fbpx

Támogassa adója 1%-val a Koraszülöttekért Országos Egyesületet | Adószámunk: 18283114-1-06

2 hónapos marketingkampány megtervezése 4,5 óra alatt? Így sikerült

A kampány célja: felhívni a figyelmet a koraszülésben érintett családokra, problémáikra, és az őket ápolókra.

Amikor saccolni kellett volna, hogy 4,5 óra meddig lehet eljutni egy marketingkampány tervezésében, ha azt 3-4 szabadúszó csinálja, akkor biztosan veszítettem volna. Szeptember 30-án szerveztük a Minner szabadszú hackathont (ötletversenyt), amelyre végül 14 szabadúszó (főként marketinges, grafikus) jött el. A feladat nemes is volt egyszerre, mert a Koraszülöttekért Országos Egyesületének terveztük meg a Korszülöttek világnapjára szóló kampányát. Fontos! A cikkből, esettanulmányból tudsz elvinni több mindent is, bátran olvasd tovább a tartalmat! Sőt, ebből komolyan mondom üzleti ötlet is születhet, mi voltunk szó szerint a marketing szupercsapat (The A-Team, tudod anno az a sorozat). Fel is merült bennem, hogy:

Hééé! Ezért pénzt lehetne kérni?

A szabadúszóktól nem várhatjuk el, hogy ingyen munkát végezzenek, tehát olyan kampányt kellett választani, amiből nem érzi senki sem azt, hogy kivettünk a pénzt a zsebéből, hogy az idejét raboljuk. Ezért úgy döntöttünk, mi lehetne annál jobb, hogy úgy fejlődik mindenki, hogy közben egy társadalmi projektet oldunk meg. Nemcsak a Minnernek társadalmi-felelősségvállalás, hanem a szabadúszóknak is. És igen, mindenki beletett apait anyait, sőt többet is, mint amire számítottunk.

Kampány tervezés és az ötletverseny

Cél 1.: Koraszülöttekért Országos Egyesületének készítsünk egy 80%-ban már kész kampány koncepciót.

Cél 2.: Szabadúszók tanuljanak kampánykészítést úgy, hogy kicsit irányítjuk őket, és csapatban fejlődni is tudnak.

Extra: A Minner az egyik projektet kiválasztás után meg is valósítja, vagy az ötletek mixét és 80 000 forintnyi büdzsével is hozzájárul a kampányhoz. Egyébként már a hackathon annyira jól sikerült, hogy azzal a cég legalább 300 000 forintot spórolt, ennyit legalább el kellett volna költenie szakemberekre, szabadúszókra, hogy ilyen minőségi kampányokat kapjon.

Lényegében azt csináltuk meg, amit egy 3-4 fős csapat tenne akkor, ha éppen 2-3 hónapos marketing kampányt tervezne egy termékre, ajánlatra, témára. És itt nem összeszokott csapatokról volt szó főleg, hanem olyan emberek dolgoztak együtt a projekten, akik nem ismerték egymást, eltérő tudással rendelkeztek. Mindenki ugyanazt a feladatot kapta, és volt kis verseny is az egészben. Mérföldekkel tovább jutottak a 4 csapat akampány összerakásában, tervezésében, mint amire először számítottunk.

A kampánykészítés lépései az ötletversenyen

Alap koncepció, cél:

Először is készítettünk egy rövid briefet. Mintha egy szabadúszó csapatnak akarnánk bemutatni a projektet, kampányt.

A kampány célja:

  • felhívni a figyelmet a koraszülésben érintett családokra, problémáikra, és az őket ápolókra.
  • ösztönözni az embereket a lila szín használatára november 17-én, mivel a koraszülöttek világnapjának színe a lila. Például lila kivilágítás, lila dekor a kirakatban, lila ruházat, lilára cserélt logó… (Korábbi Színezzük lilára az országot! projekt képei) Idén a 10. évforduló alkalmával lehetne például 10x lilább, vagy 10xtöbb lila minden.
  • tudatosítani az emberekben, hogy a koraszülöttek világnapja a KORE szervezethez kapcsolódik, tehát az ő munkásságukat is kellene a kampánnyal népszerűsíteni, minél több emberhez eljuttatni.

Össze kapcsolódó információ összegyűjtése:

A kampányhoz, céghez, témához kapcsolódó linkgyűjteményt kaptak a szabadúszók. Ez felgyorsította picit a munkát. Ebből is jól látszik, érdemes előre összegyűjteni információkat, kiemelni fontos szempontokat. Például tudtad, hogy sok híres ember is koraszülött volt? Például Albert Einstein – Ha összegyűjtjük ezeket, sokszor már ott jöhet egy zseniális ötlet. Információk nélkül nem fogsz tudni gondolkodni. Kell valami, ami indukálja az ötletelés fázist, és ez pont ez!

Tipp: Kampánykészítés, ötletelés előtt érdemes összegyűjteni a fontosabb információkat, szavakat, problémaköröket, igényeket, szóhasználatot, híreket, információkat, trendeket, célcsoporthoz kapcsolódó információkat, szokásokat, gyakran ismételt kérdéseket… – ezt mind egy helyre

A marketing kampány eszközei:

Nos itt lehetett volna az, hogy meghatározzuk, hogy csak például Facebook kampány, vagy csak Tiktok, vagy csak…  A kampány formátumában szabad kezet kaptak a csapatok. Itt annyit kiemeltünk, hogy: használják ki a legerősebb csapattagok szakterületét! Csinálhattak landing oldalt, e-mail kampányt, social media kampányt… és a többi. Az, hogy szabad kezet adtunk, láthatóan sokat segítet benne, hogy igazán

A téma, kampány megismerése

45 perc

A csapatok 45 perc alatt feldolgozták az információkat, jegyzeteket, cikkeket. Együtt közösen megoldották, hogy leülepedjenek az információk, összegyűjtötték mire kell koncentrálni.

Célcsoport

30 perc

A csapatok egyből arra jutottak, hogy először a célcsoportot határozzák meg. Amikor körbe mentem, mindenkinél ezen volt a vita, ötletelés. A célcsoport (buyer persona) leírásán, szokásain, életkorán, családi állapotán ment az ötletelés. Mi szabadkezet adtunk, pont amiatt, mert mindig jöhet új célcsoport ötlet, amire esetleg a szervezők nem gondoltak, vagy olyan akin keresztül robban a kampány, és pont ő viszi át a nagyobb célcsoportra.

Alap ötlet, kampány ötlet. Mi a fő vezérfonal?

30 perc, majd 15 perc döntés

A csapattagok esetében látható volt, hogy mindenki elkezdett külön-külön ötletelni, főleg kidomborítva egyik, másik tag erősségét. Itt főleg azon ötleteltek, hogy online, vagy offline kampány, milyen social média, mi legyen a fő koncepció, ami végigmegy a kampányon. Mi az a fő vezérfonal, ami egyszerű, többször szerepelni tud a hirdetésekben, szövegekben, megjelenésekben, vizuálisan is akár?

Tudod! Kampányról beszéltünk, ahol a koncepción belül vannak ismétlődő elemek, pont azért, hogy megjegyezzék az emberek.

Például az egyik csapatnál ezeket határozták meg, amit lényegében áthatja az egész kampányt, vagy másként fogalmazva mi is a kampány-propagandánk (politikán kívül is használjuk ezt a szót, marketingre).

Ebédszünet – pihenni is kell az agynak – 30 perc

A csapatokat vízzel, kávéval elláttuk, illetve mi álltuk az ebédet is, ami pizza volt. Kifejezetten a Minnernél figyelünk az ételallergiásokra is, amikor catering is van (gluténérzékenyek – külön rendeltünk, “odafigyelős” helyről), vagy éppen a vegán étkezésesekre. Végre elmondhattam valahol, nemcsak eseményeken találkozhatnak vele a résztvevők.

A kampány tartalmi elemei, helye, tartalmi és megjelenési mennyiségek –

1,5 óra

Következett a közepe! Megtervezni mi hová kerül, milyen megjelenésekkel dolgozhatunk…

Volt idő a vizuális, tartalmi megjelenítés megtervezésére, alap sablonok létrehozására. Nagyon érdekes volt látni, hogy 4,5 órába belefért az is, hogy mélyebben megtervezzék a csapatok akár a szövegeket, akár a vizuális megjelenést, utóbbi legyen akár videó akár kép. Volt olyan csapat, aki kvíz mintát is készített, és jelezte hasonlóan készítenének még 3 kvízt.

A FrameLab Agency kreatív ügynökség tagjai is benne voltak az egyik csapatban. És bizony itt érezted igazán, hogy igenis számít a szakértelem. Olyan vizuális élményt kaptunk, hogy mikor körbenéztem leesett az állam. Fogunk még velük dolgozni!

Koncepció letisztázása, terv elkészítése, időtávok meghatározása, feladatok összeírása:

1 óra

Az utolsó szakaszban a csapatok 1 óra alatt a maradék kérdéseket, a koncepciót és magát a tervet is letisztázták, sőt ezt prezentációba is rakták. Utóbbi mondhatni a kész kampányterv. Ebből már lehet feladatokat adni, pontosítani az egyes folyamatokat újabb meetingeken.

Ebből megélhetnénk! Ez jó! Ezért pénzt lehetne kérni?

Jött a felismerésem, amikor a pizzázás után körbe mentem a csapatoknál és szembesültem vele, hogy már milyen előrehaladott stádiumban állnak a projektek. Alig 3,5 óra telt el, de már annyi dolgot összeállítottak, amit valójában több százezer forintért is eladhatnánk, és bizony óriási értéket teremtettünk. De mivolt a kulcs? Egyik csapatban például volt 2 grafikus, 1 marketinges, 1 közösségi média menedzser. Olyat készítettek, ami komolyan mondom 500 000 forintot is megért! De hogyan? A tudásuk? A tapasztalatuk? Vagy az időnyomás, a csapatmunka, az hogy valóban egy helyen, egy időben dolgoztak a projekten? Mondjuk a jó brief-et nem mondanám, azért körbe kellett mennünk, időnként ellátni őket plusz információval a szervezettel kapcsolatban, és az egyesület vezetője is segített nekünk ebben.

A nyertes csapat?

Nos, bár ott hirdettünk nyertest, de ezt még későbbiekben megváltoztatjuk, mindenki díjazott lesz, maximum egyet kiemelünk (mondjuk akkor ugyanott vagyunk…). Minden csapat tudott valami extrát, sokkal többet beletettek, mint amit elsőre vártunk.

Fekete Nóra és csapatát hoztuk ki végül pontozásban nyertesnek (volt egy bírálati doksink). Ők Tiktok kampányt terveztek, ami büdzsében is figyelt az Egyesületre, koncepcióban is jó volt, és gyorsan teljesíthető. Itt tudni kell, hogy Nóra social media feketeöves, és Tikton kampányokban szintén otthon van. Egy korábbi podcast-ben szerepel is nálunk, bár ez a díjazást nem befolyásolta (3-an voltunk zsíritagok).

Volt egy gerillakampány is, amit persze én felpontoztam ,de a többiek annyi pontot azért nem adtak, pedig ahh, én arra külön adok pénzt, hogy csináljuk meg. 1 napon belül felteszek egy képet, nagyon jó ötletük volt! Cselesek voltak, tudták az ilyet. biztos szeretem, bejött, de szerencsére vannak mellettem, akik visszarántanak a földre és reálisan látjuk a kampányt. A gerillamarketingen kívül másról is szólt a kampányuk.

Az említett grafikus csapat (+ rajtuk kívül még volt csapattag) offline kampányt is tervezett, az biztos nehezebben lehetett volna kivitelezni, hiszen nagyobb büdzsé kell hozzá, de az online megjelenésekkel így is ütős kampányt raktak össze.

És akkor volt még egy negyedik csapatunk, ahol szintén meglepetésre óriási koncepció született, főleg tartalommarketingre helyezve a hangsúlyt, kvízek, rövid interjúk.

Mind a 4 csapat olyan koncepcióval állt elő, ami után azt mondom bármilyen hazai KKV örülne egy ilyen kampánytervnek.

Konklúzió

Marketing kampány a cégeknek: Nincs mese! Össze kell ültetni egy grafikust, egy marketingest, egy közösségi média menedzsert, sőt PPC-st, szövegíró sem árt, és egy nap alatt kidolgozni egy kampányt. 80%-ban olyan szintre el lehet jutni, hogy a csillagokat is már lehozzátok! Le kell ülni! Kell szabadúszó? Keress minket a hello@minner.hu -n, küldök én komplett csapatokat, vagy magad válogatod össze!

Jó, ha az ügyfél nem szól bele. A Koraszülöttekért Országos Egyesületétől csak a rövid briefet kaptuk, és 1,5 órára eljött a vezetőjük, hogy a csapatok kérdéseire válaszoljon. Az, hogy nem szólt bele senki a kampánytervezésbe hozhatta el azt, hogy olyan kampánytervek sikerültek, amire azt kell mondjam, bármikor kiajánlom ügyfeleknek az összeállt csapatokat. Földvári Zsuzsi az Egyesület vezetője segített nekünk a letisztázni a kérdéses pontokat, de közben szabadkezet kaptunk. Köszönjük is neki!

Hackathon szervezőként: Persze nem lenne jó, ha hirtelen, a konkurencia is elkezdene ilyet szervezni, de számomra első a hazai vállalkozók, majd legyűrjük őket a piacon. Szóval, ha ilyenbe vágnád a fejszédet, akkor (volt néhány dolog, amit megfigyeltünk): Ne kerüljenek ismerősök egy csapatba. Bátran jöhet laikus (halandó, nem szabadúszó) ember is egy-egy csoportba, eszméletlen földre szállítja a szakmában elmélyülő szabadúszókat. Jelölj ki azonnal 4 csapatvezetőt, erre akár legyen valami feladat, és extra bónusz.

forrás: minner.hu – Szerző: Mándó Milán – Dátum: 2022-10-10

Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartsam a lelkesedésed! 7 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások működését fejlesztem, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!

megosztás:

Facebook
Pinterest
LinkedIn
további

Ajánlott írások

ARCKÉPCSARNOK

Meséljenek ők, akik nekünk ott az út elején a legtöbbet segítenek.