Kórházi környezet

Kórházi műszerek, értékek, fogalmak elmagyarázva.

PIC-en a baba

A gyermeket váró édesanyák többsége egészséges, szép, jól evő, jól alvó, szépen fejlődő, mindenféle problémától mentes újszülöttet, csecsemőt képzel el lelki szemei előtt. Sajnos sokszor a képzelet és a valóság nem találkozik, mert már a várandósság ideje alatt a terhességi szűrővizsgálatokon kiderül, hogy a babának valamilyen betegségére, károsodására kell számítani, vagy éppen egy normális, panasz és problémamentes terhesség során idő előtt megszületik a gyermek.

Nagyon sokat jelent ilyenkor a kíméletes szülésvezetés, és legtöbb esetben a beindult szülést császármetszés segítségével fejezik be, kímélve ezzel is a babát a kifáradástól és a további károsodástól. A pici megérkeztét a szülőszobán jól képzett orvosok, intenzív ápolók várják, majd az első ellátás után a perinatális intenzív centrumba (PIC) helyezik át.

A PIC speciálisan a koraszülöttek és a beteg újszülöttek ellátására felkészült osztály. Ennek a felkészültségnek személyi és tárgyi feltételei vannak. A tárgyi feltételek, melyeknek állandóan készenlétben, működőképes állapotban kell lenni, a következők: oxigén, leszívó eszközök, ballon és maszk, intubációs eszközök, lélegeztető gép, életmentő- és egyéb gyógyszerek, infúziók, újraélesztő asztal, inkubátorok, a beteg monitorizálására (pl.pulzus, vérnyomás, oxigénellátottság mérő, vércukor mérő) alkalmas eszközök, bőr- és felületfertőtlenítő szerek, stb. A PIC-ek működésének alapfeltétele, hogy rendelkezzenek megfelelő számú, jól képzett intenzív szakápolónővel, akik megbízhatóak, pontosak, jó megfigyelők, fegyelmezettek, kitartóak és képesek együttműködni egymással és az orvossal. Az intenzív ellátás csak jól megszervezett munkarendben lehetséges, ehhez a napi- munkarendhez kell az édesanyáknak alkalmazkodni és megérteni a saját gyermekük gyógyulásának érdekében is.

Tovább

Egyéb orvosi kifejezések magyarázattal

Alveolus: léghólyagocska
A tüdőben ezen keresztül történik a gázcsere. Vékony falán keresztül a vér oxigént vesz fel és leadja a szén-dioxidot. A 26-28. terhességi héten alakul ki.

Antibiotikum
Az a gyógyszer, amely gátolja a baktériumok szaporodását, növekedését, illetve elpusztítja azokat.

Aorta
A fő ütőér, ami a szívből ered, és amelyből a többi ütőér ágazik le, biztosítva a szervek, szövetek oxigénellátását.

Apgar-érték
Megszületéskor öt életjelenséget pontozunk. Ezek a következők: a légzés, a szívműködés, az izomtónus, a bõrszín és a reflex ingerlékenység. Mindegyikre maximum két pont adható. Tehát a tökéletes Apgar-pontszám: 10. Alacsonyabb pontszám valamilyen rendellenességet jelez. Meghatározzuk a megszületés után 1, 5, 10 perccel Apgar-pontok számát.

Aspiratio (ejtsd: aspiráció)
Magzatvíz, nyálka, táplálék félrenyelése. Ha ezen anyagok a légcsõbe jutnak, légzési elégtelenséget okozhatnak. Légcsõ leszívása révén tudjuk eltávolítani ezen idegen anyagokat.

Barna zsírszövet
A méhen belüli élet utolsó heteiben kezd kifejlõdni. Energiaforrás. A hõtermelésben, hõszabályozásban van szerepe. Koraszülöttekben ez a zsírszövet még nem fejlõdött ki.

Bilirubin
Epefesték, a vörösvértestek pusztulásakor, lebomlásakor keletkezik. A bõrt és a szemfehérjét sárgára színezi.

Botallo-vezeték
A magzati életben összeköttetést biztosít a tüdõartéria és az aorta között. A vért a magzati életben nem mûködõ tüdõ felõl a test többi részébe tereli. A megszületés után néhány nappal záródik.

Dysmaturus (ejtsd: dizmaturus)
Sorvadt újszülött, koraszülött, akiknél a méhen belüli fejlõdés különbözõ okok miatt nem volt megfelelõ.

Elektrolitok
Pozitív vagy negatív töltéssel rendelkezõ anyagok, amelyeknek a különbözõ sejtek mûködésében van fontos szerepük (nátrium, kálium, klór, kalcium ionok).

Endotrachealis tubus (ejtsd: endotraheális)
Mûanyag csövecske, amelyet az orron vagy a szájon keresztül vezetünk le a légcsõbe. Ezen keresztül történik a gépi lélegeztetés.

Gestatios hetek (ejtsd: gesztációs)
A petesejt megtermékenyülésétõl számított terhességi hetek.

Haemoglobin (ejtsd: hemoglobin)
Vastartalmú fehérje, amely a vörösvértestekben található. Az oxigén szállításban van szerepe. Vérszegénység esetén koncentrációja csökken.

Hypertensio (ejtsd: hipertenzió)
Magas vérnyomás

Hypotensio (ejtsd: hipotenzió)
Alacsony vérnyomás

Hyperoxia (ejtsd: hiperoxia)
A vér oxigéntelítettségének növekedése.

Hypoxia (ejtsd: hipoxia)
A vér oxigéntelítettségének csökkenése.

Intubatio (intubáció)
Az a folyamat, amikor a lélegeztetõ tubust a légcsõbe helyezik, gépi lélegeztetés céljából.

Kapillárisok
Azok az erecskék, amelyek a szövetekhez, sejtekhez mennek, azokat behálózzák. Ezek biztosítják a szövetek táplálását, anyagcseréjét.

Katéter
Kis csövecske, általában mûanyagból készül. Különbözõ funkciói lehetnek.

Lumbál punkció
Diagnosztikus vagy terápiás célból történõ gerincvíz-vétel.

Meconium (ejtsd: mekonium)
Fekete, tapadós, sûrû bélsár.

Oxytocin (ejtsd: oxitocin)
A szoptatás során az anyatej elválasztásáért, kiürüléséért felelõs hormon.

pH-érték
Ez a szám a folyadékok savasságát, lúgosságát mutatja. A vér pH értéke normális körülmények között 7,35-7,45.

Pneumothorax (ejtsd: pneumotorax)
Légmell. A levegõ felgyülemlése a mellkasban, a tüdõ vagy a mellkasfal átszakadása miatt. Terápiája a levegõ leszívása a mellkasba helyezett csövön keresztül.

Prolactin (ejtsd: prolaktin)
Szoptatás során az anyatej képzõdéséért felelõs hormon.

Resustitatio (ejtsd: reszusztitáció)
Az a folyamat, amikor a klinikai halál állapotában lévõ babát újraélesztjük, lélegeztetés, szívmasszázs, gyógyszeres kezelés segítségével.

Sepsis (ejtsd: szepszis)
A fertõzés igen súlyos foka. Ilyenkor kórokozók mutathatók ki a vérben.

Surfactant (ejtsd: szörfaktant)
Az a felületaktív anyag, amelyet a tüdõsejtek termelnek és bocsátanak ki a léghólyagocskák felületére. Ez az anyag segít megakadályozni a léghólyagocskák falának összeesését. A surfactant hiánya okozza a hyalin membrán betegséget, amely a koraszülöttek leggyakoribb tüdõbetegsége.

Szondatáplálás
A gyermeket a száján vagy az orrán keresztül, a gyomrába levezetett mûanyag csövön át anyatejjel vagy tápszerrel tápláljuk.

Transfusio (ejtsd: transzfúzió)
Vérátömlesztés. Intravénásan történõ vér adása. Ez leggyakrabban vörösvértest massza

Dr.Szabolcs Andrea, Dr.Mészáros József

Lélegeztetési módok, berendezések


Oxigénmaszk: A gyermeknek párásított, melegített oxigént adunk maszkon keresztül (21-100% oxigén).

CPAP: (Continous positive airway pressure – Folyamatos pozitív légúti nyomás)
Amennyiben a baba állapota súlyosabb, vérgáz értékei rosszabbak, de maga lélegzik, akkor ezt a lélegeztetési módot alkalmazzuk. Ennek során oxigénlevegõ keveréket juttatunk a tüdõbe, a gyermek orrába helyezett csövecskék segítségével.

Gépi, mechanikus lélegeztetés
A lélegeztetõ gép segítségével megfelelõ nyomással, párásított oxigén-levegõ keveréket juttatunk be percenként meghatározott számban a tüdõbe. A lélegeztetõ gép a gyermekhez a tubuson át csatlakozik. A tubust a gyermek száján vagy orrán keresztül vezetjük a légcsõbe. A lélegeztetõ gépek bonyolult berendezések. A gép paramétereit, értékeit a baba mindenkori állapotának megfelelõen a vérgáz értékek alapján folyamatosan változtatni tudjuk.

Laboratóriumi berendezések


Az ágy mellett laboratóriumi berendezések segítségével rendszeresen lehet ellenõrizni a vércukor szintet, a vér nátrium, kálium, kalcium-ion tartalmát, a vérgáz értékeket. A vérgázok alatt a vér oxigén és szén-dioxid szintjét értjük, amelyek befolyásolják a vér savanyúságát: a pH-t. A vérgáz értékek meghatározása a lélegeztetési mód, a lélegeztetési értékek megválasztásában nélkülözhetetlen.

Tubusok, katéterek, szondák


A beteg koraszülöttekbe több tubust, katétert kell bevezetni. Ezeken történik az intravénás táplálás, infúziók, vénás injekciók adása. A köldökvénába és artériába, de a test többi részein lévõ vénába (kar, láb, fej) is vezethetünk kanült.

A gyomorba helyezett szondán keresztül tápláljuk a babát, ezen keresztül adjuk az anyatejet, a tápszert, vagy a gyógyszereket, illetve a gyomorszondán keresztül ellenõrizzük, hogy megfelelõ-e a gyomorürülés.

A koraszülött orrában lévõ tubus a légcsõbe vezet. Ez a lélegeztetõ géppel van összeköttetésben, de a lélegeztetõ tubus bevezetése történhet szájon át is.

Amennyiben légmell alakul ki, akkor a mellkasba helyezünk mûanyag katétert, és ezen keresztül szívjuk ki a mellkasi levegõgyülemet.

Hordozható rötgenkészülék


Gyakran szükség lehet mellkasi, hasi stb. röntgenfelvételre, a tüdõ, a szív, a hasûri szervek betegségeinek igazolására, a javulás vagy az esetleges rosszabbodás megítélésére. Ezek a röntgenvizsgálatok csak igen kis sugárterhelést jelentenek, ismétlésük sem jár veszéllyel.

Szívóberendezés

A szívókészülékek az orrban, a garatban felgyülemlett váladék leszívására szolgálnak.

Ultrahang készülék

Ultrahang vizsgálat során magas frekvenciájú hanghullámok segítségével vizsgáljuk a test mélyebb részeit (agy, szív, hasûri szervek). A hanghullámok a test különbözõ részein keresztülhaladva visszaverõdnek, és ezek a hullámok képet alkotnak. Ezen vizsgálati módszer a gyermekre nem ártalmas.

Kékfény lámpa

A sárgaság kezelésében alkalmazzuk. A kékfény lámpa megfelelõ hullámhosszú és energiájú fény segítségével biztosítja az epefesték lebomlását és kiürülését a szervezetbõl. A kékfény terápia során a baba meztelenül fekszik az inkubátorban. Szemüket letakarjuk, hogy óvjuk az erõs fénytõl.

Infúziós pumpa

A kis mennyiségû infúziók folyamatos, egyenletes bejuttatását biztosítják.

Inkubátor

A koraszülötteket inkubátorokban helyezzük el. Erre azért van szükség, mert a koraszülöttek kb. a 32. hétig nem tudják hõmérsékletüket szabályozni, nem tudnak dideregni, nincsen a hõtermelés szempontjából fontos barna zsírszövetük. A bõr alatt is csak nagyon vékony zsírszövet van, ezért a koraszülöttek nagyon érzékenyek a hidegre. Az inkubátorokban egyenletesen meleg hõmérsékletet tudunk biztosítani. A benne lévõ levegõ párásított, így a koraszülött vékony bõrén keresztül kevesebb folyadékot veszít. Az inkubátorok oldala lehajtható, ablakain keresztül lehet benyúlni. A babák meztelenül ill. pelenkában fekszenek az inkubátor matracán.

Simple vásárlói tájékoztató Támogassa adója 1%-val a
Koraszülöttekért Országos Egyesületet

Adószámunk: 18283114-1-06