Támogassa adója 1%-val a Koraszülöttekért Országos Egyesületet | Adószámunk: 18283114-1-06

A házi gyermekorvosnál

Hogyan működik a házi gyermekorvosi látogatás egy koraszülött baba esetében?

4/2000. (II. 25.) EüM rendelet a háziorvosi, házi gyermekorvosi és fogorvosi tevékenységről:
”…. (7) Feladatait a háziorvos és a fogorvos a rendelőjében, indokolt esetben a beteg otthonában látja el.

Évtizedek óta praktizáló gyermekorvosként – egy délalföldi kisvárosban – kollegáimmal meglátogatunk minden újszülöttet és koraszülöttet otthonában a hazaadás utáni első napokban – egy régebbi rendeletnek megfelelően.

Már a várandós kismamával szeretek megismerkedni, mert így tudom a szülés várható időpontját, és segíteni tudok a felkészülésben néhány aprósággal, mint például egy lista, melyet én állítottam össze a születés körüli teendőkről:

milyen és mennyi babaruha szükséges, bababútorok, elengedhetetlen és kevésbé fontos luxus dolgok, apás szülés kellékei (mit tegyen a táskába a babának, mamának, stb.).

A leendő szülők megkapják előre a névjegykártyámat is, így telefonon tudnak értesíteni, ha a szülés hamarabb következik be.

Az első családlátogatásra a kórházból való távozástól számolva a 24.-48. óra után, általában a védőnővel közösen kerül sor:

§ röviden megfigyeljük az újszülött környezetét;

§ rákérdezünk a szülők és nagyszülők volt és jelenleg meglévő betegségeire;

§ minden alkalommal megvizsgálom az újszülöttet, az édesanyának, édesapának megmutatom, illetve megtapintatom velük a nagy és kis kutacsot, esetleges kulcscsonttörés gyógyulási területét, stb.;

§ ellátjuk tanáccsal a családot, illetve válaszolunk a védőnővel a feltett kérdésekre;

Beszélünk a legfontosabb dolgokról:

§ az anyatej fontosságáról;

§ szoptatásról, fejésről, anyatejgyűjtésről, tárolásról;

§ a szoptatás mikéntjéről, szopott mennyiségről.

 

Koraszülött baba esetén

Koraszülött baba táplálása

ha az anyatej kevés, megbeszéljük a női tej (=idegen anya teje, anyatej gyűjtőn keresztül, melyet a házi gyermekorvos ír ki havonta eü. rendeletre — kiírható max. mennyiség 750ml/nap.) ill. HA tápszer adását. Ha a koraszülött baba táplálása során szükséges a tápszer, úgy a HA tápszer esetén beszélünk a kornak, súlynak megfelelő mennyiségű tápszer elkészítéséről. Minden alkalommal frissen kell készíteni, a maradékot kiönteni. A tápszert is a gyermekorvos írja fel (adott esetben tehéntej-, szójafehérjementes tápszert támogatva).

Probléma szokott lenni koraszülött baba esetén, hogy a régi, hagyományos cumit (puha, hosszú) sokkal jobban szeretik, hisz általában ilyennel etették a kórházban, klinikán, melyekkel kevesebb munka és fáradtság árán jut a neki megfelelő adag „ételhez”. Azonban még az ilyen „könnyebb” cumik használata esetén is érdemes többször megállni az etetésben, megemelni őket, böfiztetni, és tovább etetni nagy-nagy türelemmel.

 

§ szükség esetén tea helyett forralt víz, melyet mindennap frissen kell elkészíteni. Kaphat a baba, ha szomjas, ha csuklik, ha ….

§ igény szerinti szoptatásról: természetesen ez csak a normál súllyal született csecsemő esetében lehetséges, koraszülött babáknál az első hónapokban az etetési ritmust be kell tartani.

§ kismama életmódjáról, étrendjéről: bő folyadékfogyasztás, fehérjedús étrend (fehér húsok, napi 5-6 dl tej), pihenés (fekve, fotelban ülve, felemelt lábakkal). Amit nem javasolt/tilos fogyasztani: olajos magvak, puffasztó ételek.

Koraszülött baba ápolása

§ a koraszülött baba bőrápolásáról, nemi rész tisztántartásáról: fürdés előtt és után szükséges az olajozás. Izzadékonyság esetén javasolt a fürdés utáni vékony hintőporozás. Megbeszéljük a hajlatok ellátását: fül mögött, a nyakon, hónaljban, stb. Az újszülött, koraszülött bőrét csak felitatjuk, soha sem töröljük. A lábujjak között is!

§ köldökellátásról: általában a koraszülött már rendben lévő köldökkel került hazaadásra.

§ kutacsról: kis és nagykutacs.

§ baba-vitaminok és gyógyszerek

Vigantol= D3 Vitamin: normál újszülöttnél 3 hetes kortól 1csepp/nap, koraszülött esetén a születés utáni 5. naptól 1x2csepp, olajos közegben (= anyatej, tápszer, női tej).

Konakion=K Vitamin: a protokoll szerint csak akkor, ha anyatejet, vagy női tejet kap a baba.

vas terápia + folsav (testsúlykilogrammra kiszámolva)

klinika/kórház által javasolt gyógyszerek/aerosol-ok megbeszélése

§ levegőztetés: fokozatos hozzászoktatás – ablaknyitás, majd rövid időre, ezt követően pedig egyre hosszabb időre történő kinti levegőzés.

§ öltöztetés: rétegesen és pamut holmikban.

§ optimális szobahőmérséklet: nappal:21-22°C, fürdés:°24C, éjjel:20-21°C. Természetesen koraszülött esetén magasabb hőmérséklet szükséges, melyet fokozatosan csökkentünk az optimálisra.

§ párásítás: szellőztetéssel és a kimosott babaruhák kiteregetésével oldható meg.

§ napozás: az évszaknak megfelelően: késő tavasz és késő nyár között a déli órák kerülése, a többi évszakban éppen az előbb tiltott időszakban. Napvédő kenőcsök! Sapka, kendő használat!

§ kiságy elhelyezése: ha megoldható a kiságy párhuzamosan legyen az ablakkal és a babát hetente úgy forgassuk, hogy egyik héten a jobb, másik héten a bal kezünknek megfelelően legyen a feje. Beszélünk a fektetési módokról. Koraszülött baba esetén segítő a légzésfigyelő alkalmazása, melyen hason is aludhat a baba.

§ körömvágás: kézen íves, lábon egyenes,

§ szájpenész (soor oris): a felírt ecsetelővel a pofanyálkahártya lecsutakolása az etetés után,

§ csuklás: mellre helyezés rövid időre (előtte megnézni, hogy pisis-e a baba), illetve pár korty forralt, lehűtött víz itatása,

§ hasi panaszok (görcsök): beszélünk a böfiztetési módokról, görcsoldókat, szélcsövet ajánlunk,

§ fertőzési veszélyek: csak egészséges hozzátartozó látogassa meg a babát, kezét/arcát ne puszilja meg. Ha a szülők picit is betegek, egyszer használatos szájkendőt használjanak, amiben az orruk is benne van.

§ gyermekágyi gondokról illetve a koraszülött baba édesanyjának megnyugtatásáról, aggodalmainak eloszlatásáról,

§ védőoltásokról: a bal felkarba minden csecsemő megkapta a tüdőgümőkór elleni védőoltást. 4-6 hónapos korban ellenőrző leolvasás (koraszülött baba esetén ez a BCG oltástól számított 4.-6. hónapban történik).

§ kötelező és ajánlott védőoltásokról.

Praxisomban minden újszülöttnek minden lehetséges védőoltást javaslunk, mert ha ezeket a védőoltásokat időben megkapják a babák, elejét lehet venni nagyon sok megbetegedésnek.

A koraszülött baba a rövidebb méhen belüli tartózkodás miatt kevesebb immunanyagot kap édesanyjuktól a születés előtt. Az anyatejképződés később indul be a koraszülést övező idegesség miatt, és általában hamarabb el is apad. A csecsemők, a koraszülöttek még nem rendelkeznek saját immunanyaggal, ezért bármilyen fertőzés nagy megpróbáltatást jelent a picik számára.

Éppen ezért koraszülött babáknál a lehető leghamarabb meg kell kezdeni a védőoltások beadását:

kötelező védőoltásokon kívül

az ajánlott ingyenes, valamint

a pénzbe kerülő ajánlott védőoltásokat.

Koraszülött baba fejlesztése

Ahol van rá lehetőség – szerencsére ilyen a mi városunk is – koraszülött baba  esetében indítani kell a korai fejlesztést: előírt, kornak megfelelő otthoni fejlesztéssel, melyet a fejlesztőpedagógus ellenőriz és a szülők hajtanak végre következetesen (csak ennek reményében van lehetősége a csöppségnek, hogy „behozza a lemaradást”).

Megbeszéljük a különböző szakrendelésekre küldést: szemészet, kardiológia, gyermek-neurológia, koraszülött utógondózó, labor, stb.

Városunkban korán megmutatjuk a koraszülött csecsemőket gyermek-neurológusnak/koraszülött utógondozó orvosnak is — ha mozgásfejlődésben elmaradást, tónuseloszlási zavart talál, akkor lehetőség van DSGM tornára is OEP finanszírozással.

 

megosztás:

Facebook
Pinterest
LinkedIn
további

Ajánlott írások

Edina és Szabolcs

A koraszülés nem múlik egy nyomtalanul, nem feledteti mindig az egészségesen fejlődő gyermek. Léteznek koraszülött halmozottan sérült gyermekek. Mi folyamatosan szembesültünk vele, milyen egy egészségesen fejlődő gyermek és ezzel párhuzamosan egy sérült gyermek fejlődése.

Anita

Hiszem, hogy a hozzám hasonló helyzetben lévő anyukák kapják fentről az erőt. A rengeteg műtétet és terápiát, mindent, amit végigcsináltunk, amennyi kilométert megtettünk nem lehet és nem lehetett volna másképp megcsinálni. Sokan kérdezik: honnan ez a sok erő? Nem tudom a választ, de érzem, hogy kapom az energiát.