10 kérés, amiről szeretném, ha tudna a PIC-en dolgozó szakember csapat, amíg gyermekem a gondjukra van bízva.

1. Jelen szeretnék lenni. Kérem, ne mondják, hogy menjek haza és pihenjek! Ha azt mondom, hogy itt kell lennem, akkor valóban itt a helyem. A szívem alszik abban az inkubátorban, a kezeim üresek, és a fejem csak akkor tiszta, ha a babám mellett vagyok.

2. `Gyászolok’. Nem így terveztem, és nem erről álmodtam. Gyermekem korai érkezésével minden reményem szertefoszlott, hogy egy egészséges gyermeket természetes úton hozhassak a világra. Kérem, legyenek megértőek és türelmesek, amíg megpróbálom feldolgozni, hogy mindez mit is jelent; amíg elsiratom a problémamentes terhesség és szülés feletti veszteséget. Azt reméltem, boldog édesanya leszek, de most tele vagyok aggodalommal. Majd túljutok rajta, de most még nem állok készen, kérem, értsék meg.

3. Elvesztem. Nem voltam felkészülve arra, hogy a PIC lesz az a hely, ahol először lehetek együtt újra gyermekemmel. Látni a gyermekem küzdelmét a legnehezebb dolog, amivel szülőként szembe kell néznem. Ez az érzelmi hullámvasút nagyon megvisel. Kérem, legyenek mellettem, amikor szükségem van Önökre. Lehet, hogy nem tudják mit is mondjanak, de ez így jól is van. A tudat, hogy szükség esetén számíthatok a támogatásukra, segít átvészelni a nehéz napokat.

4. Szeretnék a kisbabám körül dolgozó csapat része lenni. Lehet, hogy nem vagyok szakmabeli, és lehet, hogy ez az első koraszülésem, de az én gyermekem fekszik az inkubátorban, és részt szeretnék venni a gondozásában, valamint részese kívánok lenni az őt érintő mindennapos döntésekben. Kérem, tartsák ezt tiszteletben, és a kisbabámat ne csak a páciensüknek tekintsék, hanem egy gyermeknek, akit mindenek felett szeretek!

 

Tovább

A koraszülés lehetséges okai

A szülések 7-8%-a történik idő előtt. Ennek számos oka lehetséges, bár a legtöbb esetben nem lehet egyértelműen megállapítani a kiváltó okokat.
Fontos, hogy úgy olvassuk ezt a cikket, hogy nagy valószínűséggel nem rajtunk múlott, nem mi okoztuk. Például nem sokan dohányoznak felelőtlenül a terhességük alatt, ennek ellenére, mivel ez kiváltó ok lehet, gondolom, mindenkinek feltették már ezt a kérdést is. Sajnálatos, hogy általában pont a nemdohányzó, egészséges életmódot folytató anyukák/kismamák olvassák az ehhez hasonló figyelemfelkeltő cikkeket.
Utólag már nem lehet változtatni semmin, de azért rakom fel mégis ezt a listát, hogy az esetleges későbbi terhességek során tudjuk, mire kell jobban odafigyelni majd.
Tovább

Ha túl korán jön a baba

 

A koraszülés majdnem minden tizedik kisbabát és édesanyát érinti hazánkban, és bár ez megfelel az átlagnak, Magyarországon van még mit tenni a tájékoztatás, a diagnosztizálás és a kezelés terén. Pedig a kockázatok időben történő felismerése, a kismama, majd a baba megfelelő kezelése és ellátása jelentősen javíthatja a korababa életkilátásait.

A koraszülések aránya hazánkban 9%, ez évente nagyjából 8500-9000 koraszülött babát jelent, közülük több mint 6000 intenzív koraszülött osztályon (PIC) kezdi meg az életét. Összehasonlításképpen: a svéd babák 4,7 %-a, a franciák 6 %-a, az osztrákok 5,5 %-a koraszülött. Dacára a koraszülés területén elért óriási fejlődéseknek, hazánkban ezen a téren van még tennivaló főleg a prevenció és a kezelés területén. Kényes téma ez, nem beszélünk róla, miközben a korán szülő anyákat – még akkor is, ha önhibájukon kívül jött ideje korán a baba – mardossa az önvád, esetleg még le is tagadják, ami velük történt. Létezik ugyanis egy tévhit, miszerint a koraszülést az anya gondatlansága okozza, pedig az esetek többségében szó sincs erről. Az esetek felében (!) nem lehet tudni, mi váltja ki a koraszülést, a másik felében viszont rizikófaktorként szerepet játszhat az anya életkora (18 év alatt és 40 év felett magasabb a kockázat), az ikerterhesség, terhességi cukorbetegség, magas vérnyomás, húgyúti fertőzések, korábbi koraszülés, a stresszes életmód, a rossz szociális és higiénés körülmények, a dohányzás, az alkohol- és drogfogyasztás. Sokan osztják a véleményt: a koraszülés sajnos bárkivel megtörténhet akkor is, ha mindenre odafigyelt és minden utasítást betartott.

 

Tovább

Simple vásárlói tájékoztató Támogassa adója 1%-val a
Koraszülöttekért Országos Egyesületet

Adószámunk: 18283114-1-06