Támogassa adója 1%-val a Koraszülöttekért Országos Egyesületet | Adószámunk: 18283114-1-06

Koraszülöttekért Országos Egyesület -segítsük együtt a korán érkező babákat!

APAKÖNYV

Koraszülött Babák és Apák Könyve
avagy hogyan lettem apa 5 hónap alatt!

Kozák Tibor vagyok, újságíró, apa, egy apai beszélgetésekből álló kötetet szeretnék készíteni, amelyben beszélünk az apákról, apaságról!
Minden megkeresést és beszélgetést bizalmasan kezelek, minden történetet, névvel vagy anonim egyértelműen a legfontosabb védeni számomra.  

Magamról: 
Az úgy alakult, hogy Sára lányom 1490 grammal a 33. héten született, miközben én csak a nyolcadik héten tudtam meg, hogy érkezik. Így volt öt hónapom arra, hogy apa legyek. Ma 2021 márciusban, egészséges, 11 éves szuper csajszi, nagyjából én is rendben vagyok. De visszatekintve, inkább bármit vállalok mit ezt újra átélni. Lehet bármi: börtön, vagy újra a katonaság

„Magyarországon a koraszülés népbetegség ‒ olvasható a sommás megállapítás Fogarasi-Grenczer Andrea és Balázs Péter tanulmányában. ‒ Az összes élveszületés körülbelül 9 %-a a betöltött 37. hét előtt történik. 

Nem vagyok pszichológus, sem szakértő, csak újságíró. Apa vagyok és szülőtárs.
Mert kevés dologra vagyunk kisebb befolyással, engedjük át a gyeplőt majdnem BÁRKINEK, mint azokban a folyamatokban, ami a gyerekvállalás és a szülés körül zajlik. Semmi ‒ még a szüleink halála ‒ sem készíthet fel minket arra, amiből évezredek óta csak annyit tudunk, hogy egyszer egy kislány vagy kisfiú fog születni.

Két eset van ilyenkor megtudod előre, hogy valami gikszer lesz, és akkor szétszed az ideg. Vagy mint minden mesében, megy előre. Az első esetben hívjuk csak előre felkészítőnek, mindent lehet tudni, azon kívül mi a gond? Mindenről beszélnek, elmondják ugyanazt, hogy akkor tudnak többet, ha már kint lesz a kölyök: jó, és ne aggódj! Akkor miért/mitől lett az társad veszélyeztetett terhes? Miért kellene állandóan feküdnie? Veled meg aztán végképp senki nem közöl senki, semmit. Hogy miért, csak mert az apa vagy, keresztnév nélküli címke a sor végén.

Miért írnék szövegeket és tenném egy könyvbe, arról hogy mit jelent az apaság, és mit jelenthet egy gyerek, aki a vártnál hamarabb érkezik?

2010. február 18. és március 20. között más ember lettem ‒ anya és Sára lányom eddig voltak a Pétterfy utcai kórházban. Hatvanötször látogattam meg őket, reggel és este, mindennap. Megismertem az inkubátorokat, a kórházat, a rendszert, „protokollt”, azokat az embereket, akik máig meghatározzák az életritmusunkat. A rendszer része lettem. 

Ma már 142 cm magas és kicsivel több, vékony kislány, csillagokkal táncoló energiabomba édesapja lehetek, de van egy titkom: életem legnagyobb félelme, hogy mi történt velünk akkor több mint 11 éve.

Ha olyan helyzetbe kerülünk, amit elképzelni sem tudtunk előre, akkor elmesélni sem lehet mindent. Mégis azokból a félmondatokból építkeztem, amelyeket az előttem már hasonlót átélt sorstáraim meséltek reggel és este a kórházi folyosókon.

El kell mesélni az időközben ellesett kis trükköket, így élhetünk túl egy-egy olyan napot, amit épp ésszel nem lehet kibírni. Hogy foghatjuk fel, mibe csöppentünk, és sikerülhet „jó” apává válni, hisz mind erre törekszünk, ha gyermeke születik, apává válik. 

Ezért kezdtem ebbe a kötetbe és ebbe a terápiás munkába, mert egyszer ezt is meg kell írni, továbblépni. Vagy elmesélni az elmesélhetetlent, hogy mi történt velünk. 
Ehhez keresem a partnereket, apákat akikkel beszélgetek és ha közösen akarjuk, akkor lesz ebből egy kötet.

A beszélgetéseink természetesen névvel vagy anonim módon is történhetnek.
Jelentkezni a 11kozakt@gmail.com e-mail címen tudtok nálam, az elérhetőség (e-mail cím+telefonszám) megadásával, pár sor bemutatkozás kíséretében.
A folytatás privátban!

sorstársi barátsággal,

Kozák Tibor
az én számom: 06.30.266.9364

Koraszülöttekért Országos Egyesület -segítsük együtt a korán érkező babákat!
Fontos egyesületi adatok
Adószámunk: 18283114-1-06
Számlaszámunk: K&H 10402836-50526555-54691000