Kórházakról

Szülői beszámolók a megjárt kórházakról: szokások, látogatási rend, orvosok, ápolók.

Friss hírek Pécsről

A Pécsi Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Neonatológiai Tanszéken jelenleg 23 intenzív ágyon és 10 koraszülött ágyon ápoljuk a koraszülötteket, a kis súlyú újszülötteket, valamint a beteg újszülötteket. A feladatot 7 neonatológus, 1 rezidens orvos és 24 szakápoló látja el.

2014-ben közel fél milliárd forint európai uniós forrásból a „Janus Pannonius Program – Korszerű Perinatális Intenzív Centrum Pécsett” TIOP-projekt révén Tanszékünk sok modern orvostechnikai berendezéssel gazdagodott. A megvalósításra kerülő beruházás óriási ugrást jelentett a betegbiztonság szempontjából, ugyanis a rendkívül korszerű lélegeztető gépek, infúziós pumpák, EEG berendezések, monitorok, inkubátorok és a kapcsolódó informatikai beruházások további esélyeket adnak az igen kis súllyal született, illetve beteg kora- és érett újszülötteknek nemcsak az életben maradáshoz, de a felnőttkori minőségi élet alapjaihoz is. Az új műszerek beszerzése által lehetőség nyílik komplexen monitorizálni a koraszülötteket, csökkenteni a súlyos szövődményeket, kedvezőbbé tenni a késői kimenetelt.

Tovább

Fővárosi Önkormányzat Szent János Kórháza és Észak-Buda Egyesített Kórházai, Gyermekosztály, Koraszülött és Patológiás Újszülött részleg

A Szent János Kórházban, mint Buda vezető intézményében fennállása óta működik a Gyermekosztály keretein belül Koraszülött részleg.

Az utóbbi években a Szülészeti Osztályon III-as típusú Neonatalis Intenzív Centrum is kialakításra került, ahol elsősorban az igen kis súlyú, gépi lélegeztetést igénylő koraszülöttek ellátása történik.

Beosztását tekintve egységünk II-es típusú Neonatalis Intenzív Centrum, ami tartós gépi lélegeztetést nem igénylő, betöltött 32. terhességi hét felett született koraszülöttek és beteg újszülöttek ellátására jogosult. Méhen belüli, szülés alatt és után kialakult kórállapotok (fertőzések, sárgaság, fejlődési rendellenesség, táplálási probléma,..) kezelése történik.

Részlegünk a Gyermekosztály épületén belül külön szárnyban található. A belső folyosóról három, csak betegek számára kialakított kórterem, valamint négy, összesen hat ággyal működő baba-mama szoba nyílik. Tovább

Koraszülött mentés a Dél-Dunántúlon

A Szívbeteg Gyermekekért Alapítvány a Pécsi Gyermekklinikán 1995 óta tevékenykedik a szívbeteg, illetve a koraszülött gyermekek érdekében.

Alapítványunk 2004 novemberében létrehozta Koraszülött Mentőszolgálatát, mellyel a Dél-Dunántúlon kizárólagos hatáskörrel végzi a koraszülött és beteg újszülöttek sürgősségi ellátását és szállítását. Ez azt jelenti, hogy ezt a tevékenységet az Országos Mentőszolgálat helyett mi látjuk el, finanszírozását a kormányzat az OMSZ-on keresztül biztosítja. Alapítványunk rendelkezik a megfelelő mentéstechnikai felszerelésekkel, speciálisan erre a célra kialakított mentő-gépkocsival, szállító intenzív inkubátorral és 20 fős – orvosokból, nővérekből, gépkocsivezetőkből álló – szakembergárdával 24 órás szolgálatban működünk. Tovább

Néhány adat, gondolat a Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítvány munkájáról

A gyermekgyógyászatban ma az egész világon a legfontosabb feladat az életveszélyben lévő betegek sürgősségi ellátásának biztosítása. Ezen belül külön kiemelt jelentőségű a születés után közvetlen életveszélyben lévő újszülöttek, koraszülöttek mentése. Az élet első perceiben, óráiban történt mentés elmaradása ezen gyermekek életkilátásait – életben marad vagy meghal – és a későbbi évek életminőségét – testileg és szellemileg ép lesz vagy károsodott – döntően meghatározza. A gyors riasztás és a 24 órás elérhetőség nélkül ezeknek az újszülötteknek nagyon kevés az esélyük az életben maradáshoz és a későbbi egészséges élethez.

A Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítvány régóta – két évtizede – szolgálja az újszülött, koraszülött mentést.
Feladata Dél-magyarország 4 megyéjéből – Bács-Kiskun, Békés, Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok megye déli része Mezőtúr kistérség – menteni az életveszélyben lévő újszülötteket a régió újszülött ellátó központjaiba a szegedi Gyermekgyógyászati Klinikára, valamint a kecskeméti és a gyulai Perinatális Intenzív Centrumokba.

Az Alapítvány az egész országot ellátó 9 központ közül négyzetkilométerben a legnagyobb területről ment, riasztási száma a 2. legtöbb az országban, évente átlagban 1250±10%.

Tovább

Bemutatkozik a Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórház Nonprofit ZRT Perinatális Intenzív Centruma

A 370 ezer lakosú Veszprém megyében évente 3200 körüli a születések száma. A kicsik jelentős része szerencsére egészségesen születik, 10 % körüli azok száma akik koraszülöttség, vagy betegség miatt a Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórház Nonprofit Zrt Perinatális Intenzív Centrumába kerülnek. A III-as szintű PIC 20 ágyán egyedüliként biztosítja Veszprém megye beteg újszülött és koraszülött ellátását.
A megyében működő két, szülészeti osztállyal is rendelkező városi kórház (Pápa és Ajka I.szintű Neonatológiai osztály)) a progresszív ellátás keretében lehetőleg még in utero (anyaméhben) kórházunk Szülészeti Osztályára irányítja a rizikós szüléseket, illetve a koraszüléseket, hogy a megszületés után helyben álljanak rendelkezésre az intenzív ellátás feltételei. Ennek a betegcsoportnak komoly megterhelést és szövődmények kialakulására rizikó tényezőt jelentő szállítási trauma így elkerülhető.
A szülőszoba és a PIC között mindössze egy emeletnyi távolság van, mely rendkívül előnyös a szakemberek elérhetősége és az újszülöttek szállítása szempontjából is.

Tovább

Borsod-A.-Z. Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház Velkey László Gyermekegészségügyi Központ, koraszülött-újszülöttpatológiai osztály

Osztályunk az 1958-ban alakult kórházunk alapító osztályainak egyike. 1962-től működik koraszülötteket ellátó osztályként. Az évtizedek folyamán több jelentős változás, fejlődés történt életünkben, míg kialakult az osztály mai struktúrája, profilja.
1974-ben nálunk indult el elsőként az országban a koraszülött mentés szervezett, bár még kezdetleges formában, majd 1993-tól teljesedett ki.

1975-ben ezen az osztályon szerveződött az ország nyolc Perinatalis Intenzív Centrumának egyike.

Tovább

Semmelweis Egyetem I. sz. Gyermekklinika, Újszülött Intenzív Osztály

A Semmelweis Egyetem I. sz. Gyermekklinikájának Újszülött Intenzív Osztálya Magyarország második legnagyobb forgalmú és a legsúlyosabb kicsi betegeket ellátó osztálya. Osztályunk 1996-ban nyitotta meg kapuit. 2007-ben egyesült a II. Sz. Gyermekklinika Újszülött Intenzív osztályával, így 23 férőhelyre bővült a kapacitása. Kezdetektől fogva kissúlyú koraszülöttek, lélegeztetésre és sürgős műtétre szoruló újszülöttek gyógyításával foglalkozunk. A klinikán nincs szülészet, így minden betegünk a Cerny Koraszülött Mentőszolgálattal érkezik. Számos olyan betegséget gyógyítunk, amelynek a megoldására egyedül a mi intézetünkben van felkészült szakember gárda és megfelelő műszerezettség Budapesten. Olyan súlyos veleszületett fejlődési rendellenesség végleges megoldása történik nálunk, mint a nyelőcső elzáródás, rekeszizomsérv, vagy nyitott has. A Közép-magyarországi régióban mihozzánk kerül az összes olyan érett újszülött, akit agykárosodás fenyeget szülési oxigén hiány miatt.

Speciális eljárásokkal: nitrogén monoxid belélegeztetés, légúti surfactant átmosás kezeljük azokat az újszülötteket, akiknek rendkívül súlyos tüdőbetegségük van (meconium aspirációs szindróma, a tüdő erek veleszületett magas vérnyomása). Országos központként nálunk zajlik a koraszülöttek szembetegségének lézeres kezelése, szerte az országból, más PIC-ekből fogadjuk a kicsiket. Magyarországon úttörő módon elsőként és nemzetközi szinten is az elsők között mi alkalmaztunk hypotermiás kezelést (hűtést) az oxigén hiánnyal született újszülöttek agykárosodásának kivédésére. Az osztály komoly nemzetközi elismerést váltott ki, azzal a tudományos és szervező munkával, amit a hypotermiás kezeléssel kapcsolatban tett. Jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy mára világszerte elfogadott, és alkalmazott terápia lett a hűtés.

Tovább

Pándy Kálmán Kórház Gyermekosztálya, Gyula: NIC részleg bemutatása

A Gyulai Gyermekosztályon 12 ágyon működik a neonatalis intenzív centrum ( NIC). Az elmúlt évben 246 beteget láttunk el. Évente 30-35 1500g alatti koraszülött születik, akik sokszor 2-3 hónapig is kórházi kezelést igényelnek. NIC részlegre kerülnek azok a súlyos állapotú érett újszülöttek, akiknél intenzív megfigyelésre, illetve beavatkozásokra van szükség. Leggyakrabban az idő előtt született éretlen koraszülötteket, valamint az újszülöttkori súlyos fertőzéseket, légzési elégtelenséget, oxigénhiányt elszenvedett babákat gyógyítjuk itt. Tekintettel arra, hogy a regionális centrumoktól (Szeged, Debrecen) egyaránt 120 km távolságra vagyunk, teljes önellátásra kényszerültünk berendezkedni. Jelenleg csak szívsebészeti és gyermeksebészeti beavatkozásokra utalunk újszülötteket a klinikákra.

Tovább

Zala Megyei Kórház Csecsemő és Gyermekosztály Perinatális Intenzív Centrum

A ZMK Perinatális Intenzív Centrumában 14 ágyon gyógyítják a súlyos állapotú, beteg újszülötteket és a kis súlyú, illetve extrém kis súlyú koraszülötteket. Az osztályon 22 nővér és 6 neonatológus szakorvos dolgozik, s így az országban itt jut a legtöbb koraszülött intenzív szakorvos egy inkubátorra, illetve koraszülöttre.

Tovább

Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinikája

A Segítsüti akció által támogatott intézményektől kértünk rövid bemutatkozó cikkeket. Ezen cikksorozat első eleme következik.

A Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinikáján közel 30 éve működik a regionális feladatokat ellátó Perinatális Intenzív Centrum (PIC), amelynek feladata a Dél-Dunántúl betegen született, intenzív ellátást igénylő újszülötteinek gyógyítása. A PIC-be általában három megyéből – Baranya, Somogy, Tolna – szállítunk betegeket, de speciális kórképek diagnosztizálására (pl. genetika), illetve kezelésére (sebészet, idegsebészet, szemészet) az ország egész területéről érkeznek újszülöttek.

A hasonló betegcsoportot kezelő Szülészeti Klinikai újszülött intenzív osztály csak a helyben született újszülöttek ellátását végzi.

Az osztályhoz szorosan kapcsolódik az alapítványi keretek között végzett újszülöttszállítás, amelyet szintén a PIC orvosai és nővérei végeznek a fenti megyékből.

A klinikán évtizedek óta komoly tudományos kutatások folynak, ezek egyik fontos területe a neonatológia. Olyan személyek fémjelezik az újszülöttekkel foglalkozó tudományos és gyógyító munkát, mint Dr. Mestyán Gyula, Dr. Fekete Miklós, Dr. Heim Tibor, Dr. Rubecz István, Dr. Vinczellér Mária, Dr. Schultz Károly.

Tovább

Szegedi Tudományegyetem Gyermekgyógyászati Klinika Koraszülött Intenzív Osztály (Neonatális Intenzív Centrum)

A Szegedi Gyermekklinika Koraszülött Intenzív osztályán 17 inkubátorban látunk el betegeket, a kissúlyú koraszülöttektől az érett, fertőzésben vagy sebészeti beavatkozást igénylő fejlődési rendellenességben szenvedő betegekig. Osztályunkra a Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat segítségével a dél-alföldi régióból érkeznek újszülöttek.

Osztályunkon az osztályvezetői feladatokat az elmúlt évtől dr. Tálosi Gyula adjunktus úr végzi. Az osztályos betegellátásban három neonatológus szakorvos és – fél évenkénti váltásban – két rezidens vesz részt. A főnővéri feladatokat Páhán Enikő látja el. A nővérek 12 órás műszakokban dolgoznak, egyszerre 3-4 nővér teljesít szolgálatot az osztályon.

Az osztály napja általában reggel 8-11 óra között a vizittel kezdődik, ekkor minden beteget megvizsgálunk, egyeztetjük a nővérrel a gyermek aznapra tervezett gyógyszeres kezelését, a szükséges vérvételeket, vizsgálatokat. Ezt követően körvizitet tartunk, amely során az osztályon dolgozó orvosok, a főnővér és a beteget ápoló nővér részletesen megbeszélik a beteg terápiáját, átnézzük a közben megérkezett laboratóriumi és vizsgálati eredményeket.
14 óra után fogadjuk az érkező szülőket és tájékoztatjuk őket az aznapi vizsgálati eredményekről. Tovább

Szent János Kórház PIC (az új)

Ez egy kiegészítő leírás Mariannéhoz.

Történtek egyrészt személyi változások (az osztályvezető főorvosasszony ugyanaz, így ez azért nem indukál más irányvonalat a mindennapokban), illetőleg a PIC új helyet kapott, ezúttal már a szülészet épületében, nem pedig a (régi) Kora- és Gyermekosztályon belül.

Ez a változás nagyon-nagyon jó az első napokban, de a későbbi sok-sok hét alatt kevésbé.

A felállás a következő:

Az elsőn van a gyermekágyas osztály, a másodikon a szülészet (mint eddig is), viszont ugyanitt, a másodikon került kialakításra az új PIC.

Van pár kórterem is ezen a szinten, ide az egyéb nőgyógyászati műtétekre érkezők kerülnek, viszont itt van, közvetlenül a PIC mellett a két egyszemélyes fizetős szoba (lent a két kétszemélyes). Ezekre rá kell kérdezni, maguktól nem szokták ajánlgatni, de ha van rá keret, esetleg jót tehet a megzuhant anyuka lelkének, hogy nem kell x dundi, egészséges kisbabát néznie egész nap, és így felmászni az emeletre arra a napi három-négyszer negyed órára, amikor megnézheti a saját babáját, nem beszélve arról, ha valami súlyosabb probléma lép föl. Tovább

Fővárosi Önkormányzat Szent János Kórháza és Észak-budai Egyesített Kórházai (régi Margit Kórház); Fejlődésneurológia

Betegfelvétel:
A folyóson várakoztok türelemmel (készüljetek: kicsit huzatos), negyedóránként kijön a fekete hajú nővérke, strázsa őrmester stílusa van. Elkéri a beutalót, a gyerek taj kártyáját, lakcímkártyáját és elindítja a felvételt. A hivatalos betegfelvétel 8h-tól 12h-ig van, de ne menjetek oda hamar! Nekünk 10 és 11 között mondták, de elkéstünk és utólag azt mondom, hogy hála istennek!
Mert: elintézitek a papírmunkát, az adminisztrációt és a hozzátok beosztott orvossal az alapkivizsgálást. Utána a babát a nővérek elviszik a szobájába, de te még nem nem mehetsz vele. Ha végeztek minden aznapi felvételes babával, tartanak egy általános tájékoztatót a szülőknek. Nekünk ez 14 órára volt meghirdetve, tartott jó fél órát. Utána a nővér tartott egy tájékoztatott a házirendről és amit ők kérnek tőlünk mamáktól, újabb fél óra. A gyerekhez jóval 15 óra után jutottunk be. Volt olyan anyuka, aki 10 óra óta várt, hogy végre együtt lehessenek, szegény már az idegbaj határán volt. Mi úgy f14 felé adtunk be a babát, így viszonylag kevés időt töltöttünk külön.

Vinni kell: pelenka, popsitörlő, légzésfigyelő (ha van).
Amit adnak: ruhát a babának minden nap adnak egyet; minden nap kapsz egy tiszta pelust büfizéshez; anyatejnek steril üveget; a tisztába tevéshez szükséges "kozmetikumokat" is adják.
Amit én javaslok:
- Pót textil pelenkák - kifogó a fürdéshez.
- Kényelmes párna a szoptatáshoz illetve az üléshez: ritka kényelmetlenek a kiságy melletti székek. Órákat fogsz rajta ülni/szoptatni. Nálam volt egy vastagabb párna, életet mentett! Elvileg ezt sem viheted be a szobába, de én mindig vittem és hoztam magammal, nem szóltak érte.
- Pántos, nyári felső. A szobákban kb 30-33 fok van (volt egy hőmérő, onnan tudtuk). A ruhádra rá kell venni a kórházi köpenyt. Öt perc után még a bugyidon is folyik a víz. Én a második nap után a nyári, spagetti pántos, legvékonyabb felsőmben voltam, és még így is melegem volt.

Tovább

I. számú Gyermekklinika Koraszülött Osztálya (Bókay utca)

Csak jókat tudok mondani. Komolyan. 2007 őszén 40 napot töltött ott a kisebb fiam. Mind az orvosok, mind a nővérek kedvesek, segítőkészek, senkire nem lehet egyetlen rossz szavam sem. A főorvos különösen kedves, empatikus, nemcsak a babákhoz, hanem a szülőkhöz is értő ember.
Az osztályra nehéz bejutni, csengetés után belülről nyitják az ajtót. Köpeny és lábzsák felvétele után lehet bemenni a kicsikhez (szülők bármikor, nagyszülők a benttartózkodás ideje alatt 1x), balra koraszülött intenzív szobák, jobbra "hízlalda".

Tovább

Szent János Kórház, PIC

A Szt. János kórházban a PIC meglehetősen messze van a szülészettől, dombot és magas emeletet kell megmászni

(lift nincs), úgyhogy az első napokban (főleg császár után) az anyukáknak nem tanácsos egyedül elindulni a babákhoz.

A PIC-re egyelőre a koraszülött-osztályon át van bejárás. Látogatni anyukáknak az etetési időkben lehet, vagyis

1/2 9, 1/2 12, 1/2 3, 1/2 6. A látogatási idő elvben fél óra, a gyakorlat az, hogy először azok mehetnek be, akik már

etethetik a babájukat, a többiek csak ezután, a látogatás sokszor rövidebb, néha-néha hosszabb.

Apukák délután fél 4 és 5 között mehetnek be egy negyed órára (persze anyuka is visszamehet), egyszerre két családtag

lehet bent egy babánál (nagyszülőket engedik még be, mást nem nagyon). Új baba felvételekor, röntgennél, szemészeti

vizsgálatnál, bármilyen egyéb beavatkozás esetén kiküldenek, vagy egyszerűen elmarad a látogatás.
Tovább

SOTE I. sz. Női Klinika, NIC (3)

- 10 hetet töltöttünk itt, 8 hetet inkubátorban az intenzíven, majd 2 hetet a szomszédos szobában a POST-intenzíven, az utolsót már pólyában. Nyugodt szívvel mondhatom, hogy ennél jobb helyen nem lehet egy pici súllyal , korán született kisbaba.
- Az egész osztályt két docensasszony vezeti, több orvos (osztályos orvos, rezidens ), és ápolónő segítségével.
- Minden baba napra, szinte órára lebontott, személyre szabott kezelést kap. (rendkívüli módon dokumentálva).
- Többször belekukkantottunk, amikor az inkubátoron felejtették a papírokat, bár nem nagyon szabad, szóltak is érte, pedig mi csak a súlyárra voltunk kíváncsiak.
- Szülőket tárgyilagosan, mégis humánusan tájékoztatják a baba állapotáról, minden nap, kevés kivételtől eltekintve, kizárólag személyesen.

Tovább

SOTE I. sz. Női Klinika, NIC (2)

Rövid ott töltött idő alatt összeszedett tapasztalataim:
* A nővérek nagy része kedves volt, az egy-két kivétel gondolom a túlterheltségnek köszönhető.
* Az orvosok szakértésében maximálisan megbíztam.
* Amíg a baba inkubátorban van, naponta kétszer lehetett látogatni: délután 2 és este negyed 8 körül, körülbelül 20 percre. Ekkor lehetett kérdezni a baba állapota felől.
* Anyatejet elvileg bármikor lehet vinni, csak csengetni kell, bár nem igazán éreztem azt, hogy szeretik ha "zavarunk" ilyesmivel.
* Amikor átkerült Gergő egy másik inkubátorba, elfelejtettek szólni nekünk. Persze jól kiakadtunk, már mindent képzeltünk, hogy micsoda baj lehet, amikor kiderült, hogy csak máshova vitték... KÉRDEZZETEK, mielőtt kiakadnátok, mert maguktól nemigen mondtak semmit!
* Természetesen kötelező felvenni köpenyt, "szájkosarat", ilyesmit.
* Minden babához csak a szülei mehetnek be. A többi babára nézni sem szabad, mert szólnak érte.

* A "hízlaldába" már 3 óránként járhat 20 percre az anyuka szoptatni, apuka ide egyáltalán nem mehet be. A legtöbb nővér sokat segít a szoptatásban.

 

 

Pogi

 

 

SOTE I. sz. Női Klinika, NIC (1)

A Koraszülött osztály azt gondolom az országban egyedülálló.

Már az igen-igen kis súlyú, 23.-24. hétre született babákat is rendkívüli szakértelemmel látják el és mentik meg.

Az osztály felszereltsége maximális. A legjobb inkubátorok, lélegeztetőgépek, pulse-oximéterek szolgálják a kis koraszülöttek gyógyulását.

Műtét az osztályon nem megoldott. Szemműtétre, a szomszédos Szemklinikára, Botallo-vezeték műtéti bezárására az I. sz. Gyermekklinikára, shunt műtétre, a Debreceni Klinikára szállítják át a műtétre váró csecsemőket.

A Neonatális Intenzív Centrumban kizárólag az intenzív ellátást igénylő csecsemőket ápolják, miután elérték a megfelelően stabil állapotot, a gyermekeket átszállítják a hízásukat elősegítő kórházakba.

Ambrus Ivett

Pécsi Orvostudományi Egyetem Gyermekklinika, PIC

Pécsi Orvostudományi Egyetem Gyermekklinika, PIC, József Attila u. 7/a.

Pár szóban: tapasztalt főorvos, tapasztalt nővérek, segítőkészek, együttérzőek. Szigorú házirend van, de rugalmasak a lehetőségekhez mérten. És MINDENT megtesznek a babákért! Országosan nagyon jó hírű, elismert eredményekkel rendelkező intézmény. Nem csupán újszülött intenzív osztály, hanem régió szinten itt van egyedül újszülött sebészet is! Akár 100-150 km-ről is hoznak ide kisbabákat műtétre, sebészeti beavatkozásra.

Pontosabban kifejtve:

Címe: Pécsi Orvostudományi Egyetem Gyermekklinika, PIC. 7623 Pécs, József Attila u. 7. Telefonszám: 06-72/535-900, 7838 vagy 7883-as mellék.
Osztályvezető Főorvos: Dr. Adamovich Károly.
Az osztály alapítványa: Beteg újszülöttekért alapítvány, adószám: 19034858-1-02, számlaszám: 11602008-00213800-02000006.
Látogatás: 10-18 óráig minden nap. Kizárólag szülők látogathatják a kisbabákat, telefonon is csak ők érdeklődhetnek. Anyuka ha etetni megy be, akkor 11 órakor, 14 és 17 órás etetésekre mehet, 1-1 órára. Apuka csak akkor mehet be, ha gyermeke nem vihető ki a folyosóra az ablakhoz állapota miatt, vagy mert inkubátorban van. Ha szoptatós anyuka szoptat abban a kórteremben, ahová ő menne, akkor nem mehet be a szoptatás befejeztéig.
Lehet vinni: (nem kötelező!) pelenkát, popsitörlőt, babaápolási szereket, műanyag, fertőtleníthető játékot, plüssöket steril zacskóba rakják. Babáknak ruhák vannak, minden, amire szükség van.
Vizitek: napi 2 alkalommal, délelőtt látogatási idő előtt, és kora délután. Ekkor ha szülő van bent, természetesen kiküldik. Baba kezeléséről felvilágosítást csak orvos adhat, nővér csak általános állapotról számolhat be. A baba dokumentációjába bele lehet tekinteni.
Anyatej: 24 óra alatt lefejt friss tej adható le az osztályon minden reggel 9 óráig, üveget lehet kérni, adnak. Minimum 200 ml-t lehet vinni a sterilizálás miatt.
Az osztály: itt van az akut és a hízlalda is, egyben. 6 kórterem van, ebből 2 a hízlalda, ahonnan a babákat hazaadják.
Régió szinten itt van egyedül újszülött sebészet is, ezért akár 100-150 km-ről is hoznak ide kisbabákat pl. műtétre. Országosan jó hírű az osztály, jó eredményekkel. A főorvos tapasztalt, megbízható, emberséges, őszinte. A nővérek segítőkészek. Megtanítják az anyukákat a szoptatásra, a pelenkázásra, öltöztetésre, cumisüveges etetésre. Fürdetés éjjel, hajnalban van, ezért ezt nem lehet megnézni, megtanulni.
Nem helyi lakhelyű édesanyáknak térítés ellenében korlátozottan szállást tudnak biztosítani. Emelt családi pótlék igénylőt kitöltik.
 

Tündi

 

Sote II-es Női Klinika, NIC

Vezetõ: Dr. Nobilis András egyetemi adjunktus
Cím: 1082 Budapest, Üllõi út 78/a
Telefon: 06-1-3342131

Sokan tévesztik össze az I-es NIC-el, de ez az Üllői úton van nem a Baross utcában!!!

Igen kissúlyú koraszülötteket is sikeresen mentenek meg, köztük a lányomat is.

- Babákat csak a szülei látogathatják és telefonon is csak akkor kérdezhet a nagymama vagy nagypapa, ha van rá meghatalmazása.
- Utcai ruhában lehet látogatni 9, 12, 15 és 18 órakor, 20-30percre. Édesapák csak 18 és 19 óra között látogathatják a picikéjüket.
- Anyukák éjfélkor is beadhatnak tejét, de akkor már nem mehetnek be az inkubátorhoz.
- Ha életmentő beavatkozás folyik, kiküldik a látogatókat.
- Nincs hízlaldás részlegük. Amikor eléri a megfelelő állapotot a baba, akkor lehet választani a szülőnek, hogy hova vigyék át.
- Emelt családi pótlékot már náluk is el lehet intézni!!!
- Minden műtétet máshol végeznek, pl a SOTE 1-es gyerekklinikán Éviének a szemét ott műtötték lézeresen.

Minden évben (június első hétvégéje, vagy május vége, ha úgy esik) van koraszülöttek rendezvénye: ilyenkor nyílt napot tartanak, és akik ott születettek picik, visszatérhetnek megnézni, hogy hol is töltötték első napjaikat.

Évinene

Péterfy, Neonatológiai és csecsemő osztály

Másnéven: Péterfy koraszülött "hízlalda":

- reggeltől estig ott lehet az anyuka
- be kellett öltözni köpenybe, és ha esett az eső, akkor cipővédő is kötelező
- kézmosás (ez ugye természetes)
- apuka is bejöhet, de mindig a közös belegyezés kell az anyukák részéről, mert ugye szoptatás folyik 3 óránként
- a nővérkék és az orvosok mindig segítőkészek voltak itt, bármikor kérdeztem, valaki mindig ráért
- más hozzátartozó is megnézheti üvegen keresztül a picit
- 2kg-osan adják haza a babákat, ha megfelelő az állapota (pl. légzés, jó legyen a szaturáció)
- mindent megtanítanak itt a nővérek, a cumisüvegből való etetést legfőképpen

- ide járunk vissza felülvizsgálatokra 2-3havonta

Évinene

Petz Aladár Megyei Oktató Kórház, Győr, PIC

* Látogatás: csak a szülőknek, reggel héttől este hétig. Természetesen vizitnél, nagyobb beavatkozásoknál ki kell menni.
* Van hízlalda is az osztályon belül.
* Az anyukák a látogatási időben fejhetnek egy külön erre a célra kialakított helyiségben.
* Köpeny és papucs vagy cipővédő használata kötelező.
* Biztos, hogy nem ez a legjobban felszerelt koraszülött osztály az országban, de igazán szívvel-lélekkel gyógyítanak!
* Minden nyáron tartanak Koraszülött PICniket ahol a családok találkozhatnak és lehetőség nyílik adakozni az alapítvány -Egészséges Újszülöttekért Alapítvány- javára.
* Én csak jót tudok mondani Róluk!:-)

Szélesné Tímár Kriszta

Simple vásárlói tájékoztató Támogassa adója 1%-val a
Koraszülöttekért Országos Egyesületet

Adószámunk: 18283114-1-06