A szoros testkontaktus segíti a csecsemők fejlődését

Egy kutatás megmutatta, hogy jobban fejlődött az agyuk azoknak a koraszülött babáknak, akik közvetlen bőrkontaktusban maradhattak édesanyjukkal, ahelyett, hogy inkubátorban helyezték volna el őket.

Amikor a kenguru módszerként ismert technikát nagyon éretlen csecsemőkön alkalmazták, kiderült, hogy serdülőkorban jobb lett az agyműködésük azoknál a korababáknál, akiket inkubátorban helyeztek el.

Korábbi kutatások rávilágítottak arra, hogy a 33. terhességi hét előtt született kisbabáknál gyermek- és kamaszkorban több és értelmi- és magatartásbeli probléma lép fel.

A kanadai Quebec városában működő Laval Egyetem kutatói azt vizsgálták, hogy a képes-e a kenguru módszer megelőzni ezeket a problémákat.

15 éves korukban hasonlítottak össze 18 inkubátorban elhelyezett koraszülöttet, 21 olyan koraszülöttet, akiken átlagosan 29 napon keresztül alkalmazták a kenguru módszert, valamint kilenc időre született csecsemőt.

Az eredmények megmutatták, hogy a serdülő korba lépett kengurus csoport hasonló volt, mint az időre születettek.

Az inkubátorban elhelyezett koraszülött kisbabák csoportja azonban 15 évvel a születésüket követően szignifikánsan eltért a két másik csoporttól.

A kutatók azt állítják, hogy azoknál a kisbabáknál, akiken a kenguru módszert alkalmazták, az agy kritikus fejlődési időszakában a szülők szívhangja és testének melege előnyösen stimulálta az idegrendszert.

 

Az anyai test mint inkubátor

Egyesületünk segítségével született cikk a Kenguru módszerről.

Takács Eleonóra és férje három évig vártak kislányuk érkezésére. A várandósság teljesen problémamentes volt, legalábbis az első hat hónapban. A 26. hét környékén azonban hirtelen elkezdett szivárogni a magzatvíz, és mivel Eleonóráék és az orvosok versenyfutása az idővel sikertelennek bizonyult, Bogi alig több mint hat hónaposan meg is született. Testsúlya ekkor 760 gramm volt. „Amikor megtudtam, hogy meg kell indítani a szülést, mert Bogi veszélyben van, két érzés kavargott bennem: a kétségbeesés és az aggodalom – idézi fel Eleonóra. – Másra sem tudtam gondolni, mint arra, hogy minden igyekezetem ellenére anyaként kudarcot vallottam. Az én hibám, hogy a testem nem tudta tovább megtartani a kisbabámat. Épp ezért a szülés – az orvosok összes igyekezete ellenére – ijesztő volt és traumatikus. Utána Bogit természetesen azonnal inkubátorba tették.” A kórház pozitív hozzáállásának köszönhetően Eleonóra már a második napon kézbe vehette a csöppnyi kislányt, akit eleinte egy-egy órára tettek a mellkasára, de párhuzamosan a kislány fejlődésével nőtt az összebújva töltött idő is. „Bogit folyamatosan figyelték, függetlenül attól, hogy az inkubátorban feküdt-e vagy rajtam – folytatja Eleonóra a mesélést.

Tovább

Amit a kengurukról feltétlenül tudni kell :)

Dr. Schill Beáta írása

A kengurumódszert 1979 óta alkalmazzák a koraszülöttek ellátásában. Míg a columbiai Bogotában Martinez doktort és munkatársait még a megfelelő technikai feltételek elégtelensége késztette a kenguruktól ellesett módszer adaptálására, ma már a fejlett országokban is fontos része a PIC- ek (perinatalis intenzív centrumok) hétköznapjainak.

Jómagam 2001 óta próbálkozom - kisebb-nagyobb sikerrel - a kengurumódszer hazai meghonosításával, mert ez legalább olyan fontos szükséglet a PIC-ek hétköznapjaiban, mint az, hogy egyre kevésbé lélegeztessük invazívan a koraszülött babáinkat. A kengurumódszer alkalmazása természetesen plusz munkát jelent az osztály dolgozói számára, elsősorban a nővéreknek, de olyan előnyökkel jár, melyek semmivel nem pótolhatók. Mindezért rendkívül hálás vagyok azon Kollégáimnak- s a nagy betű itt nem véletlen elírás-, akik csatlakoztak hozzám, s támogatták anno a Schöpf-Merei Kórházban, s most a Honvédkórházban ez irányú törekvéseimet.

Tovább

Koraszülött babák hordozása

Mint azt már korábban, a kenguru módszer taglalásánál is kifejtettük, a testközelségnek különösen sok pozitív hatása van a koraszülött babákra: az állapotukat stabilizálja, hőmérsékletüket szabályozza, a ritmikus testműködések egyenletessé tételében is segít, a lelki fejlődés aspektusairól már nem is beszélve. Ugyanezen előnyök otthon is elérhetőek ha hordozzuk babánkat a hazakerülés után.

Igen ám, de koraszülöttek esetén duplán fontos ismerni a helyes hordozás mikéntjeit. Hogy miért is?

Tovább

Hazaadás

Mikor végre az orvos mosolyogva mondja nekünk, "-Kedves szülők rövidesen hazavihetik a gyermeket!", az ember szíve majd kiugrik a helyéről.

Utána lázas gondolkodás, készülődés... meg van e minden?

Miket kell még beszereznünk? Légzésfigyelőt mindenképp, babamérleget is. A légzésfigyelő az apnoek miatt, az én kislányom nagyon sokat bajlódott ezzel, akár napi 15-20 riasztás is volt a kórházban. Emiatt féltem, otthon mi történik, ha megismétlődik mindez? Ezért a hazaadás előtt elvégeztem egy újraélesztő tanfolyamot.

Tovább

Simple vásárlói tájékoztató Támogassa adója 1%-val a
Koraszülöttekért Országos Egyesületet

Adószámunk: 18283114-1-06