Hidroterápiás Rehabilitációs Gimnasztika

HRG koraszülötteknek

 

Koraszülött gyermekek esetén a " korai indulás" a kutatások szerint a mozgás, a beszéd, az értelem-figyelem, az aktivitás és a szociális-érzelmi területen egyaránt RIZIKÓT, FOKOZATOS LEMARADÁSI VESZÉLYT jelenthet.

A BHRG Alapítványban korrigált 3 hónapos kortól tudunk fejlődési skálákat felhasználva koraszülött babákat és időre született csecsemőt vizsgálni, ill. elmaradás esetén 580 szenzomotoros feladatból választjuk ki az egyes gyermeknek legfontosabb 15-18 feladatot, melyet betanítunk és 1-2 hetente kontrollálunk. Az uszodai fejlesztések során SOHA nem használjuk fel a búvárreflexet és a McGraw-féle elemi úszást kiváltó testhelyzetet, mert súlyos szakmai hibának tartjuk e reflex, ill. elemi mozgásminta integrációs időn túli mesterséges fenntartását, ugyanis ez ellentmond a spontán érés és a habilitációs fejlesztés elvének.

60 olyan uszodai kezdő feladatunk van, melynek egymásra épülő és rendszeres gyakorlása beindítja az idegrendszer érését. Az uszodai és a tornatermi tréningeket a fokozatos terhelés szabályát betartva valósítjuk meg, hiszen nagyon fontos, hogy a csecsemők egyszerre csak annyi fejlesztő ingert kapjanak, amennyit fel tudnak dolgozni, túlzott ingerléssel többet árthatunk, mint gondolnánk.

A fejlesztés addig tart, míg a kontrollvizsgálatok szerint is életkorának megfelelő teljesítményt mutat a baba. Gyakori, hogy a szülők azt kérik: szeretnének továbbra is járni HRG- és TSMT-csoportokba, hiszen ezek a programok jól strukturálják a hetet, örömöt és közös sikerélményeket jelentenek a babáknak és a szülőknek egyaránt, s elősegítik a jobb irányíthatóságot, ill. a fejlesztett baba ügyes mozgása és kitartása is messze jobb, mint a csoportokba nem járó ismerős gyerekeké. Ezekben az esetekben a folytatás zökkenőmentesen valósul meg az egészséges gyermekek számára szervezett csoportokban.

Nagyon gyakori, hogy a BHRG Alapítványba vizsgálatra jelentkező 3-8 éves gyermek volt koraszülött, s mutatja a rizikótüneteket. Ekkor a tornatermi és az uszodai szenzomotoros fejlesztések beindításával a tünetek enyhítése mellett a tünetváltás megelőzése a célunk, de ugyanazzal az energiával és időráfordítással sokkal jobb eredményeket tudunk elérni akkor, ha a koraszülött babáknál már korrigált 3-6 hónapos korban elkezdjük a hiánypótlást.

 

BHRG Alapítvány honlapja