Rácz-Vermes Petra

Rácz-Vermes Petra vagyok, pszichológus diplomámat a Debreceni Egyetemen szereztem. Felnőtt klinikai szakpszichológus képzésem folyamatban van. A diplomám megszerzése után a debreceni Kenézy Kórház rehabilitációs osztályán dolgoztam, ahol a krízishelyzetek kezelésében, a traumák feldolgozásában segítettem a betegeket. Majd 2012-ben várandós lettem, és jelenleg nyolchónapos kislányunkkal vagyok itthon GYES-en.

Az ember attól a pillanattól kezdve, hogy megtudja, gyermeket vár, százszor is elképzeli, milyen lesz majd először a karjaiban tartani a kis csöppséget. Azonban, sajnos –és ezt a saját bőrömön is megtapasztaltam-, nem mindenkinek adatik meg, hogy a szülés után boldog eufóriába burkolózzon. Magyarországon minden 10. gyermek a terhesség 37. hete előtt jön a világra. Olyan hirtelen történik minden, hogy az újdonsült szülők szinte sokkos állapotban vannak napokig. A szülővé válás még abban az esetben is egy természetes krízis, ha minden a legnagyobb rendben zajlik a szülés körül. A koraszülés esetében azonban ez hatványozottan igaz, és egy nagyon embert próbáló időszak veszi kezdetét. A kétségbeeséstől kezdve, a rettegésen át a bűntudatig, negatív érzelmek sokaságát éli meg ilyenkor anya és apa egyaránt. Számos területen érhetnek minket kudarcok is (például fejés-szoptatás), érezhetjük magunkat tehetetlennek (ahhoz is engedélyt kell kapnunk, hogy egyáltalán megérinthessük a saját gyermekünket), azonban erősnek kell maradni, mert ha szerencsések vagyunk, feladatunk van, valakinek szüksége van ránk.

Amennyiben úgy érzi, hogy támogatásra, tanácsra van szüksége, kérem, forduljon hozzám bizalommal. Legjobb tudásomnak megfelelően próbálok segíteni. vpetra04@gmail.com