étrend (fehér húsok, napi 5-6 dl tej), pihenés (fekve, fotelban ülve, felemelt lábakkal). Amit nem javasolt/tilos fogyasztani: olajos magvak, puffasztó ételek.

Koraszülött baba ápolása

§ a koraszülött baba bőrápolásáról, nemi rész tisztántartásáról: fürdés előtt és után szükséges az olajozás. Izzadékonyság esetén javasolt a fürdés utáni vékony hintőporozás. Megbeszéljük a hajlatok ellátását: fül mögött, a nyakon, hónaljban, stb. Az újszülött, koraszülött bőrét csak felitatjuk, soha sem töröljük. A lábujjak között is!

§ köldökellátásról: általában a koraszülött már rendben lévő köldökkel került hazaadásra.

§ kutacsról: kis és nagykutacs.

§ baba-vitaminok és gyógyszerek

Vigantol= D3 Vitamin: normál újszülöttnél 3 hetes kortól 1csepp/nap, koraszülött esetén a születés utáni 5. naptól 1x2csepp, olajos közegben (= anyatej, tápszer, női tej).

Konakion=K Vitamin: a protokoll szerint csak akkor, ha anyatejet, vagy női tejet kap a baba.

vas terápia + folsav (testsúlykilogrammra kiszámolva)

klinika/kórház által javasolt gyógyszerek/aerosol-ok megbeszélése

§ levegőztetés: fokozatos hozzászoktatás – ablaknyitás, majd rövid időre, ezt követően pedig egyre hosszabb időre történő kinti levegőzés.

§ öltöztetés: rétegesen és pamut holmikban.

§ optimális szobahőmérséklet: nappal:21-22°C, fürdés:°24C, éjjel:20-21°C. Természetesen koraszülött esetén magasabb hőmérséklet szükséges, melyet fokozatosan csökkentünk az optimálisra.

§ párásítás: szellőztetéssel és a kimosott babaruhák kiteregetésével oldható meg.

§ napozás: az évszaknak megfelelően: késő tavasz és késő nyár között a déli órák kerülése, a többi évszakban éppen az előbb tiltott időszakban. Napvédő kenőcsök! Sapka, kendő használat!

§ kiságy elhelyezése: ha megoldható a kiságy párhuzamosan legyen az ablakkal és a babát hetente úgy forgassuk, hogy egyik héten a jobb, másik héten a bal kezünknek megfelelően legyen a feje. Beszélünk a fektetési módokról. Koraszülött baba esetén segítő a légzésfigyelő alkalmazása, melyen hason is aludhat a baba.

§ körömvágás: kézen íves, lábon egyenes,

§ szájpenész (soor oris): a felírt ecsetelővel a pofanyálkahártya lecsutakolása az etetés után,

§ csuklás: mellre helyezés rövid időre (előtte megnézni, hogy pisis-e a baba), illetve pár korty forralt, lehűtött víz itatása,

§ hasi panaszok (görcsök): beszélünk a böfiztetési módokról, görcsoldókat, szélcsövet ajánlunk,

§ fertőzési veszélyek: csak egészséges hozzátartozó látogassa meg a babát, kezét/arcát ne puszilja meg. Ha a szülők picit is betegek, egyszer használatos szájkendőt használjanak, amiben az orruk is benne van.

§ gyermekágyi gondokról illetve a koraszülött baba édesanyjának megnyugtatásáról, aggodalmainak eloszlatásáról,

§ védőoltásokról: a bal felkarba minden csecsemő megkapta a tüdőgümőkór elleni védőoltást. 4-6 hónapos korban ellenőrző leolvasás (koraszülött baba esetén ez a BCG oltástól számított 4.-6. hónapban történik).

§ kötelező és ajánlott védőoltásokról.

Praxisomban minden újszülöttnek minden lehetséges védőoltást javaslunk, mert ha ezeket a védőoltásokat időben megkapják a babák, elejét lehet venni nagyon sok megbetegedésnek.

A koraszülött baba a rövidebb méhen belüli tartózkodás miatt kevesebb immunanyagot kap édesanyjuktól a születés előtt. Az anyatejképződés később indul be a koraszülést övező idegesség miatt, és általában hamarabb el is apad. A csecsemők, a koraszülöttek még nem rendelkeznek saját immunanyaggal, ezért bármilyen fertőzés nagy megpróbáltatást jelent a picik számára.

Éppen ezért koraszülött babáknál a lehető leghamarabb meg kell kezdeni a védőoltások beadását:

kötelező védőoltásokon kívül

az ajánlott ingyenes, valamint

a pénzbe kerülő ajánlott védőoltásokat.

Koraszülött baba fejlesztése

Ahol van rá lehetőség – szerencsére ilyen a mi városunk is – koraszülött baba  esetében indítani kell a korai fejlesztést: előírt, kornak megfelelő otthoni fejlesztéssel, melyet a fejlesztőpedagógus ellenőriz és a szülők hajtanak végre következetesen (csak ennek reményében van lehetősége a csöppségnek, hogy „behozza a lemaradást”).

Megbeszéljük a különböző szakrendelésekre küldést: szemészet, kardiológia, gyermek-neurológia, koraszülött utógondózó, labor, stb.

Városunkban korán megmutatjuk a koraszülött csecsemőket gyermek-neurológusnak/koraszülött utógondozó orvosnak is — ha mozgásfejlődésben elmaradást, tónuseloszlási zavart talál, akkor lehetőség van DSGM tornára is OEP finanszírozással.

 

megosztás:

Facebook
Pinterest
LinkedIn
további

Ajánlott írások

ARCKÉPCSARNOK

Meséljenek ők, akik nekünk ott az út elején a legtöbbet segítenek.