Az „Együtt könnyebb” szülői csoportról

2001-ben a Pető Intézetben két lelkes konduktor a gyerekambulanciájára járó szülőknek, a foglalkozások után szülőcsoportot szervezett. Mi, szülők kezdetben egymással ismerkedtünk és a konduktorokkal beszélgettünk, amíg gyerekeinkre (döntő többségük koraszülött) az intézet hallgatói vigyáztak. Az egyik konduktor ötlete volt, hogy, – lelkes részvételünket látva- szervez nekünk egy saját- élmény feldolgozó csoportot, pszichoterapeuta vezetésével.
Az „együtt könnyebb” felismerés alapján együtt maradtunk és rendszeresen találkoztunk. Ahogy a gyerekeink nőttek, újabb és újabb területeket kellett megismernünk: beszédfejlesztés, segédeszközök használata, óvodaválasztás, integráció, stb. Sok hasznos információt tudtunk megosztani egymással. Bár gyerekeink akkor már különböző utakon jártak, barátságunk szoros maradt és egyre több tapasztalattal a hátunk mögött úgy éreztük, hogy szeretnénk és tudnánk segíteni szülőtársainknak, akik most indulnak neki ezeknek az éveknek.

Így lett belőlünk (ön)segítő szülőcsoport, hiszen legfőbb „képzettségünk” az érintettség és a sok évnyi, különböző fejlesztésben való részvétel. Tagjaink között van pszichológus, építészmérnök, oktatáskutató, nyelvtanár és mentálhigiénés szakember is. Az elmúlt években szülőcsoportunknak – pályázatok eredményeként – lehetősége volt pszichodráma foglalkozásokon és alapfokú mentálhigiénés képzésben is részt venni. Tevékenységünket szakmai szupervízió mellett végezzük. Folyamatosan csatlakoznak hozzánk új tagok is.

Legfontosabb meglátásunk az volt, hogy egy sérült vagy eltérő fejlődésű gyerek elsőszámú fejlesztője az édesanya, hiszen ő dönt, hogy a sokféle terápiás lehetőség, intézmény közül melyik(ek)be fognak járni. Ehhez fontos, hogy ő jól legyen: megerősítést, segítséget kapjon.
Az egyik, gyakorlati jellegű segítség az eligazodás a sok módszer között, hiszen sajnos tudjuk, milyen ellenségeskedés, manipuláció és negatív kommunikáció is nehezíti a szülők dolgát. Itt, úgy érezzük, nagyon sok még a teendő. A másik fő terület a lelki segítség, mert ez az út, valljuk be: sokszor elég „rögös”, időnként mélypontokkal. Mi, mint az utat régóta járó sorstársak, kísérni, támogatni tudjuk az út elején járókat, és biztatást, jövőképet próbálunk adni. Mivel nehézségeink, örömeink is hasonlóak, oldott légkörben, néha sírva, néha nevetve tudjuk a problémáinkat megbeszélni, feldolgozni. Itt ki lehet mondani azt is, amit nagyon nehéz…vagy amit a szomszéd, időre született gyerek anyukája úgysem értene….

Az eltelt években igyekeztünk minden lehetőséget megragadni ahhoz, hogy tevékenységünket minél szélesebb körben folytathassuk. Lett egy e-mail címünk, és egy szórólapunk, amelyen összeállítottuk a fejlesztéssel foglalkozó intézmények, alapítványok listáját. Ezt eljuttattuk a védőnők, háziorvosok országos szervezeteihez és helyileg is terjesztjük, ahol tudjuk. Egyetlen forrásunk a lelkesedésünk.

Rendszeresen hívjuk segítő beszélgetésre, találkozóra a Pető Intézet különböző csoportjaiba, óvodájába, iskolájába járó gyerekek szüleit, és harmadik éve kijárunk a 2. sz. Szülészeti Klinika koraszülött intenzív osztályára is. Ez talán a legnehezebb és a legszebb része tevékenységünknek. Minden csoportba párban, felváltva megyünk. Részt vettünk több konferencián, workshopon, rádióműsorban is: ezeken a fórumokon nagyrészt a korai fejlesztés fontosságáról, integrációról, esélyegyenlőségről és a szülők és a szakemberek közötti kommunikáció jelentőségéről, javításáról beszéltünk, Egyelőre ennyi telik az időnkből, bár valószínűleg több helyen is lenne igény hasonló kezdeményezésekre.

Minden megkeresésre válaszolunk, írjatok!

Ági, Ica, Judit, Márta, Rita – az „alapítók”