Fejlesztők

Különböző fejlesztési irányzatok képviselői, tanácsadói.

Reitingerné Golyán Szabina, konduktor

Szakmai tevékenységemet 2000-ben a Nemzetközi Pető Intézetben kezdtem meg, ahol 2004-ben konduktor-tanítói diplomát szereztem. A főiskolai évek alatt folyamatos gyakorlaton vettem részt, így lehetőségem nyílt egészen fiatal (1-2 éves) és idős korú (60-65 éves) mozgássérültek komplex fejlesztésében kipróbálni magam. Itt sikerült megváltoztatni a „más” gyermekekhez, felnőttekhez való hozzáállásomat, és megalapozni a későbbi szakmai fejlődésemet.

A főiskola elvégése után az NGYIK Speciális Szakképző és Szakiskolában (ma már RIDENS) kezdtem el dolgozni, ahol 14-25 éves mozgássérült fiatalok mozgásfejlesztésével foglalkoztam.

Mindig is célom volt, hogy folyamatosan bővítsem és frissítsem tudásomat, így találtam rá a Budapesti Hidroterápiás Rehabilitációs Gimnasztika Alapítványra (BHRG). A Lakatos Katalin nevével fémjelzett alapítványnál 2007-ben az OKJ-s gyógyúszás-foglalkoztató végzettségre tettem szert. Ugyanebben az évben elvégeztem a „Szenzomotoros szemléletű állapot- és mozgásvizsgálat felvétele, értékelési szempontjai és alkalmazási lehetőségei” akkreditált pedagógus-továbbképzési tanfolyamot, majd 2008-ban az „Egyéni szenzomotoros fejlesztés a TSMT-módszer alkalmazásával 0-3 éves kor között” tanfolyamot is.

2008 óta, főként Nógrád megyéből érkező családoknak próbálok meg segíteni ezekkel a módszerekkel. Pár hónapos babákkal és 6-8 éves gyermekekkel is felkeresnek a szülők. Problémákat tekintve pedig elsősorban a markánsabb, szembetűnőbb „másságok” miatt, de előfordulnak enyhébb esetek is.

2011 februárjában megszületett a kisfiam, Ákos, aki segített az addig megszerzett elméleti tudásomat elmélyíteni. Neki hála egészen másképp látok gyermekeket, szülőket, helyzeteket, problémákat.

2013 januárjától visszamentem a munkahelyemre. Emellett a városi bölcsődébe bejárok kisgyermekeket fejleszteni, illetve a helyi művelődési központban baba-mama tornacsoportokat „működtetek”, ahova 3 hónaptól egészen 3 éves korig jöhetnek a kicsikkel az anyukák.

Email címem: fejlesztogyerektorna@gmail.com

Magyar Zsuzsanna, látássérültek pedagógiája, értelmileg akadályozottak pedagógiája szakos gyógypedagógus

Diplomámat 2001-ben szereztem az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Főiskolai karán. Pályafutásomat a Látásvizsgáló Országos Szakértői Bizottságban kezdtem, ami remek gyakorlóterepnek bizonyult. Az ott töltött 8 tanév során rengeteget tanultam az eltérő fejlődésmenetű gyermekekről, gyermekektől. Tapasztalatot szereztem a gyerekek funkcionális látásvizsgálatában, az Oregon Skála alkalmazásában, illetve a korai fejlesztésben. A Korai Fejlesztő Központot Támogató Alapítvány szervezésében elvégeztem a Családközpontú koragyermekkori intervenció elmélete és gyakorlata c. tanfolyamot, valamint a SEED, mint lehetséges vizsgálóeszköz c. tanfolyamot.

Munkám során kiemelt figyelmet szentelek a látássérültek, illetve a koraszülöttek korai fejlesztésének. Célom a gyermekek személyiség- és képességfejlesztésének segítése, hogy önmagukat és környezetüket minél teljesebben megismerhessék. Munkám fontos része a tanácsadás, amely során útmutatást, javaslatot adok a szülőknek az aktuális nevelési és fejlesztési feladatok megoldásához.

Tovább

Dr. Pelczmann Tímea, szomatopedagógus, gyermekjóga oktató

A jogi tanulmányaimat a Széchenyi István Egyetemen, a főiskolai és egyetemi
szintű gyógypedagógiai tanulmányaimat pedig az ELTE Bárczi Gusztáv
Gyógypedagógiai Karán folytattam.

Munkám során egyénre szabott komplex fejlesztést végzek a gyermek születésétől kezdődően.
Ennek során főként a hagyományos gyógytorna, Szenzoros Integrációs Terápia, Bobath-módszer, Katona-módszer, s a jóga elemeit ötvözöm, emellett Baba-masszázzsal is segítem a mozgás fejlődését. Vízben végzett terápia során a Halliwick-módszerre támaszkodom, illetve vízben végzett tornát is tartok gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt.
Gyógypedagógusként nem csak a mozgásszervi problémák megoldásában, terápiás eljárások kiválasztásában, fejlesztésben, iskolára felkészítésben tudok segíteni, hanem az életvezetési kérdések megoldásában is.
Kedves szülők! Forduljanak hozzám bizalommal e-mailben amennyiben gyermekükkel kapcsolatban kérdés, bizonytalanság merül fel, hiszen felesleges kérdés nincs, csak felesleges aggodalom.

Kovács Andrea, gyógytornász / fizioterapeuta

Gyógytornász / Fizioterapeuta , Humánkineziológus, Dévény terapeuta (DSGM), Szenzomotoros tréner szárazföldön és vízben (TSMT), Bobath (kezdő és haladó) terapeuta, Kinesio-Taping (kezdő és haladó) terapeuta, Schroth (3 dimenziós skoliozis) terapeuta, Aerobik edző, Fitt Bal oktató vagyok.

Szakmai tapasztalataimat a következő intézményekben szereztem:
- a debreceni Gyermek Rehabilitációs Intézetben,
- a németországi Haus Bambi rehabilitációs gyerekotthonban
- a budapesti Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet Mozgásszervi Gyermek Rehabilitációs osztályán,
- a budapesti Bethesda Gyermek Rehabilitációs osztályán
- jelenleg gyermekgyógytorna magánrendelést folytatok Budapesten II. ker. Nagyajtai utca 15.fsz.1 a Mackórendelő Terápia és Diagnosztika rendelőben.

12 éve foglalkozom gyermekek mozgásszervi betegségének szűrésével-vizsgálatával. Gyógytornász szemszögből tanácsot adok a megfelelő mozgásterápiák, rehabilitációs módszerek és a segédeszközök kiválasztásánál.

Egyedi „specialitásaim”:
- Dévény módszer alkalmazása szerzett (balesetes) és veleszületett betegségeknél
- Hemiparesises gyerekek kezelése (CIMT) Korlátozással Indukált Mozgásterápiával (Taub)
- Koraszülött babák mozgásterápiás programja
- Üvegcsontú (osteogenesis imperfecta) gyerekek gyógytornája
- Botulinum-A toxin előtti és utáni mozgásterápia
- Kinesio-Taping alkalmazása gyerekeknél (korrigáló ragasztószalagok)

Várom kérdéseiket gyermekek mozgásfejlődésével, mozgásszervi betegséggel, mozgásterápiákkal vagy fejlesztő eszközökkel kapcsolatban.
Látatlanban elég nehéz gyógytornász tanácsokat és javaslatokat adni, de azért megpróbálok.

A gyermekgyógytorna akkor eredményes, ha megfelelő időben, kellő gyakorisággal, a megfelelő terápiás módszer egy felkészült szakemberrel és a lehető legjobb hangulatban zajlik.

Elérhetőségeim:

www.mackorendelo.hu
kovacsandrea@mackorendelo.hu

06303897327

Bősenbacher Tímea, konduktor, fejlesztési tanácsadó

Konduktor-tanító, Pfaffenrot manuálterapeuta, vízi terapeuta vagyok.
Eddigi munkám során mozgássérült gyermekek fejlesztésével, baleset utáni rehabilitációval és korai fejlesztéssel egyaránt foglalkoztam komplex terápiás módszereket alkalmazva. Nagyon fontosnak tartom a koraszülött gyermekek preventív jellegű szűrését, követését, mely lehetővé teszi az esetleges problémák korai felismerését vagy megelőzését. Ezt a tevékenységet a „Fejlesztőház”-ban jelenleg is végzem. Ha valami nyugtalanítja gyermeke fejlődésével kapcsolatban, ha nehéz szülésen vannak túl, ha gyermeke koraszülött, gyermeke mozgássérült vagy valamilyen mozgást érintő betegsége van, akkor bátran kérdezzen a fórum topicomban, vagy ezen az email címen!

Amivel foglalkozom:
- születési oxigénhiány
- koraszülött gyermekek fejlesztése, prevenció, tanácsadás
- megkésett mozgásfejlődés, mozgászavar
- ortopédiai problémák
- hypotón, spasztikus izomtónus
- mozgássérült gyermekek
- izombetegségek
- központi idegrendszeri sérülés
- agyvérzés
- baleset utáni rehabilitáció
- korai fejlesztés, habilitáció
- konduktív pedagógia
- Pfaffenroth manuális terápia
- vízi terápia (Halliwick)
- mozgásszervi megbetegedések

Tunyogi Erzsébet, a Tunyogi Gyógyító Játszóház Vezetője

A  Tunyogi Pedagógiai Szakszolgálatnál kiváló szakemberek várják a koraszülött gyermeket nevelő családokat és a koraszülött csecsemőket, kisgyermekeket 0- 8  éves korig.
A Tunyogi Gyógyító Játékterápia egy komplex, összetett fejlesztő módszer, mely egyidejűleg fejleszti a mozgást, az érzékszerveket, a beszédet, az értelmet és elősegíti a tanulási képességek kibontakozását, mindezt a gyermek játéktevékenységébe ágyazottan.
A Tunyogi Gyógyító Játékterápia alkalmas arra, hogy központi idegrendszeri és genetikai károsodott csecsemők és kisgyermekek korai fejlesztését eredményesen ellássa, alkalmazása kiemelt eredményeket mutat a koraszülött csecsemőknél és kisgyermekeknél. 
A több éves tapasztalat az, hogy a terápia alkalmazása a koraszülött gyermekeknél később az iskolai előmenetelben is kiemelt tanulási eredményeket hozott.
A terápia intézményünkben minden esetben a szülők közvetlen együttműködésével történik, szükség esetén a hét minden napján, heti 2x45 percben, egyéni vagy kiscsoportos formában.
Milyen problémák esetén tudunk segíteni?
• Prevenció koraszülött gyermekeknek
• Megkésett mozgásfejlődés, mozgássérülés
• Látássérülés vagy látásfigyelmi zavar
• Hallássérülés vagy hallásfigyelmi zavar
• Megkésett beszédfejlődés
• Az értelmi fejlődés elmaradása
• A magatartás és szocializáció zavarai
• Halmozott sérültség
 
Bármilyen kérdéssel, problémával forduljon hozzám bizalommal!

 

Simple vásárlói tájékoztató Támogassa adója 1%-val a
Koraszülöttekért Országos Egyesületet

Adószámunk: 18283114-1-06