fbpx

Támogassa adója 1%-val a Koraszülöttekért Országos Egyesületet | Adószámunk: 18283114-1-06

A leggyakoribb kérdések, koraszülött kisbaba táplálásával kapcsolatban

Mindezek mellett nagyon fontos a szakszerű, személyes segítség, a támogatás. Hiszen az édesanyák tele vannak kérdésekkel, kételyekkel.
  • Az első és legfontosabb kérdés, mivel a legtöbb esetben a kisbabát még nem szoptathatják az édesanyák, hogy mi legyen a lefejt tejjel? Egyáltalán érdemes-e fejni, ha a koraszülött babát speciális tápszerrel táplálják és még azt sem tudni, mikor kaphat anyatejet majd?

Igen, feltétlenül!

A koraszülött baba édesanyjának a teje más, mint az időre szülőké. Magasabb a fehérjetartalma, több immunanyag van benne, a sejtes elemek mennyisége éppen kétszerese az érett tejben mérhetőnek. A zsírtartalom enyhén emelkedett, a laktóz tartalom kicsit alacsonyabb, az emésztést könnyítő enzimek mennyisége és a nátrium tartalom lényegesen magasabb. Az anyatej saját tápanyagainak megemésztését segítő anyagokat, enzimeket is tartalmaz, valamint a szövetek növekedését, érését elősegítő növekedési hormonokat. Mindez jelentősen hozzájárul az idő előtt született csecsemő speciális igényeinek kielégítéséhez. A koraszülött, vagy más néven preterm tej, jellemzői szülés után körülbelül egy hónapig állnak fenn, utána az összetétel fokozatosan alakul át érett tejjé.

  • Hogyan kezdjük a fejést? Géppel vagy kézzel?

Mindenekelőtt azt fontos megérteni, hogy akkor lehet hatékonyan fejni, ha azt a hatást, amit egyébként a kisbaba ér el, mi magunk is tudjuk imitálni.

Ez pedig a tejleadó reflex beindítása érdekében szükséges.

Egyfelől pszichés, másfelől pedig „technikai” módon segíthetünk magunknak. Vannak édesanyák, akik kisbabájuk fényképét teszik maguk el fejéskor, ez könnyíti meg a dolgukat. Van, akinek egy kis hát vagy vállmasszázs segít, ha a párja mellette van. Az is jótékony hatású, ha meleg vizes borogatást teszünk a mellre és lazítunk. Az a finom stimulálás pedig, amit a kisbaba szopáskor a mellbimbóval végez, könnyű, simító mozdulatokkal, finom masszírozással utánozható.

Ekkor kezdődhet a tényleges fejés. Ehhez használhat az édesanya akár kézi, akár gépi fejőt is, a fontos az, hogy kényelmes legyen a használata, és semmilyen fájdalmat ne okozzon. A tej nem akkor jön, ha nagy a szívóerő, hanem ha kiváltódott a tejleadó reflex, amitől sugárban folyni kezd a tej. Ezután a mellszívó megfelelő ütemben szívja, majd engedi el a mellet.

Fejés közben váltogassuk a melleket többször is, ha nehezen vagy lassan jön.

  • Milyen gyakran kell fejni?

Érdemes legalább 3 óránként, naponta 6-8szor fejni, figyeljünk arra, hogy az egyik fejés az éjszakai órákra essen. Első alkalommal legalább 20 percig, minden nappal kicsit növelve a fejés időtartamát, ezzel együtt pedig a lefejt mennyiséget is. Ajánlott fejési naplót vezetni, amiben feljegyezzük, hogy az egyes alkalmakkor mekkora mennyiséget fejtünk le. Ez egyrészt segít nyomon követni a mennyiséget, lehet rá figyelni, hogy az azonos időpontban fejt tej mindig legyen 10 ml-rel több. Ez nagyban hozzájárul az önbizalom erősödéséhez is. Ha már megfelelő a mennyiség, és a kialakult a rutin, akkor elég lesz kevesebb idő is, addig mindenképpen fontos folytatni a fejést, míg a tej folyik, de legalább 20 percig. Lényeges szakembertől segítséget kérni azért is, hogy egyénre szabottan adjon tanácsot, más lehet a tennivaló ugyanis az egyes esetekben.

  • Hogyan lehet kis mennyiséget lefagyasztani?

Ha még nagyon kis mennyiségről van szó, márpedig eleinte még biztosan így van, akkor érdemes kanálra, vagy pici pohárba fejni, felszívni steril fecskendőbe, és úgy eltenni. Így abból meg is kaphatja majd a kicsi. Ezzel elkerülhető az átöntögetés közbeni fertőződés és az oly értékes tejből még a legkisebb veszteség is kiküszöbölhető. Amúgy is frusztráló eleinte a mellszívó hatalmas tartályába fejni, arról nem is beszélve, hogy tetemes mennyiség a falon tapad, vagy az alkatrészekben ül meg, ahogyan kiöntjük belőle.

Ha fecskendőbe teszi el az édesanya, akkor az eredeti csomagolásba lehet beletenni, majd egy steril edénybe lezárni. A fecskendőre alkoholos filccel írja rá a baba nevét és a fejés pontos dátumát: órát percet is!

Ha edényben tárolja a tejet, és a korábban fejt tejhez szeretné hozzáönteni az éppen aktuálisan lefejtet, akkor ezt megteheti. Azonban ilyenkor a friss tejet előbb le kell hűteni.

Általános szabály, hogy a lefejt anyatejet más élelmiszerektől elkülönítve, legfeljebb mínusz 18 fokon, vagy az alatti hőmérsékleten kell tárolni.

  • Hogyan gondoskodjunk a sterilitásról?

Szükség van bizonyos óvintézkedéseket megtenni a fertőzés elkerülésére, hiszen a koraszülött babák különösen érzékenyek. Fejés előtt alaposan mossunk kezet – antibakteriális szapannal és körömkefével-, körmünket vágjuk rövidre, és mossuk le a mellet is! Gyakran cseréljünk melltartóbetétet, és naponta melltartót! Minden eszközt, ami fejéskor a mellel vagy a lefejt tejjel érintkezik, használat után mossuk el meleg mosószeres vízzel és öblítsük el, naponta egyszer pedig sterilezzük! Főzhető alkatrészeknél kifőzéssel, amelyet ajánlatos rozsdamentes acél edényben, a forrástól számított 30 percen keresztül forró, lobogó vízben végezni. Annak érdekében, hogy forrás közben a tárgyak ne lógjanak ki a vízből, kössük azokat pelenkába és tegyünk fedőt a fazékra!

Egyéb, nem főzhető alkatrészeknél Neomagnol oldattal fertőtlenítsünk naponta egyszer 2 órán keresztül!

Fontos a türelem, és a rendszeresség, mert ahhoz, hogy kialakuljon a fejés legjobb menete és az édesanya számára rutinná váljon, sokszor több hét is szükséges.

További tudnivalók a fejésről:

http://www.szoptatasert.hu/belso.php?inf=oktato_elsohathonap4

A kézzel történő fejésről:

http://www.lll.hu

  • Mire kell figyelni, amikor megkezdjük a mellből szoptatást?

Az első mellre helyezésekkor a szopás technikája, vagy egyáltalán a mell elfogadása, illetve a kettő együttesen, szokott nehézséget okozni. Ez persze nem törvényszerű, de általában megfigyelhető. Minél hamarabb kerülhet mellre a koraszülött kisbaba, annál jobb a helyzet.

Ebben is sokat számít a kórházi személyzet hozzáállása, támogatása.

Amennyiben nincs lehetőség a babát mellre tenni, a sok kontaktus, a bőrkontaktus és a kapcsolat: ha az anya beszélget gyermekével, énekel, becézi, mesél neki, mindezek együttesen segítik átvészelni ezt az időszakot. Néhány intézményben lehetőség van kenguruzásra is, ami szintén segíti a kicsi fejlődését, pozitív hatással van a gyarapodására és az édesanya tejtermelésére is.

Mindezek mellett nagyon fontos a szakszerű, személyes segítség, a támogatás. Hiszen az édesanyák tele vannak kérdésekkel, kételyekkel. Ha meg tudják ezeket fogalmazni, ha választ kaphatnak kérdéseikre, akkor helyes információk birtokában, és saját érzések kimondásával könnyebb kialakítani a saját stratégiát ebben a helyzetben. Nagyobb meggyőződéssel és határozottabban tudják átvészelni a nehézségeket, és könnyebb szembenézni az akadályokkal is. Ezért ajánlom azt a segítőt a megkeresni, aki tájékozott a korszerű szoptatási ismeretek terén és a koraszülöttek táplálásával kapcsolatban egyaránt.

Forrás:

Szoptatásért Magyar Egyesület oktatóanyaga

A fertőtlenítésről:

Heim Pál Gyermekkórház Anyatejgyűjtő Állomás

Eszter-lánc Anyatejmisszió

Csörgő Andi

megosztás:

Facebook
Pinterest
LinkedIn
további

Ajánlott írások

ARCKÉPCSARNOK

Meséljenek ők, akik nekünk ott az út elején a legtöbbet segítenek.