Támogassa adója 1%-val a Koraszülöttekért Országos Egyesületet | Adószámunk: 18283114-1-06

Korai fejlesztés a pedagógiai szakszolgálatokban

Korai fejlesztés a pedagógiai szakszolgálatokban – ingyenes és szakszerű ellátás

A bejegyzést írta: Lőrincz Judit (Kamilla Korai Fejlesztő Központ)

Az eltérő fejlődésmenetet mutató, vagy a tipikus fejlődésmenet szempontjából veszélyeztetett 0-5 éves életkorú kisgyermekek számára szakszerű és ingyenes ellátást nyújtanak a pedagógiai szakszolgálatok.

A szolgáltatás sokirányú, komplex, amelynek elemei:  az állapot-megismerés, a tanácsadás és a terápiás foglalkozások biztosítása.

2013-ban Magyarországon minden megyében, illetve a fővárosban is megalakult egy-egy pedagógiai szakszolgálati intézmény. Az intézménynek megyénként valamennyi járásközpontban, a fővárosban kerületenként működnek tagintézményei. A tagintézmények feladata többek között a korai fejlesztés. 

Hogyan vehetők igénybe a szolgáltatások? 

Azok a családok, akik sérült, eltérő fejlődésmenetű, vagy „rizikó” (pl. koraszülött), 0-5 éves korú kisgyermeket nevelnek, telefonon, emailben, levélben jelentkezhetnek a járásilag/kerületileg illetékes pedagógiai szakszolgálatnál. Bejelentkezésüket követően (kb. 1-2 hét) sor kerül egy személyes találkozásra, ahol szakembertől (gyógypedagógus, konduktor, pszichológus) kapnak személyre szóló iránymutatást, segítséget. Ez a segítség a korai ellátás keretében lehet pl. fejlődési állapot-felmérés, gyermeknevelési tanácsadás, több alkalmas pszichológiai segítségnyújtás, különböző irányultságú, hosszabb távú terápiás program. (pl. TSMT, SZIT, konduktív pedagógiai, komplex gyógypedagógiai stb.)

A szolgáltatás mindig a kisgyermek szükségleteitől, a család igényeitől, terhelhetőségétől függ.

Az ellátás folyamatában sor kerülhet szakértői bizottsági vizsgálatra is, amennyiben felmerül a fogyatékosság (SNI= sajátos nevelési igény) gyanúja. A vizsgálatot a megyeszékhelyen működő szakértői bizottságok végzik (a fővárosban a kijelölt szakértői bizottságok). A vizsgálat szakorvos, pszichológus és gyógypedagógus közreműködésével történik. Célja, hogy a gyermek fejlődése szempontjából a legoptimálisabb ellátásban részesülhessen a lakóhelyéhez legközelebbi intézményben, térítésmentesen. A bizottság a vizsgálatok eredményei, tapasztalatai, az összegyűjtött információk és szülővel történt megbeszélés alapján tesz javaslatot a korai fejlesztésre.

A korai fejlesztés a szakszolgálatokban heti rendszerességgel biztosított terápiás folyamatot jelent. A heti terápiás óraszámokat is a bizottság határozza meg, jogszabály alapján. Ennek megfelelően 0-3 éves életkor között minimum heti 1 óra, maximum heti 4 óra; 3-5 éves kor között legalább heti 2 óra, legfeljebb heti 5 órát állapíthat meg. 

Fontos tudnivaló a 3. életévüket betöltött kisgyermekek ellátásával kapcsolatban: „akkor vehet részt korai fejlesztésben és gondozásban, ha a szakértői bizottság szakértő véleménye alapján nem kapcsolódhat be az óvodai nevelésbe.” (15/2013. EMMI r.)

További fontos információ a 18 hónapnál fiatalabb kisgyermekekre vonatkozóan:

A megyei szakértői bizottság és a járásközpontokban működő bizottságok külön vizsgálat nélkül is tehetnek javaslatot a korai fejlesztésre, ha az alább felsorolt szakorvos által kiadott diagnosztikai véleménnyel és javaslattal rendelkezik a gyermek.

A jogszabály szerint korai fejlesztésre irányuló javaslat kiadására jogosult szakorvosok: neonatológia, csecsemő és gyermek fül-orr-gégegyógyászat, audiológia, szemész, ortopédia és traumatológia, gyermek- és ifjúságpszichiátria, fizikális medicina és rehabilitációs orvoslás, orvosi rehabilitáció csecsemő- és gyermekgyógyászat szakterületen, illetve gyermek-neurológia szakorvos.

A pedagógiai szakszolgálatok tevékenységét, működését szabályozó rendelet az alábbi linken tanulmányozható: https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=a1300015.emm

megosztás:

Facebook
Pinterest
LinkedIn
további

Ajánlott írások

Te adod az 1%-ot Mi hozzáteszünk 99-et

Tizenkét éve segítjük a koraszülésben érintett családokat a lehető legtöbb módon. Mi magunk is álltunk az inkubátorok mellett, így motivációnk a szívünkben született, hiszen ez a mi történetünk is.

Patrícia

Lara harcol, még most is. Az orvosok csak bámulnak hisz neki nem szabadna már élnie, és feküdnie kéne egész nap.. ” Szoba növény” de Isten velünk van és védelmezi, ő is azt szeretné hogy harcoljon. Nem lehetek elég hálás az I.Gyermek klinika PIC dolgozóinak, az Intenzív osztályon dolgozóknak és az USI dolgozóinak. És külön az összes nővéreknek is hisz ott voltak és ők voltak neki a pót anyukák amikor én nem voltam ott. 
Tudom, és bízom benne hogy egyszer hangot kapnak azok is akiknek nem ment zökkenőmentesen a koraszülés és a fejlődés. Kitartást akik még az út elején járnak. A CSODÁK KÖZTÜK ÉLNEK.