Étkezési zavarok, etetésterápia

"Örömmel tájékoztatunk benneteket, hogy a KORE, a RIROSZ és a Lépjünk, hogy léphessenek! civil-, ill. szülőszervezetek részt vesznek a Budapesti Korai Fejlesztő Központ étkezési zavarokkal, etetésterápiával kapcsolatos projektjében.

A program célja a különböző szakemberek hatékony együttműködésének kialakítása, másrészt szülői fórumok keretében az érintett családok megsegítése.

Szülői fórumok célkitűzései:

- Az előzetesen felmért igényeknek és problémaköröknek megfelelően 3-4 órás előadás az adott témákban. Az előadásokat szakemberek tartanák (orvos, gyógypedagógus, gyógytornász, pszichológus- az igényeknek megfelelően).

- Az előadások után lehetőség lenne szakembereknek kérdéseket feltenni, illetve az adott kérdést közösen megvitatni.

- Kb. fél órás sajátélményű gyakorlat, ami után lehetőség lesz az élményeket megosztani, illetve ismét kérdéseket feltenni.

A szülőfórumokon lehetőségetek lesz hallani a következő témák közül azokról, amelyek az igényfelmérés szerint a legnagyobb érdeklődésre tartanak számot:

Tovább

Hogyan kommunikaljunk korababánkkal?

Az anyaméh a magzat számára meleg, sötét és hangulatos otthon , ahol a baba a nappalokat és éjszakákat összegömbölyödve, végtagjait összehúzva, behajlítva tölti (magzati tartás) . A legfontosabb hang, ami eljut hozzá, az édesanyja szívverése, ami ritmikus és nyugtató , míg a pocakon kívüli hangok, tompák és halványabbak. A magzati lét a méh falain belül zajlik, a méh falát játéknak tekinti, hiszen ezt lehet bökdösni, rugdosni (anya legnagyobb örömére) a magzatvízben lebegni. Ez a környezet ideális esetben tökéletes, és persze létfontosságú a baba növekedéséhez és fejlődéséhez.

Mindennek vége szakad, ha a baba korábban születik meg. A koraszülött hirtelen egy új és kaotikus "létbe" csöppen, hiszen az újszülött intenzív világa a tökéletes és ideális anyaméhvel ellentétben rendkívüli módon szennyezett a számára. A zajok, erős hangok, a fények, a fájdalmas kezelések, a sípoló gépek megterhelik a szervezetét, és a fejlődésben levő idegrendszerét. Nagyon nehéz az éretlen agynak alkalmazkodni és feldolgozni ezeket a bomba módon robbanó és érkező üzeneteket. Annak ellenére, hogy az intenzív osztály dolgozói mindent megtesznek annak érdekében, hogy minimalizálják a koraszülöttet ért stressz hatást, teljesen megszüntetni ezeket sajnos nem lehet. Fontos, hogy megértsük és felismerjük, hogy mi okozza a baba túl stimulációját, hogy mielőbb csökkenteni tudjuk ezeket a hatásokat, és mint szülő mielőbb megismerjük korán világra jött babánk jelzéseit, ezzel is segítve, hogy a lehető legjobban élje meg ezt a drámai változást.

Tovább

Mennyi esélye van egy koraszülöttnek?

Amikor a szülőszobában vártam, és én ugyan reméltem, hogy nem fogok aznap szülni, de az ott dolgozók már tudták, hogy igen, beküldtek egy fiatal neonatológust, hogy készítsen fel, mi vár rám és a babára. Addig a pillanatig nem foglalkoztam komolyan koraszülöttek gyógyításával, hogy milyenek az esélyeik az életben, nemcsak életben maradás, hanem életminőség, fogyatékosságok szempontjából. Ott és akkor azonban ez volt az egyetlen kapaszkodóm. Ezen a napon éppenhogy elértem a 27. terhességi hétig és 4 órával korábban még egy kollégám viccelődött, hogy ez a baba aztán bőven terminus után fog kibújni, hisz a fiúk már csak ilyen lusták....

A fiatal neonatológusnő elmagyarázta, hogy a babát, amikor megszületik, valószínűleg lélegeztetni kell és nagyon pici lesz. Ekkor kérdeztem meg először, hogy mondja meg, mennyi a túlélési esélye egy ilyen babának. Konkrét számok, százalékok érdeklik? - kérdezett vissza az orvosnő, és fél perc múlva ott állt egy kinyomtatott táblázattal, mentegetőzve, hogy csak majd 15 éves adataik vannak, de azóta sok javulás történt. A következő napokban sokszor elmondtam magamnak, hogy már 1995ben is az ilyen babák 80% -a túlélt, és több mint 60% -uknak nem maradt maradandó károsodása a koraszülöttségük okán... Ez a szám ugye csak jobb lehet idén, 2009-ben, hát csak beletartozunk a nagy többségbe....

A koraszülés traumáját minden szülő, anyukák és apukák, másként élik meg, van, akinek megnyugtató, ha ismeri az esélyeket. Én először csak a fenti két számot tároltam el biztatásként, aztán jó darabig ennyiben is maradtunk, volt elég konkrét izgulni való a hétköznapokban, meg aztán van olyan helyzet amikor jobb, ha a jövő lehetőségeit jótékony homály takarja.... Aztán később, amikor már nem volt annyi izgalom, jött az aggodalom, mi lesz a távoli jövőben, amiről senki nem tud biztosat mondani a kisfiúnkkal kapcsolatban. Ekkor kezdtem el igazán azzal foglalkozni, mit is tud az orvostudomány, milyenek lesznek később ezek a gyerekek, mivel küzdenek, mire számítsunk?

 

Tovább

Az újszülöttkori agykárosodás főbb tünetei és kezelésük

Nagyon nagy öröm nézni, ahogy egy csecsemő fejlődik. Figyel, észleli a környezetét, reagál, azaz kommunikál, és egyre több mozgásmintát produkál. De jön a rémület és a tanácstalanság, ha ezt nem teszi, ha elmarad a fejlődésben. Rövid összefoglalómban támpontokat szeretnék adni a szülőknek az újszülöttkori agykárosodás felismerésében és az esetleges terápiás lehetőségekben. Ennek felismerésében a gyermekorvos és védőnő minden tekintetben segíteni tud. Ma már az interneten az egészséges csecsemő fejlődésének időrendje megtalálható, ami persze plusz-mínusz időhatárral értékelhető, szakember segítségével. Ezekről itt nem szólnék.

Az újszülöttkori agykárosodás elnevezései

Az újszülöttkori agykárosodást számtalan megnevezéssel illetik: szülési sérülés, oxigénhiányos a gyerek, cerebral palsy, régen Little-kór, újszülöttkori agyvérzés. Egy rendkívül heterogén kórkép, melyre jellemző a mozgásfejlődés elmaradása, vagy lelassulás, a szellemi fejlődés meglassult volta és a neurológiai tünetek megjelenése.

Tovább

A hamarabb jövők szüleihez

Szerelem, pár, férj-feleség, várakozás, öröm, ragyogás, vitaminok, gyermekruhák, babaszoba, pólya, játékok, kistesó, nagytesó, apa, anya, mama, papa …

A terhesség alatt a szülők tele vannak várakozással, örömmel. A család, a rokonok, barátok várják a kis jövevény érkezését, ruhákat, játékokat vesznek neki, kifestik, feldíszítik a szobáját… és felkészülnek maguk is. Feldíszítik a lelküket…

De mi történik akkor, ha valaki hamarabb érkezik?

Testtömeg – kilogramm, szívhang, légzés, EKG, EEG, PIC, gyarapodás, beavatkozás, félelem, fájdalom, harc, kín, elkeseredettség, rettegés, remény, szindróma, következmény, sérültség…

A koraszülések aránya itthon évek óta stabilan 8-10 százalék körül mozog, ez azonban körülbelül a kétszerese azoknak az értékeknek, amelyeket a nyugat-európai országokban regisztrálnak. Sajnos Magyarországon ez a szám csak kismértékű ingadozást mutat. A Koraszülött Intenzív Osztályok évente 6000-6200 beteg kora- és újszülött gyermeket látnak el.

Rettenetes és rendkívül fájdalmas tény az, hogy e gyermekek születésüktől kezdve kevesebb életeséllyel rendelkeznek. A korai világrajövetel miatt szervezetük éretlen és nagyon sérülékeny. Jellemző lehet egyes jellegzetes betegségek akár halmozott előfordulása is.

A gyermek életének megmentésével a harc még korántsem ért véget. Sőt… csak elkezdődött!

 

Tovább

Immunerősítés a közösségbe kerülés előtt

- avagy fizikai és lelki terápiák az egészségünkért

Immunrendszerünk összekötő kapocs a fizikai testünk és lelki állapotunk között. „Test a Lélek temploma” – mondják. Ha nem vagyunk harmóniában, félelem, fájdalom gyötör, a fizikai testünk hamarabb megbetegszik. Így van ez „kicsinél” és „nagynál” is. Ha a testi, vagy lelki harmónia felborul, az immunrendszer betegségek formájában jelez.
Immunrendszerünk feladata megvédeni a külső betolakodó kórokozóktól, allergénektől, leküzdeni a gyulladást, visszaállítani a test egészséges működését.
Ha immunrendszerünk nem tudja ezeket a feladatokat ellátni, gyulladásos, allergiás, autóimmun betegségek, daganatok és egyéb kórós folyamatok indulhatnak el.

Tovább

Az autizmus, mint spektrumzavar

Az alábbi cikk szerzőjével egy szülősegitéssel foglalkozó konferencián találkoztam, az autizmus témában adott elő. Mivel több szülőben is felmerült a gyanú, hogy esetleg érintett lehet a gyermeke, így bátorkodtam megkérni, írjon nekünk erről egy bővebb ismertetőt.

FNZs

Az autizmusban érintett személyek minőségi károsodást, sérülést mutatnak a szociális interakcióikban, kommunikációjukban és a rugalmas viselkedésszervezés területén. Az állapot a személyiség egészét áthatja (pervazív) és egész életen át fennáll. A gyermekek képtelenek arra, hogy különböző emberekhez és szituációkhoz a szokott módon viszonyuljanak.

A kezdettől fennálló autisztikus magány azt jelenti, hogy ahol csak lehet, semmibe vesz, figyelmen kívül hagy és kizár mindent, ami a külvilágból hat rá. Jó a kapcsolata a tárgyakkal; érdeklődik irántuk, órák hosszat boldogan eljátszik velük... az emberekkel való kapcsolata más... Viselkedését mély magányosság uralja.

Tovább

Simple vásárlói tájékoztató Támogassa adója 1%-val a
Koraszülöttekért Országos Egyesületet

Adószámunk: 18283114-1-06