A házi gyermekorvosnál

4/2000. (II. 25.) EüM rendelet a háziorvosi, házi gyermekorvosi és fogorvosi tevékenységről:

”…. (7) Feladatait a háziorvos és a fogorvos a rendelőjében, indokolt esetben a beteg otthonában látja el.

 

Évtizedek óta praktizáló gyermekorvosként - egy délalföldi kisvárosban - kollegáimmal meglátogatunk minden újszülöttet és koraszülöttet otthonában a hazaadás utáni első napokban - egy régebbi rendeletnek megfelelően.

Már a várandós kismamával szeretek megismerkedni, mert így tudom a szülés várható időpontját, és segíteni tudok a felkészülésben néhány aprósággal, mint például egy lista, melyet én állítottam össze a születés körüli teendőkről:

milyen és mennyi babaruha szükséges, bababútorok, elengedhetetlen és kevésbé fontos luxus dolgok, apás szülés kellékei (mit tegyen a táskába a babának, mamának, stb.).

A leendő szülők megkapják előre a névjegykártyámat is, így telefonon tudnak értesíteni, ha a szülés hamarabb következik be.

Az első családlátogatásra a kórházból való távozástól számolva a 24.-48. óra után, általában a védőnővel közösen kerül sor:

§ röviden megfigyeljük az újszülött környezetét;

§ rákérdezünk a szülők és nagyszülők volt és jelenleg meglévő betegségeire;

§ minden alkalommal megvizsgálom az újszülöttet, az édesanyának, édesapának megmutatom, illetve megtapintatom velük a nagy és kis kutacsot, esetleges kulcscsonttörés gyógyulási területét, stb.;

§ ellátjuk tanáccsal a családot, illetve válaszolunk a védőnővel a feltett kérdésekre;

 

Tovább

Simple vásárlói tájékoztató Támogassa adója 1%-val a
Koraszülöttekért Országos Egyesületet

Adószámunk: 18283114-1-06