fbpx

Támogassa adója 1%-val a Koraszülöttekért Országos Egyesületet | Adószámunk: 18283114-1-06

Sára

Az agyvérzésnek és a következményeképpen kialakult agykárosodásnak köszönhetően Sára halmozottan sérült

Második gyermekem, Sára egy komplikációkkal teli terhesség 24. hetének végén (24+6) született 2008. június 3-án, 640 gramm súllyal, 3/6-os Apgarral, a budapesti Szent János kórházban. Mint utólag kiderült egy nagyon ritka császárszövődmény okozott minden bajt (placenta percreta), ettől véreztem folyamatosan, és ennek következménye volt a fertőzés is, ami végül beindította a szülést.

Második gyermekem, Sára

Sára azonnal a koraszülött intenzív osztályra került (PIC), és állapota stabil volt, egészen a harmadik napig, amikor súlyos agyvérzést kapott. Innentől kezdve egymást érték a fertőzések, a bélproblémák, az idegrendszeri görcsök, tulajdonképpen két hónapig bizonytalan volt a túlélése.

Aztán összeszedte magát, 86 napi gépi lélegeztetés után fokozatosan el lehetett hagyni az oxigéntámogatást, megtanult cumiból enni (bár sosem szerette meg), és mindannyiunk örömére szopizni is kezdett. Az utolsó hónapban átesett két lézeres szemműtéten, aztán 106 napos kórházi kezelés után végre hazahozhattuk. Ekkor a súlya még mindig nem érte el a két kilót (1930 gr).

Ekkor a súlya még mindig nem érte el a két kilót

A megpróbáltatásoknak még nem volt vége, pár héten belül kiderült, hogy az agyvérzés mégis elzáródást okozott (hydrocephalus), emiatt tágak Sára agykamrái, túlnyomás van az agyban, ami veszélyeztetheti a még épen maradt agyállományt is. Így fél éves korában Sára shuntöt kapott.

Fejlesztését gyakorlatilag már a kórházban megkezdtük, a PIC-en dévény terapeuta foglalkozott vele, ezt folytattuk és folytatjuk azóta is. Próbálkoztunk a Tunyogi módszerrel, jártunk a Pető Intézetbe, jelenleg a Csalogány óvodában kap heti háromszor mozgásfejlesztést, a Vakodában pedig látásfejlesztést.

Sajnos a shunt rengeteg problémát okozott, a tavalyi évben összesen öt shuntrevízióra volt szükség, ezek, és két másik műtét miatt gyakorlatilag fél évet teljesen ki kellett hagynunk a fejlesztésből.

Az agyvérzésnek és a következményeképpen kialakult agykárosodásnak köszönhetően Sára halmozottan sérült, fejlődése minden téren messze elmarad a korától, táplálása nehézkes, emiatt gyomorszondája van.

Emellett, vagy ennek ellenére nyitott és érdeklődő, jó kedélyű kislány, aki mosolyával sokaknak nagy boldogságot jelent.

mosolyával sokaknak nagy boldogságot jelent

Reménykedünk benne, és mindent megteszünk azért, hogy a lehető legboldogabb életet élhesse a támogató család segítségével.

megosztás:

Facebook
Pinterest
LinkedIn
további

Ajánlott írások

ARCKÉPCSARNOK

Meséljenek ők, akik nekünk ott az út elején a legtöbbet segítenek.