Bemutatkozik az ELTE Gyakorló Óvoda és EGYMI

Nagy örömmel mutatjuk be az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Gyakorló Óvoda és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény korai fejlesztő részlegét.

Részletes információk:

Tovább

BabaBowen

Bowen technika  a babák és gyerekek szemszögéből

A Bowen technikát a fizikoterápia homeopátiájaként is szokták emlegetni, mert az emberi testi működés teljességét figyelembe veszi, így fel tudja ébreszteni az öngyógyító képességét, amikor egy probléma miatt kezelésbe fog.

Az 1950 – es években kifejlesztett módszer főként a kötőszöveti rendszerre fejti ki hatását, melynek alapja, hogy testünket egy a mechanikai erők függvényében kialakult feszültségi háló fonja át és tartja össze. Ez a  kötőszöveti „faszciális háló” sejtszintről kiindulva szolgáltat kapcsolatot a test minden magasabb struktúrájáhozA kezelés közben végzett finom, rövid idejű és precíz fogások ezen keresztül érnek el változásokat, segítenek a saját aktuális egyensúlyt megtalálni, és így megszűnhetnek a feszültségek.

Elsősorban nem is a tüneteket kezeli, mert a probléma oka nem mindig ott van, ahol a fájdalom jelentkezik, vagy amit panaszolnak.  Hasonlattal élve a nők ismerik azt a jelenséget, amikor a combig felhúzott harisnya bokájánál pattan el a szál és szalad végig a szem. A kötőszöveti „testharisnya”  hasonlóan veszi körül testrészeinket, és hasonlóképp reagál.  Mindezek értelemben ezt a holisztikus szemléletű feszültségoldást gyógyító, regeneráló érintésnek lehet nevezni.

A babák és gyerekek szemszögéből nézve különösen hangsúlyos, hogy szelíd, non-invazív technikáról beszélünk. Ezt az érintést lehet ellenkezés nélkül fogadni, így a hasznosítása, beépítése is akadálytalanabb, és maximálisan megfelel a legősibb ápolási követelménynek - a „ne árts” szabályának. Ebből adódik, hogy nincs mellékhatása, legfeljebb, ahogy a homeopátiában is, ha nem a legjobb szert adjuk be, vagy ha nem a legcélzottabb Bowen fogássorozatot használjuk, nem történik kielégítő mértékű változás, kereshetünk tovább anélkül, hogy újabb tünet jelentkezne.

Tovább

A Bobath módszer

Bobath módszer

Karel Bobath neurológus és felesége, Bertha Bobath gyógytornász közös életműve a Bobath módszer, amelyet cerebral paretikus gyermekek kezelésére fejlesztettek ki.

Cél:
• az izomtónus megfelelő szabályozása
• a normális testtartási és ezekből kiinduló mozgási folyamatok fejlesztése
• valamint a megfelelő reflexmechanizmusok kialakítása

 

Tovább

A koraszülöttség és a konduktív pedagógia

„Sok kis ember, sok kis helyen, miközben sok kis dolgot megtesz, megváltoztathatja a világ arcát.”

(Mandinka szólásmondás)A korai angyalok világra jöttének kockázataival, szövődményeivel, megoldási lehetőségeivel számtalan cikk, könyv, szakirodalom foglalkozik.
Ebben az írásomban konduktorként, a konduktív pedagógia lehetőségével ismertetném meg az érintett, segítségre váró családokat, néhány mondatban, pontban összegyűjtve a fontos, és hasznos információkat.

Néhány szóban a központi idegrendszer sérülésről (ICP – infantilis cerebral paresis)

Az ICP a mozgás és testtartás maradandó zavara, melyet az éretlen agy patológiai állapota idéz elő. Nem progresszív, azaz a kiváltó ok egyszer hatott és okozott károsodást, nem ismétlődik. Azonban a másodlagos tünetek, mint például az izmok zsugorodása, a csontok helyzete és állapota a gyermek növekedésével rosszabbodhatnak, így nagyon nagy hangsúlyt kell fektetni ezek megelőzésére, a prevencióra.

Tovább

A logopédiai munka tevékenységi köre

 

Jelenleg is általános iskolákban és óvodákban helyben dolgoznak a logopédusok a rászoruló gyermekek számától függő óraszámban.

A logopédusok feladata:

· Az ellátási körzetükbe tartozó gyerekek/tanulók beszéd és nyelvi fejlettségének szűrése, mely kiterjed a részképességek területére is.

· A logopédiai szűréshez továbbá a logopédiai terápiához is szükséges a szülői beleegyezés. A beszédjavítás, logopédiai terápia ezen önkormányzati intézményekben ingyenes, az oktatás alapfeladatai közé tartozik.

· A logopédiai ellátást igénylő gyermekek/tanulók részletes logopédiai vizsgálata.

 

Tovább

A Pfaffenrot manuális terápia bemutatása a kisgyermekek fejlesztésében

Dr. Waldemar Pfaffenrot ortopéd orvosként kezdte pályafutását Oroszországban. 1990-ben Németországban telepedett le, ahol elismert gyermekrehabilitációs és ortopéd szakorvos lett. Főorvosként kutatásokat folytatott a cerebrális parézis területén. Az eredmények alapján - 1993 óta - több mint 100 fogást dolgozott ki. A Pfaffenrot-féle manuális terápia, más néven szinergetikus reflexterápia, különböző fogások és nyomáspontok ingerlésének együttes hatásán alapul. A terápia a miofaszciális technika (a bőr alatti szövetek ingerlése, melyet a bőr finom elfordításával érünk el. 1.kép), az akupresszúra (2.kép), fej-, kéz-, láb-reflexmasszázs, a kiropraktika, és az oszteopátia elemeit használja.


1.kép
Miofaszciális technika alkalmazása a felső végtagon, mellyel létrejön a kar nyújtási funkciója


A módszer kifejlesztője a terápiát blokkszerűen, napi kezelésekkel ajánlja. Tapasztalataink szerint azonban heti 2-3 alkalommal, hosszabb távon kivitelezve is jó eredményeket mutat. A kezelés hossza alkalmanként 15-25 perc. Az időtartam kortól és a gyermek állapotától függ.


2.kép
Akupresszúrás pontok ingerlésével elősegíthető a vállízület mozgása


Dr. Pfaffenrot elsősorban mozgásfejlődésükben elmaradt gyermekeknek fejlesztette ki a módszert, melynek legfőbb oka az izomtónus eloszlási zavara. Hasznosnak bizonyult azonban ferdenyak, enyhébb lefolyású gerincpanaszok (idegbecsípődés, ischiász, derékfájás) esetén is. Ajánlott továbbá stroke, Parkinson-kór, sclerosis multiplex diagnózissal rendelkező pácienseknek is. Alkalmazható Down-, és egyéb mozgást, izomtónust érintő szindrómák, illetve hiperaktivitás, egyensúlyi- és szenzomotoros zavarok, tanulási problémák kiegészítő terápiájaként.


3. kép
A térdkalács sípcsont irányába való elmozdításával elérhető a lábfej mozgathatósága.


A terápia hatása a következő területeken mérhető:
• az izom tónusa;
• a gerincoszlop különböző rendellenességei (szkoliózis, kifózis, stb.);
• izom és ízületi rövidülések;
• a kéz támasztó, nyújtó, hajlító funkciója;
• a finommanipulációs tevékenységek (festés, íráskészség, stb.);
• a lábtartás és terhelhetőség;
• a testtartás ülő- és álló helyzetben;
• az általános mozgás- és járáskép;
• a száj- és beszédmozgások;
• a koordinációs képességek;
• a figyelem, koncentráció;

A szülői beszámolók emellett arról is szólnak, hogy a gyerekek lényegesen jobban alszanak, akár már az első kezelést követően is, javul az étvágyuk, a közérzetük. A terápia pozitívan befolyásolja az anyagcserét, a pszicho-emocionális funkciókat, a szellemi és fizikai aktivitást.
Cikkünkkel igyekeztünk felkelteni az érdeklődést egy Magyarországon még kevéssé ismert manuális terápia iránt, melynek fontos szerepe lesz a korai fejlesztésben és a veszélyeztetett gyermekek prevenciós (megelőző) tornájában.
 

Bősenbacher Tímea – Szőke Melinda

Bemutatkozik a Gézengúz Alapítvány

 

A Gézengúz Alapítvány egyedisége és erőssége abban rejlik, hogy 21 éves tapasztalattal, összetett terápiás modellel gyógyítja a gyermekeket és fordul az egész család felé. Mit is jelent ez?
A módszert az orvosi, pszichológiai, fizioterápiás és pedagógiai ellátási formák együttes alkalmazása jellemzi. A minket megkereső családok gyermekeiről a első lépésben telefonon tájékozódunk, hogy milyen segítséget szeretne kapni a család! Az első személyes találkozás alkalmával gyermekneurológus vizsgálja meg a gyermeket és a terapeutákkal együttműködve tesz javaslatot a gyógymódra. A védőnő is jelen van ilyenkor és szociális tanácsadással segíti a jövőkép kialakítását! A szülők legsürgetőbb és jogos igénye ilyenkor, hogy tisztán lássanak: milyen gyermekük állapota, a lezajlott eseményeknek milyen következményei lehetnek?

A terapeuták a családdal való személyes kapcsolat során folyamatosan informálják a hozzátartozókat az eredményekről és az esetleges megakadásokról.
Terápiás ellátásainkat minden esetben az egyéni fejlődésmenethez igazítjuk. Terapeutáink a csecsemők saját aktivitását kihasználva, a szülő gyerek kapcsolatra építenek munkájuk során. Alapítónk és az Alapítvány orvos-igazgatója, dr. Schultheisz Judit találmánya, a Huple® félgömb alakú mozgás- és koordinációs fejlesztő eszköz használata szinte minden foglalkozásnak részét képezi. A Huple®- támogatja , erősíti az idegrendszeri érési folyamatokat, amelyek a koraszülötteknél kulcskérdés! Természetesen amennyiben terápiás ellátásra van szüksége a gyermeknek, akkor a Huple® - program megfelelő terápiás hatásait alkalmazzuk terapeuták irányításával!

Tovább

Dévény Speciális manuális technika - Gimnasztika Módszer

A Dévény Speciális manuális technika - Gimnasztika Módszer (röviden DSGM), új terápiás eljárás a mozgásrehabilitációban, amelyet több évtizedes gyakorlati tapasztalat hitelesít. Új szemléletre épül, gyökeresen új technikai elemeket és kivitelezést jelent, ezáltal eddig nem ismert, új lehetőségeket nyit a gyógyításban.
Ezt az eredeti gyógyító eljárást Dévény Anna gyógytornász, művészi torna szakedző dolgozta ki 1976-tól kezdődően, kettős képzettségének gyakorlati tapasztalatai alapján.
E levédett módszert ma már egyre több orvos és az egészségügyi szakma is elismeri és igényli. Oktatása az Orvostovábbképző Egyetemen posztgraduális szakképzés formájában történik gyógytornászok részére.

 

Tovább

Etetésterápia – a felfedezetlen terep

Koraszülöttség miatt, vagy más okból sérült gyermekeknél gyakran előfordul a táplálási nehezítettség, bizonyos esetekben a szájon át táplálás teljesen ellehetetlenül, másoknál a darabos étel elfogadtatása, vagy éppen az ivás megy nehezen. Magyarországon az etetésterápia – általam egyelőre ismeretlen okok miatt – eléggé elhanyagolt terület, mindössze néhány korai fejlesztő intézményben, illetve privát rendelésen érhető el a szolgáltatás. Oktatás pedig ebben a témában tudomásom szerint jelenleg nem elérhető.

(Frissített információk 2016.: A Budapesti Korai Fejlesztő Központban elérhető csoportos és egyéni evésterápiás foglalkozás, illetve rendszeressé vált a szakemberek - gyógypedagógusok, gyógytornászok - képzése. Létrejött a Jól Enni - Jól Lenni honlap, melyen fontos információkat találhatnak a szülők gyermekük etetésével, evésével kapcsolatban újszülött kortól.) 

 

Tovább

Grafomotoros fejlesztés

Nem vagyok szakértő. Érintett vagyok. Szülőként.

31. hétre született ikerpár anyukájaként. A kórházból kikerülve – hat és fél hét után-két és fél évig jártunk magánúton különböző fejlesztésekre. Dévény terápia, Gézengúz alapítvány, itthon Katona módszer szerint tornáztattuk és minden este masszíroztuk őket.

Nagyjából két és fél éves korukra beérték kortársaikat, Dorkának voltak még kéz-szem, és két kéz koordinációs problémái.

Nagyon sokat tépkedtünk különböző anyagokat (csomagolópapír, írólap, alufólia) persze résen kellett lenni, hogy ne kerüljön a szájába belőle.

A csippentő mozgás gyakorlásához csokis puffasztott rizst vettünk és azt pakolgattuk egyik bögréből, edénykéből a másikba, itt nem volt gond, ha a játékos gyakorlás végére elfogyott a "fejlesztő eszköz".

Szigorú felügyelet mellett gyurmáztunk sokat. Próbáltunk gömbölyíteni, sodorni. Nyáron homokoztunk, gyúrtuk/tapasztottuk a vizes homokot. Vastag zsírkrétával firkáltunk nagy kiterített csomagolópapírra.

A lányok most öt évesek, ez idő alatt sok tapasztalatot szereztem, kialakult egy házi fejlesztési tervünk, ezt szeretném megosztani a hasonló problémával küzdőkkel.

 

Tovább

Halliwick-módszer

A Halliwick-módszer leírása:

 

A Halliwick-módszert James McMilan fejlesztette ki, aki értelmi fogyatékos iskolásokat tanított úszni. A technika a vízi terápiák egy fajtája, melyet akár úszás tanításra is lehet alkalmazni.
A módszer alapfelfogása:
• A páciens (gyerek/felnőtt) mindig aktívan vesz részt a gyakorlatokban.
• Nem használnak úszást segítő eszközöket. (úszógumi, karúszó, stb.)
• Általában 1-1 terápia folyik. (1 páciens-1 terapeuta)
• Az alátámasztás/segítségnyújtás nem a fejnél történik.
• Sok feladat megoldása csoportosan történik.
• Az úszás egy eszköz az önállósághoz, de nem ez a cél.
• Az egyensúly mindenekelőtt a fajsúlytól és a testformától függ.
Ahhoz, hogy a páciensek önállóak lehessenek a vízben, bizonyos képességeket el kell sajátítaniuk. A Halliwick-módszer struktúráját a kezdetektől úgy építették fel, hogy a tanulás olyan effektív és hatékony legyen, amennyire csak lehetséges.
A mozgásélményt egy tíz, egymásra épülő pontból álló program (10 pontos program) biztosítja, mely egy úszáshelyzethez vezet. Az világos, hogy nem mindenki képes a teljes programot keresztül vinni, teljesíteni. Esetenként változó a sérülés fokának, a terapeuta és a páciens céljának függvényében.

Tovább

Hidroterápiás Rehabilitációs Gimnasztika

HRG koraszülötteknek

 

Koraszülött gyermekek esetén a " korai indulás" a kutatások szerint a mozgás, a beszéd, az értelem-figyelem, az aktivitás és a szociális-érzelmi területen egyaránt RIZIKÓT, FOKOZATOS LEMARADÁSI VESZÉLYT jelenthet.

A BHRG Alapítványban korrigált 3 hónapos kortól tudunk fejlődési skálákat felhasználva koraszülött babákat és időre született csecsemőt vizsgálni, ill. elmaradás esetén 580 szenzomotoros feladatból választjuk ki az egyes gyermeknek legfontosabb 15-18 feladatot, melyet betanítunk és 1-2 hetente kontrollálunk. Az uszodai fejlesztések során SOHA nem használjuk fel a búvárreflexet és a McGraw-féle elemi úszást kiváltó testhelyzetet, mert súlyos szakmai hibának tartjuk e reflex, ill. elemi mozgásminta integrációs időn túli mesterséges fenntartását, ugyanis ez ellentmond a spontán érés és a habilitációs fejlesztés elvének.

Tovább

Hippoterápia

Napjainkban hazánkban is növekszik a hippoterápia ismertsége és népszerűsége, de a róla alkotott fogalmak gyakran pontatlanok, tévesek.

A hippoterápia szó a lóval végzett terápiás eljárásoknak csupán egyik ágát jelöli. Társterápiáitól a gyógypedagógiai lovagoltatástól és a parasporttól elsősorban terápiás célkitűzései, és ezáltal a terápiás foglalkozások felépítése különbözteti meg. A középpontban itt a mozgásfejlesztés áll, a pedagógiai célok csak másodlagosan jelennek meg.

A hippoterápia fejlesztő hatását a lépésben haladó ló hátának lengései biztosítják. A szabályosan, ritmikusan ismétlődő, háromdimenziós mozgások áttevődnek a felegyenesedetten ülő lovas medencéjére és törzsére, minden lépéssel aktív mozgásválaszra kényszerítve azt. Egy átlagos 20 perces terápiás foglalkozás alatt körülbelül 2000-szer kell alkalmazkodnia a lovasnak az őt egyensúlyi helyzetéből kibillentő mozgáshoz.

Tovább

Katona módszer

 

A Katona módszer főként, de nem kizárólag az oxygenhiány miatt károsodott csecsemők kezelésére alkalmas. Lényege, hogy a minden csecsemővel veleszületetten jelen lévő, ún. komplex elemi mozgásmintákat (mászás, ülésbe húzódzkodás, ülésbe emelkedés, kúszás, stb.) napi rendszerességgel kiváltjuk a fiatal csecsemőben. A mozgás kiváltását az agy „serkentésével” érjük el azáltal, hogy a csecsemőt különböző gravitációs helyzetekbe hozzuk, ami aktiválja az agy azon részét, ahol ezek az elemi mozgásminták tárolva vannak. Az agyból kifutó „parancs” hatására létrejön a mozgásminta, a végrehajtott mozgásról pedig visszajut az agyba az információ. A mozgásminták kiváltása igen egyszerű, ezért a szülőknek minden nehézség nélkül megtaníthatók, ezúton biztosítható a feladatok napi rendszerességgel történő végeztetése, ami a siker alapvető feltétele. Emellett a szülő tevékeny részese lehet a terápiának.

Ezek a napi rendszerességgel végrehajtott, az emberi mozgásra jellemző mozdulatsorozatok képesek az agy által közvetített kóros izomtónust, mozgásszervezést normalizálni. A csecsemőknek ez a képessége, agyuk „formálhatósága” az első három élethónapban a legkifejezettebb. Ezért igen fontos a kóros tünetek mielőbbi felismerése, kivizsgálása, kezelése. Kis betegeinket másfél-két éves korukig követjük. Eleinte havonta, később ritkábban rendeljük vissza őket kontroll vizsgálatra, szükség esetén módosítunk a kezelésen, ill. egyéb, kiegészítő kezeléseket rendelünk el (HRG, Dévény kezelés, korai fejlesztés, stb.).

Tovább

Katona-módszer (neurohabilitációs tréning)

A fejlődés-neurológia Magyarországon Prof. Dr. Katona Ferenc és munkacsoportja által kifejlesztett tudomány, mely az agy komplex fejlődésének ismeretében olyan módszert ad a gyakorló ideggyógyász kezébe, mellyel sikeresen felismerheti a kóros irányú idegrendszeri fejlődést.
A vizsgálatot már újszülött korban el lehet végezni.

Tulajdonságok:
- Elméleti alapokra épül
- az idegrendszer stimulálását napi 6x30 perc (3 óra) mozgatással végzi
- indirekt ingerlést ad az idegrendszernek
- az izmokban, inakban lévő elváltozásokkal nem foglalkozik
- a gyakorlatokat a szülővel végezteti.

Tovább

Kenguru módszer

A módszer eredete:


kezecskeÉvente körülbelül húsz millió újszülött jön a világra nagyon kis súllyal koraszülés vagy méhen belüli elégtelen fejlődés következtében. A legtöbb ilyen baba az úgynevezett fejlődő országokban születik. Ezekben az országokban a modern technológia, a képzett egészségügyi személyzet nem, vagy ritkán áll csak rendelkezésre. Inkubátorok gyakorlatilag nincsenek, vagy ha mégis, akkor nincsenek a helyi igényekhez igazítva, vagy kellőképpen tisztán tartva. Az orvosi műszerek és azok alkatrészeinek vásárlása, a karbantartás, javítás nehézkes és drága. Az energiaellátás gyakran omlik össze ezekben a régiókban, ellehetetlenítve a gépek kifogástalan működését. A születési kis súly önmagában is növeli a csecsemőkori megbetegedések (hypotermia, hipoglikémia, kórházi eredetű fertőzések) és a csecsemőhalandóság esélyét (az újszülött korban elhunyt gyermek 1/5-e koraszülött vagy időre született újszülött alacsony súllyal), de az érintett újszülöttek ellátása a fent említett körülmények közt különösen nehéz, nagy terhet ró az egészségügyi és szociális hálóra. Sajnos ezekben az országokban nincs egyértelmű megoldás erre a problémára, hiszen a babák egészsége összefügg édesanyjuk egészségi állapotával és annak terhesség alatti ellátásával, ami a fejlődő országokban szintén erősen elmaradott.

Tovább

Konduktív nevelés - A Pető módszer

A Pető-féle konduktív pedagógiai módszer a gyermekek mozgás, értelmi, és érzelmi problémáit együtt figyelembe véve, javítással igyekszik fejleszteni őket.
A konduktor csoportos és egyéni foglalkozások keretében komplex pedagógiai módszerekkel hat a diszfunkcióra.
A módszer lényege és célja, hogy ritmikus intendálással (intenció: olyan belső, előzetes képződmény, ami megindítja a koordinációt, összerendezést az idegrendszerben. Speciális emberi aktivitás, belső késztetés), feltételes reflexek kialakítására törekszik és egymásra épített feladatsorokon keresztül igyekszik a rossz beidegződéseket javítani.
Az önállóságra szoktatás a cél, melyhez számos segédeszközt vesz igénybe.

A konduktív pedagógia során:

- lazulnak a feszes izmok, erősödnek a gyengék,
- fejlődik az értelem (életkornak megfelelő értelmi fejlesztés során)
- javul a beszéd
- fejlődik a mozgás,
- önidította, aktív mozgás alakul ki
- a tanult mozgásokat a napirend egyéb tevékenységeikben is kamatoztatni tudják

Akinek javasolt (többek között):

- di-, hemi-, tetra-, plégia, paresis,
- spinabifida, paraplégia,
- stoke,
- sklerosis multiplex,
- Parkinson

Ahol Pető Andrásról, vagy a konduktív nevelésről olvasni lehet:

* Popper Péter: Holdidő c. könyve (Pető András)
* www.peto.hu

(Szőke Melinda írása és www.peto.hu oldalon találtak alapján.)

Miben és miért segít a HRG- (hidroterápiás rehabilitációs gimnasztika) terápia koraszülötteknek?

Koraszülöttként világra jönni rizikó-tényező. A magzatnak ugyanis szüksége van ahhoz a 40, anyaméhen belül optimális körülmények között (állandó „anyahőmérsékletű” magzatvíz, az anya mozgásainak folyamatos érzékelése, a sok saját mozgásból származó proprioceptív inger, a külvilág erős hangingereinek szűrése, a vizuális ingerek hiánya) eltöltött hétre ahhoz, hogy megfelelő fizikai és érzékszervi érettséggel érkezzen meg.

Idő előtt, a nem fiziológiás ingerkörnyezetben, éretlen érzékszervekkel optimális alkalmazkodási reakciókat és optimális továbbfejlődést elvárni irreális. A koraszülött baba egy éjjel-nappal jól kivilágított PIC-szobában (vizuális túlingerlés) hallgat folyamatosan sokféle zajt (akusztikus túlingerlés), ugyanakkor 800-szor ritkább közegben, azaz nem vízben hanem levegőben van (taktilis alulingerlés), ahol a gravitáció ellenében nem tud mozogni (vesztibuláris és proprioceptív alulingerlés), és minimális a passzív vesztibuláris ingerek mennyisége, ill. minősége is (nincs 24 órás együttmozgás az anyjával).

A szomatikus érés (táplálható, van súlygyarapodás) természetesen biztosított itt, de az organikus (idegrendszeri) éréshez a külső ingerkörnyezet nem optimális.

A túlingerlés az ingerküszöb felemeléséhez vezet. A volt koraszülött gyerekek között sokan nehezebben hallják meg a fontos, nekik szánt mondandót,- pedig nincs hallássérülésük,- s a vizuális ingereket is lassabban fogják fel,- azaz: több idő vagy erősebb, nagyobb inger szükséges nekik a felfogáshoz és a feldolgozáshoz.

Tovább

Odú Fejlesztő Központ

Az Odú Fejlesztő Központot 2002-ben hozta létre a Szegedi Korai Fejlesztést és Integrációt Támogató Alapítvány /KORINTA Alapítvány/ Célja elsősorban Szeged város és vonzáskörzetében élő 0-5 éves megkésett/eltérő fejlődésű gyermekek szűrése, állapotfelmérésük, korai fejlesztésük biztosítása. A gyermekek megsegítése családias, barátságos, oldott környezetben folyik, ahol a szülők partnerként vesznek részt a foglalkozásokon.

 

Tovább

Szenzoros Integrációs Terápia (Ayres-terápia)

 

Ha a gyermek a tervezett időpontnál előbb születik meg, az nem csak a Szülőket, az Anyukát, de a Kicsit is váratlanul érinti. Kiveszik őt a megszokott kellemesen meleg környezetéből, ami őt addig olyan biztonságosan körülvette. Számára idegen kezekbe kerül, elválasztják őt attól, aki eddig a biztonságot jelentette számára, és mindenféle vizsgálatokat végeznek rajta, amiből ő talán csak azt érzékeli, hogy „fáj”.

Az idegrendszer megfelelő fejlődéséhez a gyermeknek pozitív behatásokra van szüksége, simogatásra, érintésre, „bújásra”, ringatásra… Ezt egy tervezett időben született, egészséges csecsemő ideális esetben már megszületése után rögtön megkapja Édesanyjától, Apukájától.
De mit tegyen az az Anyuka, akitől gyermeke a nap nagy részében el van választva, és a küzdelem komoly dolgokért folyik?
Hála Istennek, ezek a pozitív élmények pótolhatók. A fejlődés szempontjából nélkülözhetetlen egyensúlyi (ringatás, hintáztatás…) és érintéses (simogatás, masszírozás) ingereket utólag is megkaphatja a Kicsi, akkor, mikor állapota már stabilizálódott.
Ezzel is foglalkozik a szenzoros integrációs, vagy más néven Ayres-terápia. A szenzoros integrációs terápia játékosan fejleszti a gyermeket, ilyen módon segíti elő az idegrendszer megfelelő érését. A gyermek élvezi a foglalkozásokat, nem is veszi észre, hogy itt fejlesztésről van szó. „Síkit” örömében.

 

Tovább

Terápia űrhajós ruhában: TheraSuit és TheraTogs

 

A TheraSuitot Richard és Izabella Koscielny tervezte, 2002-ben szabadalmaztatták Amerikában. Richard és Izabella mindketten gyógytornászok, sérült gyermekük részére találták ki ezt a forradalmian új eszközt, melynek használata nem igényel hosszadalmas és speciális képzést, kórházi-, és otthoni körülmények között terapeuták és szülők egyaránt használhatják.

A TheraSuit módszer intenzív és speciális „edzésprogramon” alapul. Különféle eszközöket és gyakorlatokat használ, ezek közül az egyik a TheraSuit ortézis. Ez egy lágy, a test helyzetének belső érzékelését támogató dinamikus segédeszköz, amely sapkácskából, nadrágocskából, mellényből, térdvédőkből és cipőkből áll, amelyeket speciális csatlakozók kötnek össze. Minden részegység össze van kötve a rugalmas csatlakozók rendszerével.

Tovább

Tomatis módszer a koraszülöttek fejlesztésében

A világ különböző egyetemein kutatók csoportjai méréseik alapján egymástól függetlenül arra a felismerésre jutottak, hogy az újszülöttek anyanyelvükön sírnak: különböző frekvenciákon, hangsúllyal. Ez pedig azt jelenti, hogy már az anyaméhben elsajátítjuk anyanyelvünk hangfekvését, ritmusát, hangsúlyát. Tehát egyfajta tudással jövünk a világra.
Ezek az impulzusok az agyba a magzat a fülén keresztül jutnak el, mely a 4-5 terhességi hónap között a legelső és teljességgel kifejlett érzékszerv. Ez a szervünk igen összetett: nem csupán a hallásért felelős, a közép és belsőfül alapvető fontossággal bír a mozgás terén: csontba ágyazva itt található az egyensúly-érzékelés és a vesztibuláris idegrendszer. Testünk ezen pontján szinten minden ideg átfut, ezzel érzékeljük testhelyzetünket a térben, ez biztosítja mindenkori egyensúlyunk megtartását, valamint a szemmozgások és a fej mozgásának kiegyenlítését.

Tovább

Tunyogi-féle játékterápia

A játékterápiáról

A funkciók kialakításának és begyakoroltatásának fő vázát Tunyogi által kidolgozott sensomotoros ingerterápiával végezzük.

A módszerről megjelenő főbb művek:
* Tunyogi E: Therapeutic games. Werag Vienna 1988.,
* Tunyogi E: A gyógyító játék, Pannon Kiadó Bp. 1990.,
* Tunyogi E.: Gyógyító játék a családban, Tárogató Kiadó Bp. 1995.
* Ezen felül számos hazai konferencia és cikk.

A játékterápia multidiszciplináris módszer,amely a következő terápiás módszereket és eljárásokat is alkalmazza.
A funkcionális terápiákból integráltuk az elektroterápiátés a gyógytestnevelés elemeit. Valamint a szakorvosok által előírt segédeszközöket,amelyek segítik a mozgást vagy az érzékszervek korrekcióját.
 

Tovább

VOJTA MÓDSZER

VOJTA terápia - egy új mozgásfejlesztő módszer a gyógytornászok kezében

Magyarországon még szülők által kevésbé ismert a Vojta, a szakemberek által meg még egyenlőre csak áhított terápia.

A módszert Vaclav Vojta egy cseh származású ortopéd-neurológus, a Müncheni Gyermekklinikán szerzett tapasztalatai alapján dolgozta ki, melyet reflexlokomóción alapuló gyógy technikának is nevezhetünk. (reflex = a test nem tudatos válaszreakciója, lokomóció = helyváltoztatás)

A módszer kialakulása úgy történt, hogy szakemberek rájöttek, hogy ha különböző pozíciókba helyezik a gyermekeket és különböző zónákat ingerelnek mozgást válthatnak ki. Olyan mozgásokat, amelyek mindenkiben genetikailag öröklötten benne vannak, tehát léteznek az agyban, magasabb szinteken. Ezeket a mozgásokat ki lehet váltani bárkinél, egy egynapos csecsemőnél, de egy nyolcvanéves felnőttnél is. Ez a módszer közvetlenül lép közbe a mozgást és tartást irányító agyi folyamatokba.

Tovább

Simple vásárlói tájékoztató Támogassa adója 1%-val a
Koraszülöttekért Országos Egyesületet

Adószámunk: 18283114-1-06